Miten ja milloin lapselle kannattaa alkaa säästää?

Lapselle voi alkaa säästää koska tahansa, vaikka jo vauvaiässä. Lapselle säästetään monesti pitkiä aikoja, jopa kymmeniä vuosia. Siksi kannattaa harkita säästöjen sijoittamista esimerkiksi rahastoihin: pitkällä aikavälillä säästöt tuottavat rahastoissa yleensä enemmän kuin pankkitilillä. 

Rahastoihin voit sijoittaa joko suoraan tai sijoitusvakuutuksen kautta

  • Rahastoihin sijoittaminen on vaivatonta: asiantunteva salkunhoitaja huolehtii rahastosta, eikä sinun tarvitse itse seurailla markkinoiden kehitystä. Jos teet kuukausisäästösopimuksen, siirrämme sovitun summan ilmoittamaltasi tililtä lapsen rahastoihin joka kuukausi. Jos mietit, mikä olisi sinulle sopiva kuukausisumma, pääset alkuun kympillä kuussa. Voit muokata kuukausisummaa tai tehdä kertasijoituksia lapsen rahastoon helposti mobiili- tai verkkopankissa. 
  • Sijoitusvakuutus voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluat itse seurata rahastojen kehittymistä. Kun lapsi kasvaa ja maailma muuttuu, voit vaihtaa sijoituskohteita sopimuksen sisällä, eikä sijoituskohteiden muutoksia tarvitse ilmoittaa lapsen veroilmoituksessa. Verot maksetaan vasta, kun säästöjä nostetaan lapsen käyttöön. Lapsen sijoitusvakuutukseen voivat säästää myös esimerkiksi isovanhemmat tai kummit. Alle 30-vuotiaat saavat sijoitusvakuutuksen hoitopalkkiosta 50 prosentin alennuksen, kun säästöt ovat alle 100 000 euroa.

Lue lisää rahastosäästämisestä lapselle

Varaa aika sijoitusneuvontaan, niin autamme sinut alkuun! 

Tapaamisessa voit keskustella eri vaihtoehdoista ja aloittaa lapselle säästämisen ja sijoittamisen. Tapaaminen on maksuton, eikä se sido sinua mihinkään.

Onhan lapsella jo tili Nordeassa? Jos et vielä ole avannut hänelle Nordean palveluita, avaa ne ennen tapaamista.

Näin aloitat lapselle säästämisen

  1. Jos lapsella ei ole vielä tiliä Nordeassa, avaa se ennen sijoitusneuvontaa.
  2. Onko lapsella useampi huoltaja? Huoltajat hoitavat lapsen pankkiasioita pääsääntöisesti yhdessä. Valtakirjalla voit hoitaa lapsen asioita myös yksin.
  3. Varaa aika maksuttomaan sijoitusneuvontaan, joko konttorille tai verkkotapaamiseen. Tapaamiseen kannattaa varata aikaa noin tunti ja sen aikana autamme sinua valitsemaan sinulle sopivat tavat säästää lapselle ja sijoittaa säästöt. Tapaaminen ei sido sinua mihinkään.

Lue tarkemmat ohjeet, lataa huoltajan valtakirja ja varaa aika tapaamiseen

Haluatko avata säästötilin lapselle?

Kun avaat lapselle pankkipalvelut, voit samalla avata hänelle myös EtuTilin. Se sopii hyvin lyhytaikaiseen säästämiseen. Pitkäkestoiseen, useita vuosia jatkuvaan säästämiseen kannattaa harkita esimerkiksi rahastoja. Kun varaat ajan tapaamiseen asiantuntijamme kanssa, autamme sinua valitsemaan itsellesi ja lapsellesi sopivimmat vaihtoehdot.

Kiinnostaako osakesijoittaminen?

Jos seuraat aktiivisesti markkinoita ja olet kiinnostunut osakesijoittamisesta, myös osakesäästötili voi olla hyvä vaihtoehto lapsen säästöjen sijoittamiseen. Muista kuitenkin huolehtia esimerkiksi riittävästä hajautuksesta: lain mukaan lapsen rahat täytyy sijoittaa turvallisesti.

Alle 30-vuotiaat saavat osakesäästötilin aina ilman säilytysmaksua. 

Tutustu osakesäästötiliin


Usein kysyttyä lapselle säästämisestä

Tärkeää tietoa sijoittamisesta

Näillä sivuilla annetut tiedot on tarkoitettu ainoastaan yleisiksi tuotetiedoiksi. Niitä ei tule pitää sijoitusneuvoina tai -suosituksina. Rahaston tai osakkeen historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Rahasto-osuuksien tai osakkeiden arvo voi nousta tai laskea markkinoiden kehityksen mukaan, eikä ole varmaa, että sijoittaja saa takaisin koko sijoitetun pääoman.