- Miten sijoittaa lapsen rahat?
Lyhyellä aikavälillä voit säästää rahaa lapsen tilille. Koska lapsen säästöt sijoitetaan monesti useiksi vuosiksi tai jopa vuosikymmeniksi, kannattaa harkita myös vaihtoehtoja, jotka ovat yleensä pitkällä tähtäimellä tilisäästämistä tuottavampia.
Rahastosijoittaminen on helppo ja suosittu tapa sijoittaa lapsen säästöt. Aika auttaa tasaamaan markkinoiden heilahtelua, ja pitkällä aikavälillä rahastoihin sijoitettu pääoma voi kasvaa myös niin sanotun korkoa korolle -ilmiön myötä. Kun säästät säännöllisesti ja sijoittamasi summa kasvaa vähitellen, myös sen kerryttämät korot tai tuotot voivat kasvaa. Ja kun tuotot kasvavat, kasvaa myös korkoa korolle -ilmiön vaikutus. Aika onkin säästäjän paras ystävä.
Voit tehdä lapsellesi myös kuukausisäästösopimuksen. Kun teet kuukausisäästösopimuksen, siirrämme joka kuukausi sovitun summan ilmoittamaltasi tililtä lapsen rahastoon.
- Lapselle säästäminen tilille, rahastoon vai osakkeisiin?
Säästötili eli tilisäästäminen voi olla hyvä vaihtoehto lyhytaikaiseen, korkeintaan muutaman vuoden säästämiseen.
Jos säästät lapselle pidemmän aikaa, useita vuosia tai jopa vuosikymmeniä, kannattaa harkita säästöjen sijoittamista rahastoon. Tuotto-odotukset ovat rahastoissa tyypillisesti korkeammat kuin tileillä, joissa inflaatio syö ajan kuluessa säästöjen arvoa. Rahastosijoittaminen on varsin vaivaton vaihtoehto: salkunhoitaja huolehtii rahastoista, eikä sinun tarvitse itse seurailla markkinoita tai osakekursseja.
Osakesijoittamiseen lapsi tarvitsee joko arvo-osuustilin tai osakesäästötilin, sekä kaupankäyntipalvelut. Osakesijoittaminen voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluat huolehtia lapsen sijoituksista itse aktiivisesti, seuraat mielelläsi markkinoiden heilahteluja ja tavoittelet kenties korkeampia voittoja.
Lain mukaan lapsen rahat on sijoitettava turvallisesti. Muista siis huolehtia esimerkiksi riittävästä hajautuksesta. Lapselle saa ostaa Euroopan talousalueen (ETA) pörsseissä myynnissä olevia tuotteita. Jos haluat käydä lapsen nimiin kauppaa ETA:n ulkopuolisissa pörsseissä, tarvitset siihen luvan Digi- ja väestövirastolta. Lupa on maksullinen.
- Paljonko säästää lapselle?
Yhtä ainoaa oikeaa summaa lapselle säästämiseen ei ole, vaan sen voi jokainen päättää itse omien tavoitteidensa ja tilanteensa mukaan.
Pienikin säännöllinen summa voi kasvaa mukavasti vuosien varrella: minimisumma säännölliseen rahastosäästämiseen on kymmenen euroa kuussa.
Säästölaskurin avulla voit arvioida, kuinka paljon lapsen säästöt voivat kasvaa ajan myötä. Testaa säästölaskuria
Lapselle voit lahjoittaa verottomasti korkeintaan 4 999 euroa kolmen vuoden aikana. Lue lisää lahjaverosta verottajan sivuiltaAvautuu uuteen ikkunaan.
Kun sijoitat lapsen säästöjä, niiden tuotto on lapselle verotettavaa pääomatuloa. Esimerkiksi rahastojen tuotoista hän maksaa veron vasta sitten, kun hän myy rahaston ja nostaa siis voittonsa pois rahastosta.
Jos lapsen omaisuus kasvaa yli 20 000 euron arvoiseksi ennen kuin hän on täysi-ikäinen, pitää hänen omaisuutensa listata ja ilmoittaa Digi- ja väestötietovirastoon. Sen jälkeen lapsen edunvalvojilla, eli yleensä vanhemmilla, on velvollisuus selvittää vuosittain, mitä lapsen varallisuudelle on tehty vuoden aikana ja mihin sitä on käytetty.
- Miten säästää lapsenlapselle tai kummilapselle?
Jos kummi, isovanhempi tai ystävä haluaa säästää lapselle, kannattaa rahalahja maksaa lapsen tilille, josta vanhemmat voivat halutessaan sijoittaa sen edelleen esimerkiksi lapsen rahastoon tai osakkeisiin.
Jos lapsella on jo sijoitusvakuutus, voit rahaa siirtää helposti tilisiirrolla myös suoraan lapsen sijoitusvakuutukseen.
- Mikä on huoltajan oikeus lapsen säästöihin?
Lapsen nimissä olevat säästöt ja sijoitukset ovat hänen omaisuuttaan, mutta huoltaja voi tarkastella ja hallinnoida lapselle avaamiaan säästämisen ja sijoittamisen palveluita.
Jos siis säästät lapselle hänen nimissään olevalle tilille tai rahastoon, säästöt ovat hänen, etkä voi käyttää niitä perheen muihin menoihin.
Kun lapsi täyttää 18 vuotta, hän voi päättää omasta varallisuudestaan itsenäisesti.