Köpa eller hyra?

Fördelarna med att köpa

Om du redan har regelbundna inkomster och lite besparingar är det klokt att överväga köp av en egen bostad. Som bostadsägare har du mera ansvar men du kan också dra nytta av en eventuell värdeökning. Dessutom kan de månatliga utgifterna stanna nära utgifterna för en månadshyra. Då du bor i en egen bostad betalar du på sätt och vis hyra till dig själv och varje amortering är en besparing för din egen framtid. Därtill stöder staten dig som tar bostadslån genom att låta dig dra av räntorna på bostadslånet i beskattningen.

Som ägare av din bostad har du förutom ansvar också fler friheter. Du får bo kvar så länge du vill utan att behöva bekymra dig över när hyresvärden ska säga upp hyreskontraktet. Som ägare får du tapetsera och måla enligt eget tycke. För större renoveringar behöver du förstås tillstånd från husbolaget och möjligen också byggnadstillstånd.

De månatliga kostnaderna beror på lånet och vederlaget. I egen bostad måste du dessutom betala för exempelvis vatten och bastu. Observera också att du som aktieägare deltar i husbolagets renoveringsavgifter. Kostnaderna för fasadrenovering och stambyte fördelas mellan aktieägarna enligt bostädernas storlek i kvadrat.

Husbolaget kan ta lån för renoveringarna och låta dig betala din andel till exempel som vederlag.

Fördelarna med att hyra

Om du studerar eller annars inte har regelbundna inkomster är det ett klokt alternativ att bo på hyra. Ofta är de ekonomiska riskerna mindre om du bor på hyra eftersom du inte är ansvarig för till exempel de renoveringar som husbolaget låter göra. Och om till exempel spisen eller kylskåpet går sönder är hyresvärden skyldig att byta ut dem. Du kan dessutom få bostadsbidrag om du bor på hyra – kontakta Fpa för ytterligare information.

Köerna till hyresbostäder är ändå ofta långa och hyrorna kan vara höga. Du kan inte heller byta färg på väggarna utan att först be om tillstånd från din hyresvärd. Om du drömmer om att köpa en egen bostad någon gång i framtiden lönar det sig att börja spara redan i ett tidigt skede.

Hur mycket amorterar jag per månad?

Beräkna med lånekalkylatorn

Ta del av stegen i vår guide för köp av första bostad