5 anledningar till spara smartare

Här tar vi upp 5 anledningar till varför det är så viktigt och bra att aktivera pengarna. Du kommer genast igång med vår sparrobot Nora.

1. Den bästa tidpunkten är nu

Kanske säger du till dig själv att du ska aktivera dina sparpengar när du har mer pengar eller att du ska se över detta "någon dag framöver". Kanske är du oroad över att marknaden är lite skakig för tillfället, så du väljer att avvakta och vänta in "rätt tillfälle". Att börja spara är alltid en bra idé och du behöver inte vänta eller vara en expert inom området för att börja

Så här ligger det till – att inte göra något kostar dig pengar och mer än du kan tro. En stor del av befolkningen har upplevt en finansiell förlust genom att skjuta upp viktiga beslut. Genom att vänta med att investera kan du missa börsuppgångar och avkastning. Det viktigaste beslutet är inte hur mycket du ska börja med utan att faktiskt börja aktivera ditt sparande.

Varför spara smartare?

I nulåget ger besparingar på bruks- och sparkonton nästan ingen avkastning och dessutom äter inflationen av pengarnas köpkraft.

Inflation är en ökning av den allmänna prisnivån som gör att man kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. Pengarna minskar alltså i värde. 

2. Tiden är på din sida

Idealt skulle vi börja att spara vid födseln. Men med handen på hjärtat så börjar vi oftast inte med detta förrän i 30-årsåldern. Men du kan bli en investerare oavsett ålder, men för varje sekund du väntar att agera så ger du upp din största tillgång och resurs nämligen tid.

Genom att börja investera tidigt snarare än större belopp när du blir äldre, ger du pengarna en chans att arbeta smartare istället för hårdare. Hur då? Läs vidare!

Spara smart, men håll en buffert på ditt konto

Du kan själv bestämma hur stor buffert du vill hålla på ditt konto. Då pengarna på kontot överskrider gränden, kan du flytta över en del till investeringar med högre förväntad avkastning.

3. Ränta-på-ränta effekten

Tiden är inte bara din bästa vän när du investerar, det är också den faktor som gör att du kan tjäna pengar på dina befintliga placeringar. Det kallas ränta-på-ränta effekten. Man brukar enkelt säga att det handlar om att du får avkastning och tjänar pengar på redan investerade pengar. Men hur fungerar det?

Tänk att du investerar 1 000 euro detta år som du har en avkastning på 5 % på. Det betyder att du gör en vinst på 50 euro på ditt startkapital och som ett resultat av detta är din investering nu värd 1 050 euro.

Vad händer om du inte skulle sätta in något kapital nästa år? Du kan fortfarande få avkastning på din placering. Men hur är det möjligt?

Säg att du får samma avkastning på 5 % på dina 1 050 kronor. Istället för 50 euro i avkastning som du fick förra året får du nu 52,20 euro, för att du har 5 % större startkapital än vad du hade förra året. Det betyder att du nu har 1 102,50 euro totalt.

Detta är ett exempel på hur ränta-på-ränta effekten fungerar. Effekten är störst då du sparar regelbundet. Läs mer om förmånerna med månadssparande.

4. Därför ska du inte vänta att aktivera

Många undviker att spara och investera för att man är rädd att begå misstag, med att välja fel aktier eller fonder. Kanske tänker man att det är svårt eller att man måste vara en expert för att börja. Du behöver inte vara en expert och du behöver inte heller vänta in rätt tillfälle. Rätt tillfälle är det nämligen varje dag, ibland kan man köpa när det är dyrt och ibland när det är billigare. Men det är okej, för genom ett månadssparande sprider du ut dina köptillfällen och därmed dina risker. Detta kombinerat med ränta-på-ränta effekten gör att dina pengar arbetar åt dig.

5. Det har aldrig varit enklare att börja

På Nordea kan du skräddarsy ditt sparande så det passar just för dig. Vi erbjuder dig det bredaste och senaste utbudet av sparande och har mängder av sparformer för alla olika nivåer. Här kan du spara med vår digitala placeringsrådgivare Nora, möta rådgivare online, på kontor, bygga din egen portfölj och mycket mer. Med våra kvalificerade rådgivare hjälper vi dig att ta ditt sparande till nästa nivå och ser till att du klarar det.

Börja spara med Nora

Vår digitala placeringsrådgivare Nora finns till för dig om du vill börja fondspara snabbt och enkelt.

Börja spara med Nora

Våra experter hjälper dig

Våra placeringsrådgivare svarar på dina frågor om sparande. Kontakta oss

Kontakta oss

Viktig information om placeringar

Uppgifterna på denna sida är endast avsedda som allmän produktinformation. De ska inte betraktas som placeringsråd eller rekommendationer. Tänk på att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning/utveckling. Värdet på dina fondandelar eller aktier kan både öka och minska till följd av marknadens utveckling och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.