Skaffa ett lånelöfte på förhand

Det är klokt att skaffa ett lånelöfte innan du börjar leta bostad så att du exakt vet en hurdan bostad du har råd med. Dessutom får du bättre utgångsläge som köpare. De bästa bostäderna går fort till salu, men genom att ha en färdig överenskommelse om lån kan du handla snabbt.

Du kan enkelt få ett preliminärt låneförslag. Av förslaget framgår preliminärt det högsta lånebeloppet, lånetiden och räntan. Låneförslaget binder varken dig eller banken, men det ger en uppfattning om vilken prisnivå som lämpar sig för dig.

För ett lånelöfte behöver vi en ännu mer detaljerad utredning av dina inkomster och utgifter, uppgifter om köpobjektet och om eventuell tilläggssäkerhet. Genom lånelöftet förbinder sig banken att finansiera ditt bostadsköp på avtalade villkor. Vårt löfte om att bevilja lån gäller sex månader, men priset på bostadslånet i lånelöftet gäller en månad.

Fyll i låneansökan i nätbanken om du är kund hos Nordea. Om du inte är kund hos Nordea kan du också fylla i ansökan på Nordeas webbplats. Du kan förstås alltid boka tid för individuell lånerådgivning.

Lägg ner tid på att leta bostad

Det är mest behändigt att börja leta bostad på webben. På webbplatserna Etuovi, Jokakoti och Oikotie finner du de flesta bostäder som är till salu i Finland. Följ också med tidningar och säljbroschyrer. Det annonseras ändå inte offentligt om alla bostäder till salu och därför är det klokt att hålla direkt kontakt med förmedlarna. 

Lägg ner rejält med tid på att leta bostad. Följ aktivt med webbplatser och gå på många bostadsvisningar för att få en uppfattning om bostädernas prisnivå och skick på de områden som intresserar dig. På så vis preciseras även dina egna önskemål och du hittar ditt drömhem.

Ta bostadens skick i beaktande

Priset på bostaden berättar inte hela sanningen, utan bostadens skick och de renoveringar som krävs påverkar värdet på bostaden. Om bostaden är i behov av renovering ska du ta med dig ett proffs inom byggnadsbranschen för att utvärdera kostnaderna för renoveringen innan du lägger ett bud. Bostadsfeber kan leda till att du lätt underskattar kostnaderna.

Ta reda på renoveringarna i husbolaget

Också de renoveringar som görs i husbolaget kan bli förvånansvärt dyra, vilket du även måste ta hänsyn till då du lägger ett bud. Om det till exempel ska utföras stambyte i husbolaget ska du addera kostnaderna till bostadens pris. Du får uppgifter om kommande reparationer i husbolaget från mäklaren och disponenten. Det lönar sig också att jämföra med andra bostäder till salu. I grannhuset kan det finnas en bostad till salu för samma pris, men där kan de stora renoveringarna redan vara utförda.

Du kan enkelt få ett preliminärt låneförslag.

Skaffa ett lånelöfte på förhand

Ta del av stegen i vår guide för köp av första bostad