5 anledningar till spara smartare

Medel på sparkontot ger trygghet, men inflationen tär på dem också i detta nu. Läs mer om ränta-på-ränta-effekten och kolla fyra andra orsaker till att börja månadsspara i en fond redan idag.

1. Genom att månadsspara kan du undvika fallgropar i kontosparande

Inflation betyder att priset på produkter och tjänster stiger. Du kan alltså köpa mindre än tidigare för samma summa pengar. Med andra ord minskar värdet på dina pengar. Om räntorna är låga och inflationen hög minskar värdet på dina pengar ännu mer.

Då merparten av många finländares förmögenhet består utöver ägarbostaden av bara kontomedel finns det en risk att inflationen har en betydande effekt på den egna ekonomin.

Genom att månadsspara i fonder kan du sträva efter högre avkastning på dina sparmedel. Det viktigaste är inte att placera ett så stort belopp som möjligt utan det gäller att börja spara genast. Med tiden ökar sparkapitalet tack vare ränta-på-ränta-effekten och på lång sikt kan du öka din förmögenhet betydligt genom att spara. 

Varför nöja dig med nollränta på ditt konto? Låt dina pengar jobba för dig!

Exempelvis fonder är ett bra alternativ för att spara på lång sikt. Avkastningen som placeringarna genererar med tiden kan vara en betydande intäktskälla vid sidan av löne- eller företagarinkomster.

2. Tiden är på din sida

Det bästa placeringstipset är enkelt – börja placera genast. Idealt skulle man börja spara till ett barn genast då det föds. I verkligheten börjar man oftast själv och först vid ungefär 30 års ålder. Ju längre du väntar, desto mindre nytta har du av tiden. 

Det lönar sig att börja spara även om man inte har så stora inkomster eftersom tid är pengar och inte bör slösas bort. Tanken bakom detta är ränta-på-ränta-effekten som även kallats för världens åttonde underverk. Kolla våra spartips om du funderar på hur du kan spara även om du inte har så stora inkomster.

Hur mycket pengar är det bra att ha på brukskontot?

På brukskontot är det bra att ha en summa som du behöver för din dagliga konsumtion. För att vara beredd på överraskande utgifter är det bra att ha en summa som motsvarar din nettolön för 2–3 månader som reservkassa på sparkontot. På din övriga förmögenhet rekommenderar vi att du strävar efter högre avkastning genom att göra upp en sparplan.

3. Ränta-på-ränta effekten

Tiden är inte bara din bästa vän när du investerar, det är också den faktor som gör att du kan tjäna pengar på dina befintliga placeringar. Det kallas ränta-på-ränta effekten. Man brukar enkelt säga att det handlar om att du får avkastning och tjänar pengar på redan investerade pengar. Men hur fungerar det?

Tänk att du investerar 1 000 euro detta år som du har en avkastning på 5 % på. Det betyder att du gör en vinst på 50 euro på ditt startkapital och som ett resultat av detta är din investering nu värd 1 050 euro.

Vad händer om du inte skulle sätta in något kapital nästa år? Du kan fortfarande få avkastning på din placering. Men hur är det möjligt?

Säg att du får samma avkastning på 5 % på dina 1 050 kronor. Istället för 50 euro i avkastning som du fick förra året får du nu 52,20 euro, för att du har 5 % större startkapital än vad du hade förra året. Det betyder att du nu har 1 102,50 euro totalt.

Detta är ett exempel på hur ränta-på-ränta effekten fungerar. Effekten är störst då du sparar regelbundet. Läs mer om förmånerna med månadssparande.

4. Därför ska du inte vänta att aktivera

Många undviker att spara och investera för att man är rädd att begå misstag, med att välja fel aktier eller fonder. Kanske tänker man att det är svårt eller att man måste vara en expert för att börja. Du behöver inte vara en expert och du behöver inte heller vänta in rätt tillfälle. Rätt tillfälle är det nämligen varje dag, ibland kan man köpa när det är dyrt och ibland när det är billigare. Men det är okej, för genom ett månadssparande sprider du ut dina köptillfällen och därmed dina risker. Detta kombinerat med ränta-på-ränta effekten gör att dina pengar arbetar åt dig.

5. Det har aldrig varit enklare att börja

På Nordea kan du skräddarsy ditt sparande så det passar just för dig. Vi erbjuder dig det bredaste och senaste utbudet av sparande och har mängder av sparformer för alla olika nivåer. Här kan du spara med vår digitala placeringsrådgivare Nora, möta rådgivare online, på kontor, bygga din egen portfölj och mycket mer. Med våra kvalificerade rådgivare hjälper vi dig att ta ditt sparande till nästa nivå och ser till att du klarar det.

Börja spara med Nora

Vår digitala placeringsrådgivare Nora finns till för dig om du vill börja fondspara snabbt och enkelt.

Börja spara med Nora

Våra experter hjälper dig

Våra placeringsrådgivare svarar på dina frågor om sparande. Kontakta oss

Kontakta oss

Viktig information om placeringar

Uppgifterna på denna sida är endast avsedda som allmän produktinformation. De ska inte betraktas som placeringsråd eller rekommendationer. Tänk på att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar eller aktier kan både öka och minska till följd av marknadens utveckling och det är inte säkert att du får tillbaka hela det placerade kapitalet.