Mietitkö asunnon vaihtoa?

Vanhasta kodista muutto on ajankohtaista, kun tulee tarve muuttaa isompaan tai muulla tavoin itselle sopivampaan kotiin. Kun asumisen vaatimustaso nousee, usein myös hinta nousee. Siksi asunnon vaihtoon liittyy usein lainan haku pankista. 

Pankkiin kannattaa olla ajoissa yhteydessä

Asunnon vaihdossa uuden kodin hankintaan tarvittavaa lisälainaa haet kuten asuntolainaa, ja sovit lainasta kanssamme lainaneuvottelussa. Sovimme mm. lainan määrän, koron, lyhennystavan ja vakuudet. 

Yleensä vanhan asunnon laina maksetaan pois ja otetaan uusi laina tilalle, kun lisälainaa tarvitaan. Vanha laina voi olla järkevää säilyttää silloin, kun lainassa on korkosuoja, joka halutaan pitää voimassa.

Lisälainaa et välttämättä tarvitse, jos olet säästänyt ennakkoon. Suosittelemme kaikkia asunnonostajia säästämään asuntolainan ohessa esimerkiksi juuri asunnon vaihdon varalle.

Kun suunnittelet uuden ostamista ennen vanhan myyntiä

Joskus asuntonäytöllä saattaa tulla vastaasi juuri sopiva koti, mutta et ole vielä myynyt vanhaa asuntoasi. Silloin kannattaa pysähtyä miettimään, oletko valmis ottamaan riskin siitä, että oma vanha asunto ei menisikään toivotussa ajassa kaupaksi. 

Näissä tilanteista suosittelemme tekemään ehdollisen ostotarjouksen. Silloin ostotarjous sitoo ostajaa vain tietyn ehdon toteutuessa, joka tässä tapauksessa olisi vanhan asunnon myynti. 

Juuri nyt asuntokauppaa hidastaa kaupan ketjuuntuminen. Asuntokaupassa tehdään paljon ehdollisia ostotarjouksia, ja nykyinen asunto pyritään myymään pois ennen uuden ostoa.

Näin asunnot menevät hitaasti kaupaksi, kun odotetaan, että ketjun ensimmäinen asunto vaihtaa omistajaa.

Lue tarkemmin ehdollisesta ostotarjouksesta

Vanha asunto sijoitusasunnoksi

Aina vanhaa asuntoa ei ole välttämätöntä myydä lainkaan, jos oma talous kestää kahden asunnon kulut.

Silloin vanha asunto jää sijoitusasunnoksi ja siihen asettuu vuokralainen. Vuokratuotolla voi kattaa asunnon kuluja. Lisäksi pitkän aikavälin asuntojen arvonnousu kerryttää varallisuutta, jos asunto sijaitsee alueella, jossa arvot nousevat. 

Varo kahden asunnon loukkua

Kahden asunnon loukku tarkoittaa tilannetta, jossa asunnonvaihtaja omistaa kaksi asuntoa yhtä aikaa: Uusi asunto on ostettu, mutta vanhaa ei vielä ole saatu kaupaksi. Miten saada rahat riittämään sekä vanhan että uuden asunnon lainoihin, vastikkeisiin, sähkölaskuihin ja muihin menoihin?

Tilanteen voi parhaiten välttää myymällä oma asunto ensin ja ryhtymällä uuden hankintaan vasta sen jälkeen. Silloin rahat vanhasta asunnosta ovat turvallisesti tilillä tallella uuden asunnon ostoa varten. Niinpä suosittelemme vanhan asunnon myyntiä ennen uuden ostoa.

Lainanlyhennyksiin saat joustoa maksuttoman LyhennysJouston avulla. Suurennat ja pienennät kuukausittain lyhennystä kätevästi mobiili- ja verkkopankissa oman tarpeesi mukaan. Sinun ei tarvitse olla pankkiin yhteydessä käyttäessäsi LyhennysJoustoa.

Toinen tapa lyhennyksen pienentämiseen on hakea lyhennysvapaata, jonka kesto voi olla 124 kk, mikä sovitaan muutosta tehtäessä. Lyhennysvapaata haet muutoshakemuksella mobili- ja verkkopankissa.

Kannattaa keskustella kanssamme omasta tilanteesta. Jos itsellä on käyttämättömiä vakuuksia tai muutoin vakaa taloudellinen tilanne, myös lyhytaikainen laina voi olla mahdollinen. 

Myös asuntojen vaihtokauppa saattaa edellyttää välirahan kattamista lainalla

Asuntojen vaihtokaupassa asunnon omistajat vaihtavat asunnot keskenään. Vaihtokaupassa on kaksi ostajaa ja myyjää, eli kumpikin asunto myydään ihan normaalisti ostajalle. Kummassakin kaupassa ostaja maksaa varainsiirtoveron.

Usein jompikumpi asunto on kalliimpi, jolloin tämän kalliimman asunnon ostaja tarvitsee rahoitusta kattamaan välirahan. Tätä välirahaa haet normaalina asuntolainana.

Milloin asuntoa vaihdetaan?

Suomalaiset vaihtavat kotiaan kuuden seitsemän vuoden välein. Usein asunnon vaihto tulee mieleen, kun ensimmäinen oma yksiö alkaa tuntua ahtaalta. 

Omat tarpeet muuttuvat, kun ollaan muuttamassa yhteen tai uusi perheenjäsen tarvitsee lisää tilaa. Silloin muutetaan usein pienemmästä isompaan ja keskustasta syrjemmälle.

Toisaalta pienempään ja helppohoitoisempaan muutetaan, kun lapset muuttavat kotoa pois.

Asuntolaina

Nordean asuntolainalla voit toteuttaa unelmasi - ostaa asunnon tai rakentaa oman talon.

Lue lisää asuntolainasta

Omarahoitusosuus ja lainakatto

Asuntolainaa saat enintään 90 prosenttia sitä varten annettavien vakuuksien käyvästä arvosta. Säännöllisen säästämisen avulla saat taloudellisen puskurin myös korkomenojen kasvun ja yllättävien menojen varalle.

Lue lisää

Edut Nordean asuntolaina-asiakkaalle

Asuntolaina-asiakkaana saat lainan ja palvelut, jotka vastaavat tarpeitasi ja sopivat talouteesi. Lisäksi asuntolaina tuo mukanaan erityisiä etuja. Tutustu etuihin ja valitse niistä itsellesi sopivat.

Lue tarkemmin laina-asiakkaan eduista