Huomioon otettavia asioita

1. Uusi nimi pankkikorttiin?

Sukunimen vaihto naimisiin mennessä on Suomessa yleinen käytäntö. Useimmiten käyttöön otetaan naimisiin mennessä toisen puolison nimi. Sukunimen vaihto onnistuu muillakin tavoin: kaksi nimeä voidaan yhdistää yhdysviivalla, tai aviopari voi keksiä itselleen täysin uuden sukunimen.

Jos edessä on sukunimen vaihto, tarvitset uuden passin, ajokortin ja/tai henkilökortin ohella myös uuden pankkikortin, jossa lukeva nimi vastaa uutta nimeäsi.

Häiden jälkeen, kun nimenmuutos on astunut voimaan, oikea aika tilata uusi pankkikortti on vasta noin kahden tai kolmen viikon kuluttua. Siihen mennessä maistraatti on välittänyt tiedon nimenmuutoksesta pankkiin. Maistraatti tekee ilmoituksen automaattisesti, eli sukunimen vaihto itsessään ei velvoita sinua tekemään pankille minkäänlaista ilmoitusta.

Voit tilata uuden kortin verkkopankin kautta tai olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Jos nimenmuutos jäi vielä askarruttamaan, voit lukea aiheesta lisää Digi- ja väestötietoviraston sivuiltaAvautuu uuteen ikkunaan.

2. Jos uudella kortilla on kiire, hanki elossaolotodistus

Jos syystä tai toisesta et malta häiden jälkeen odotella uudella nimelläsi varustettua pankkikorttia, voit toimittaa pankkiin elossaolotodistuksen heti avioitumisen jälkeen. Virkatodistuksen avulla uusi kortti voidaan tilata välittömästi. Kortti toimitetaan kirjeitse kotiosoitteeseesi kahden viikon kuluessa.

Elossaolotodistus on virallinen asiakirja, joka toimii todistuksena väestötietojärjestelmään kirjatuista henkilötiedoistasi, ja niinpä siitä käy ilmi myös nimenmuutos. Häiden ja nimenmuutoksen jälkeen voit tilata elossaolotodistuksen:

  • mistä tahansa Digi- ja väestötietovirastosta,
  • oman evankelis-luterilaisen seurakuntasi kirkkoherranvirastosta tai
  • Suomen ortodoksisen kirkon keskusrekisteristä.

3. Tilit yhteiseen pankkiin?

Jos sinä ja tuore aviopuolisosi olette tähän asti olleet eri pankkien asiakkaita, tilit kannattaa häiden jälkeen siirtää yhden ja saman katon alle. Yhteinen pankki tekee avioparin arjesta sujuvampaa monin eri tavoin. Asiakkaaksi verkossa -palvelumme on helppo ja kätevä tapa tulla asiakkaaksemme ilman käyntiä konttorissa.

4.  Yhteinen tili?

Joskus raha-asioista puhuminen on myös unelmointia. Jos häämatka jäi väliin, yhteinen tili voisi kenties toimia säästötilinä tulevaisuudessa tehtävää unelmalomaa varten. Mikäli yhteisen tilin avaaminen tuntuu ajankohtaiselta, otattehan meihin rohkeasti yhteyttä!

Häiden jälkeen voitte viettää kuherruskuukautta kaikessa rauhassa, sillä pankkiasioilla ei ole kiire. Yhteinen talous rakentuu ajan kanssa. Tärkeintä on nauttia täysin siemauksin uudesta, upeasta elämänvaiheesta!