Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Rahastot – valitse juuri sinulle sopiva rahastokohde

Rahastot sopivat niin säästäjälle kuin sijoittajallekin. Rahastot ovat helppo tapa hajauttaa sijoituksesi ja alkuun pääset halutessasi jo pienelläkin summalla.

Mikä on rahasto?

Rahastolla tarkoitetaan usein arvopapereista ja/tai korkosijoituksista koostuvaa säästämisen ja sijoittamisen tuotetta. Sijoittamalla rahastoon saat rahasto-osuuden, joka osakkeen tavoin oikeuttaa osuuteen kyseisen rahaston tuotoista. Rahaston tuotto perustuu sen sisältämien sijoitusten tuottoihin. Sijoitusten tuotot voivat olla osinkoja, korkoja sekä sijoituskohteiden arvonnousuja ja -laskuja.

Kenelle rahastot sopivat?

Rahastot sopivat niin säästäjälle kuin sijoittajallekin, sillä rahastot ovat erinomainen tapa säästää sekä hajauttaa sijoitus. Niin sanottuja aktiivisia rahastoja hoitavat Nordean ammattilaiset, joten sinun ei tarvitse seurata markkinoita tai yhtiöitä yhtä tiiviisti, kuin esimerkiksi suorassa osakesijoittamisessa. 

Valitessasi rahastoa, on hyvä muistaa tuotto-odotuksen ja riskin kulkevan käsi kädessä. Matalariskisten rahastojen tuotto-odotukset ovat matalammat kuin korkeariskisten rahastojen tuotto-odotukset. 

Indeksirahastoon sijoittaminen vaatii hieman enemmän omaa aktiivisuutta kuin aktiiviseen rahastoon sijoittaminen. Kun aktiivisen rahaston rahastonhoitaja seuraa markkinoita aktiivisesti ja tekee osto- ja myyntipäätöksiä sen perusteella, sijoittaessasi passiiviseen indeksirahastoon tulee sinun tehdä nämä päätökset itse.

Valitse omaan sijoitusprofiilisi sopiva rahastokohde

Nordean rahastoista voit valita omaan säästöaikaan ja riskitasoon sopivimman vaihtoehdon. Säästäjän rahastoista vähäriskisimmät rahastot ovat korkorahastot, jotka sijoittavat vain korkomarkkinoille. Yhdistelmärahastot ovat rahastoja, jotka sijoittavat sekä korko- että osakemarkkinoille. Yhdistelmärahaston riskitaso nousee sitä myötä, mitä enemmän rahaston sijoitukset painottuvat osakkeisiin. 

Vähäriskisimmät yhdistelmärahastot sijoittavat vain pienen osuuden osakemarkkinoille. Nordean rahastoista löydät laajan kattauksen yhdistelmärahastoja erilaisilla riskitasoilla. Rahastoilla, jotka sijoittavat pelkkiin osakkeisiin, eli osakerahastoilla, on suurimmat tuotto-odotukset, mutta myös suurimmat riskit. 

Voit lukea lisää kustakin rahastotyypistä alla olevista linkeistä. Mikäli sinua kiinnostaa tutustua yksittäisiin rahastoihin, voit lukea lisää Rahastot Nyt -palvelusta.

Säästäjän rahastot

Säästäjän rahastot sopivat sinulle, jos koet, että markkinoiden ja sijoitusten seuraaminen vie liikaa aikaa tai vaivaa.
 
 

Lue lisää

Rahastosäästösopimus

Kun säästät rahastoon säännöllisesti ja pitkäjänteisesti, voi pienistäkin summista kertyä ajan myötä sievoiset säästöt.
 

Lue lisää

Tähtirahastot

Tähtirahastoihin valitaan vastuullisuuskriteerien perusteella yritykset, joiden avulla voimme saada aikaan vakaata ja vastuullista tuottoa pidemmällä aikavälillä.

Lue lisää

Rahastotori

Rahastotorilta löydät ison kattauksen Nordean ja muiden varainhoitajien rahastoja.
 
 

Lue lisää

Rahastot Nyt

Saat tarkempia tietoja yksittäisistä rahastoista

Korkorahastot

Korkorahastot sopivat sillon, kun haluat välttää sijoituksissasi suuria arvonvaihteluja.
 

Lue lisää

Yhdistelmärahastot

Valmiiksi hajautettu ja vaivaton vaihtoehto pitkäaikaiseen sijoittamiseen.
 

Lue lisää

Osakerahastot

Osakerahastot sopivat pitkäaikaiseksi sijoitukseksi; niiden tuotto-odotus on korkea samoin kuin riski.
 

Lue lisää

Nordea Funds Oy

Nordea Funds Oy on innovatiivinen, laadukkaiden rahastojen hallinnoija, joka luo lisäarvoa sijoittajille.

Rahastojen hinnat

Rahasto-osuuksien ostosta eli merkinnästä peritään merkintäpalkkio, myynnistä eli lunastuksesta lunastuspalkkio ja vaihdosta vaihtopalkkio. Verkkopankissa voit tehdä nämä toimeksiannot ilman palkkioita.

Rahasto maksaa rahastoyhtiölle hallinnointipalkkiota, joka muodostuu rahaston hoidon kustannuksista kuten arvonlaskennasta, kirjanpidosta ja raportoinnista.

Hallinnointipalkkion määrä ilmoitetaan vuotuisena palkkiona. Sitä ei veloiteta erikseen, vaan se vähennetään rahasto-osuuden päivän arvosta. Palkkioon sisältyy rahasto-osuuksien säilytysmaksu.

Rahastojen palkkiot saat rahastokohtaisesti Rahastot Nytistä.

Rahastojen verotus

Rahastojen verotus toimii pääomaverotuksen periaatteiden mukaisesti. Rahaston rahasto-osuudesta saatava tuotto kuuluu pääomatulon piiriin rahaston lunastuksesta saatavan myyntivoiton tavoin. Pääomatulon verotus on 30 prosenttia 30 000 euroon asti, jonka jälkeen ylimenevästä osuudesta peritään 34 prosenttia veroa.