Rekommendationer för att skydda dig mot bedrägerier

Genom att följa våra rekommendationer skyddar du dig mot bedrägerier.

  • Installera en brandvägg och ett antivirusprogram.
  • Uppdatera regelbundet operativsystem, webbläsare med tillhörande plug-in-program, samt dina appar så att du har de senaste säkerhetsuppdateringarna. Uppdateringarna ger ökad säkerhet och innehåller nya funktioner och andra förbättringar.
  • Skydda din dator, surfplatta och mobil med ett lösenord så att det är svårare för andra att använda dem och få åtkomst till känslig information om du skulle tappa den eller bli bestulen. Fingeravtrycksidentifiering är en tryggare metod att skydda din enhet än ett lösenord.
  • Om du har en router bör du byta ut det förinställda lösenordet till ett eget som är svårt att gissa sig till.
  • Anslut bara till trådlösa nätverk som du litar på. Det finns exempel på falska anslutningspunkter som används för att samla in information från dig.
  • Öppna eller svara aldrig på e-post som du känner dig tveksam till, även om det ser ut att komma från en känd avsändare. Var uppmärksam om e-postmeddelandet innehåller en länk eller en bilaga, och tänk efter innan du klickar på den.

Fler rekommendationer för surfplatta och mobil

Var försiktig när du installerar appar. Oavsett vilken sorts mobiltelefon du har bör du bara installera appar från källor som du litar på. Öppna inte upp telefonen för användning av icke godkänd programvara. En sådan modifiering (jailbreak eller rooting) innebär ökade säkerhetsrisker.

Så här hittar du mobilen om den förkommer

Installera en spårningsapp som kan användas från en annan enhet för att hitta din mobil om du har förlagt den eller om den blivit stulen. Flera spårningsappar tillåter dig att radera innehåll eller blockera åtkomsten om mobilen är borttappad eller stulen. Se till att ha mobilens IMEI-nummer nedskrivet så att du vid behov kan spärra den. IMEI står för International Mobile Equipment Identity – ett nummer som är unikt för just din telefon. Du hittar det vanligtvis i telefonens batterifack, och på vissa telefoner kan du slå *#06# så visas numret på telefonens display eller skärm.

Olika bedrägerityper

Effektivast skyddar du dig mot bedrägeriförsök då du lär dig känna igen dem. Läs mer om olika typer av bedrägerier så ligger du steget före bedragarna.

Läs mer om olika typer av bedrägerier

Säkerhet

Läs hur du kan skydda dig mot bedrägeriförsök och vad du ska göra om du blivit utsatt för bedrägeri.

Gå till sidan om säkerhet