Så här betalar du med ditt kort på nätet

Du kan betala köp på nätet genom att mata in dina kortuppgifter i webbutiken eller med appar för mobilbetalning, såsom Apple Pay, Google Pay eller Samsung Pay. Båda betalningsmetoderna är trygga och kräver stark autentisering.

Vilken betalningsmetod du än väljer måste du tillåta nätbetalningar med kortet. Då du har ansökt om kortet har du valt om ditt kort får användas till nätbetalningar. I Nordeas nät- och mobilbank kan du enkelt kolla dina inställningar och ändra dem.

Se anvisningar för att bekräfta köp i olika situationer:

Betala smidigt på nätet

Internetinställningar för kort

Så här tillåter du nätbetalningar med ditt kort:

  • I mobilbanken ska du välja ditt kort > Redigera > Internetköp.
  • I nätbanken väljer du Ekonomi > Kort > ditt kort > Onlineanvändning.
Kortbetalningar
Mobilbetalning
Vanliga frågor

Tekniska lösningar ökar säkerheten vid nätbetalningar

Tekniska lösningar som gör nätbetalningar ännu tryggare utvecklas kontinuerligt. Nuförtiden ökar i synnerhet stark autentisering säkerheten vid kortbetalningar. Genom stark autentisering godkänner du att ditt kort debiteras. Stark autentisering började tillämpas på köp på nätet i och med EU:s betaltjänstdirektiv PSD2 och webbutikerna i EES-området har övergått till stark autentisering på bred front.

Många olika slags autentiseringsmetoder har tagits fram för stark autentisering och kortsäkerhet. Exempelvis 3D Secure, kortets säkerhetskod och tokenisering gör det tryggare att använda kort och har minskat missbruk av kort.

3D Secure

3D Secure är ett säkerhetselement som används vid kortbetalningar. Genom 3D Secure verifieras båda parterna i betalningstransaktionen, dvs. säljaren och köparen vid köptidpunkten.

I praktiken innebär det att du ska bekräfta kortbetalningen på nätet genom att identifiera dig med dina bankkoder.

Trygga webbutiker använder verifierade 3D Secure-autentiseringsmetoder, såsom Mastercard Identity Check (tidigare Mastercard SecureCode) och Visa Secure (tidigare Verified by Visa) vid kortbetalningar.

Säkerhetskod (CVC/CVV)

När du betalar med ditt kort på nätet ber säljföretaget ofta om kortets CVC- eller CVV-kod. Det är en säkerhetskod på tre siffror som du hittar på ditt betalkort.

CVC-kod (Card Verification Code) finns på Mastercard-kort och CVV-kod (Card Verification Value) på Visa-kort.

Varje kort har en specificerad säkerhetskod som uppdateras till en ny sifferserie då kortet förnyas. Om du har ett Credit/Debit-kombikort hittar du två olika säkerhetskoder på ditt kort, den ena för kreditfunktionen och den andra för debetfunktionen.

Tokenisering

Tokenisering används för att skydda kortuppgifter exempelvis i appar för mobilbetalning, såsom Apple Pay.

Med tokenisering konverteras kortuppgifterna (kortnummer, säkerhetskod och giltighetstid) till digitalt format och skyddas.

Tack vare tokenisering sparas uppgifterna om det fysiska kortet inte i appen eller smartenheten och avslöjas inte heller för säljföretaget.

Kom ihåg att kreditkortet ger skydd vid köp på nätet

  • Då du betalar dina köp på nätet med ditt kreditkort får du skydd för dem i enlighet med konsumentskyddslagen. Om du till exempel inte får den produkt som du har beställt kan du ansöka om ersättning.
  • Många kreditkort kommer med nyttiga försäkringar. Till exempel med Nordea Gold får du Produktskyddsförsäkring för anskaffningar till hemmet och försäkring för utlandsresor när du betalar dessa köp med kortets kreditfunktion.
  • Det lönar sig att betala en resa med kreditkort för att få skydd i enlighet med konsumentskyddslagen exempelvis om flygbolaget går i konkurs.

Du är kanske också intresserad av dessa artiklar

Ta också del av dessa tips och anvisningar för kort: