Vet du varför det lönar sig att betala med kreditkort på nätet?

Under de senaste åren har det blivit allt vanligare att handla i nätbutiker och mer än hälften av finländarna gör köp på nätet varje månad.* Det finns många fördelar med att betala med kreditkort då det bland annat ger dig extra trygghet och flexibilitet då du gör dina köp på nätet.

Nätköp har ökat signifikant – kreditkort ger mer trygghet då du betalar

Finländarnas köpbeteende har förändrats betydligt under coronapandemin. Enligt en enkät om näthandel som Posti publicerade gör 50 procent av finländarna minst hälften av sina köp på nätet. År 2020 gjorde 60 procent av finländarna fler nätköp än året innan. De flesta motiverade sitt val med att de vill skydda både sig själv och andra mot coronaviruset.

Kreditkort är den bästa betalningsmetoden för köp på nätet eftersom du får tilläggsskydd enligt konsumentskyddslagen vid eventuella problem. Om köpet som du betalat med kreditkort inte kommer fram, du får en fel produkt eller om produkten gått sönder under leveransen och du inte kan lösa situationen med säljföretaget, kan du vända dig till din bank för att få hjälp.

Det lönar sig att betala flygbiljetter med kreditkort då du får skydd exempelvis om flygbolaget går i konkurs. Flyg som du betalat direkt från bankkontot ersätts nödvändigtvis inte.

Det är tryggt att betala med kort i nätbutiker tack vare stark autentisering. Nordeakunder kan identifiera sig genom stark autentisering med hjälp av kodappen eller kodkalkylatorn. 

Du kan enkelt aktivera och avaktivera ditt Nordea Gold-kort för betalningar på nätet i nät- och mobilbanken. Genom att avaktivera kortet för betalningar på nätet om du inte handlar på nätet får du extra skydd. 

5 tips för att utnyttja Nordea Gold-kortets kreditegenskap vid köp på nätet

  1. Betala dina köp på nätet med ditt kreditkorts kreditegenskap så får du det tilläggsskydd som konsumentskyddslagen garanterar på dina köp. 
  2. Köp alltid flygbiljetter och boende med kreditegenskapen på ditt kreditkort så får du skydd om exempelvis flygbolaget går i konkurs. 
  3. Utnyttja kreditkortets räntefria betalningstid på 30 dagar så får du extra flexibilitet i din ekonomi. 
  4. Betala de större anskaffningarna till hemmet med kreditkortets kreditegenskap så får du även Produktskyddsförsäkringen för dem. 
  5. Betala minst 75 procent av semesterresorna med kreditkortets kreditegenskap så sparar du pengar då du får en reseförsäkring på köpet.

Jämföra olika kreditkort

Köp nu, betala senare – du får räntefri betalningstid på dina köp

Lättheten i att handla på nätet har gjort det till ett lockande alternativ till närbutikerna. Trots att coronapandemin har spelat en roll i att näthandel blivit allt mer populärt, kommer de flesta av dem som gjort fler köp på nätet att fortsätta att shoppa på nätet även efter att situationen förbättrats.

Då en allt större del av de egna inkomsterna går till köp på nätet vore det bra att ta som vana att betala med kreditkort. Många av oss utnyttjar inte kreditkortets alla fördelar i rädslan av att bli skuldsatta. 

Genom att betala med kreditkort får du i snitt 30 dagar räntefri betalningstid på dina köp. Räntan börjar löpa först efter förfallodagen för din kreditkortsfaktura om du inte betalar alla köp under faktureringsperioden på en gång.

Du kan också få mer flexibilitet i din ekonomi genom att utnyttja två amorteringsfria månader som du kan använda exempelvis till att köpa julklappar, handla på rea eller efter sommarlovet. Att betala med kreditkort är i regel ett vettigare sätt att hantera sin ekonomi än med avbetalningsköp. 

Det är lättare och ofta också förmånligare att betala köp med kreditkort än på avbetalning då produktens slutgiltiga pris kan vara mycket högre än om du betalade allt på en gång. Produkten som du köper är genast din medan det vid avbetalning ofta är säljföretaget som har äganderätt till köpeobjektet fram till att du har återbetalat betalningsraterna.

Produktskyddsförsäkringen ger rentav mer skydd mot skador än hemförsäkringen

Produktskyddsförsäkringen ingår automatiskt och avgiftsfritt i Nordea Gold-kortet. Då du betalar dina köp med kortets kreditegenskap får du Produktskyddsförsäkringen för produkten i 180 dagar. Den ersätter varor som förvaras inomhus (såsom en tv) ifall de plötsligt skulle gå sönder. 

De flesta hemförsäkringar har självrisk som dras av från ersättningsbeloppet vid skadefall. Självrisken för de flesta hemförsäkringar är cirka 150 euro.

Produktskyddsförsäkringen har en självrisk på 50 euro som är mycket lägre än för de flesta hemförsäkringar och i vissa situationer kan det vara smartare att ansöka om ersättning med stöd av Produktskyddsförsäkringen (förutsatt att köpet har betalats med kortets kreditegenskap). Då skadan är skedd lönar det sig att kolla vilken försäkring som erbjuder bättre villkor för dig och ansöka om ersättning med stöd av den försäkringen.

Exempel på eventuella ersättningsfall

Jaana

Jaana har beställt en tvättmaskin från en nätbutik och den kommer aldrig fram. Eftersom Jaana betalade tvättmaskinen med kreditegenskapen på sitt Nordea Gold-kreditkort kan hon reklamera händelsen hos oss och be om att få pengarna tillbaka.

Läs mer om kortförsäkringar

Simon

Simon skaffar en ny tv i en vitvarubutik. Han snubblar på några leksaker som barnen lämnat på golvet och tappar i misstag tv:n. Eftersom Simon betalade köpet med sitt Nordea Gold-kreditkort ersätter Produktskyddsförsäkringen skadan.

Läs mer om kortförsäkringar