Spara på konto eller i fonder?

På kort sikt är det bra att buffertspara på ett sparkonto, t.ex. på FlexSpar-konto. Men för långsiktigt sparande kan fonder vara ett bra alternativ.

2. Kuukausisäästäminen on helppoa eikä vaadi suuria summia

Säästämään voi ja kannattaa opetella heti kun säästöön voi laittaa pienenkin summan. Kun säästämisestä tulee tapa, jää osa tuloista kuluttamatta automaattisesti. Säästösummia  ja -kohteita voi myöhemmin vaikkapa elämäntilanteen muuttuessa muuttaa.

Pidempään kestävästä säästämisestä voi ja kannattakin tehdä suunnitelmallisempaa ja tavoitteellisempaa. Jos säästämisen tarkoituksena ei ole vain vain yllätyksiin varautuminen eikä säästöjä tarvitse tiettyyn aikaan, voi vuosien varrella kertyville säästöille saada tuottoa sijoittamalla.  

Sijoittaa voi, vaikkei itse olisi kiinnostunut talousasioista, osakkeista tai markkinoiden seuraamisesta. Esimerkiksi rahastoon, jossa ammattilaiset hoitavat kaiken valmiiksi voi tehdä säästösopimuksen jo kympillä kuussa. Kuukausisäästäjän ei tarvitse olla sijoittamisen asiantuntija, ammattilaiset hoitavat sijoituksia puolestasi ja meiltä saat apua juuri sinulle sopivien rahastojen valintaan.

1. Månadsspara i fonder och ge pengarna en chans att växa

Då merparten av många finländares förmögenhet består utöver ägarbostaden av bara kontomedel finns det en risk att inflationen har en betydande effekt på den egna ekonomin. Inflation betyder att priset på produkter och tjänster stiger. Du kan alltså köpa mindre än tidigare för samma summa pengar. Med andra ord minskar värdet på dina pengar. Om räntorna är låga och inflationen hög minskar värdet på dina pengar ännu mer.

Genom att månadsspara i fonder kan du sträva efter högre avkastning på dina sparmedel. Det viktigaste är inte att placera ett så stort belopp som möjligt utan det gäller att börja spara genast. Med tiden ökar sparkapitalet tack vare ränta-på-ränta-effekten och på lång sikt kan du öka din förmögenhet betydligt genom att spara. 

2. Månadssparande lönar sig även i osäkra tider

Genom att månadsspara diversifierar du ditt sparkapital över tiden och kan även dra nytta av ett svagare marknadsläge – då får du fler fondandelar med din månatliga insats än i goda tider.

Det lönar sig att börja spara även om man inte har så stora inkomster eftersom tid är pengar och inte bör slösas bort. Tanken bakom detta är ränta-på-ränta-effekten som även kallats för världens åttonde underverk. Kolla våra spartips om du funderar på hur du kan spara även om du inte har så stora inkomster.

4. Genom att månadsspara diversifierar du ditt sparande och därmed riskerna

Många undviker att spara och investera för att man är rädd att begå misstag, med att välja fel aktier eller fonder. Kanske tänker man att det är svårt eller att man måste vara en expert för att börja. Du behöver inte vara en expert och du behöver inte heller vänta in rätt tillfälle. Rätt tillfälle är det nämligen varje dag, ibland kan man köpa när det är dyrt och ibland när det är billigare. Men det är okej, för genom ett månadssparande sprider du ut dina köptillfällen och därmed dina risker. Detta kombinerat med ränta-på-ränta effekten gör att dina pengar arbetar åt dig.

5. Det har aldrig varit enklare att börja

På Nordea kan du skräddarsy ditt sparande så det passar just för dig. Vi erbjuder dig det bredaste och senaste utbudet av sparande och har mängder av sparformer för alla olika nivåer. Här kan du spara med vår digitala placeringsrådgivare Nora, möta rådgivare online, på kontor, bygga din egen portfölj och mycket mer. Med våra kvalificerade rådgivare hjälper vi dig att ta ditt sparande till nästa nivå och ser till att du klarar det.

Viktig information om placeringar

Uppgifterna på denna sida är endast avsedda som allmän produktinformation. De ska inte betraktas som placeringsråd eller rekommendationer. Tänk på att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar eller aktier kan både öka och minska till följd av marknadens utveckling och det är inte säkert att du får tillbaka hela det placerade kapitalet.