Mikä on osakesäästötili?

Osakesäästötili on osakesijoittamisessa käytettävä tili, jonka sisällä voit käydä kauppaa niin kotimaisilla kuin ulkomaisilla pörssilistatuilla osakkeilla ilman välittömiä veroseuraamuksia. 

Tuotot ja osingot ovat verovapaita osakesäästötilin sisällä, joten ne voidaan sijoittaa uudestaan ilman, että välissä niistä maksetaan veroa. Näin ollen osakesäästötili mahdollistaa korkoa korolle -ilmiön hyödyntämisen täysimääräisesti.

Huomioithan nämä seikat osakesäästötilin osalta:

 • Osakesäästötilin avaaminen on Nordeassa maksutonta. Säilytys on maksutonta, kun olet tehnyt vähintään yhden välityspalkkiollisen kaupan edellisen vuosineljänneksen aikana. Osakesäästötilin mahdolliset kulut muodostuvat kaupankäynnin välityspalkkioiden kautta. Katso kaupankäynnin hinnat täältä.
 • Osakesäästäjällä saa olla kerrallaan vain yksi osakesäästötili, OST. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että osakesäästötilin voi avata vain yhteen pankkiin.
 • Osakesäästötilissä on erikseen rahatili ja osakkeiden säilytystili. Voit siirtää rahatilille enintään 100 000 euroa, joko kerralla tai osissa.
 • Osakesäästötili on tarkoitettu ainoastaan osakkeille, joten tilin sisällä ei voi käydä kauppaa esimerkiksi pörssinoteeratuilla rahastoilla (ETF) tai sijoitusrahastoilla. Vanhoja osakeomistuksiaan ei myöskään voi siirtää osakesäästötilille.

Edut osakesäästötilin säilytysmaksuista

Jos olet alle 30-vuotias, saat osakesäästötilin aina ilman säilytysmaksua.

Säilytysmaksua ei veloiteta myöskään, jos olet tehnyt vähintään yhden välitysmaksullisen kaupan edellisen vuosineljänneksen aikana joko arvo-osuustililläsi tai osakesäästötililläsi, tai jos osakesäästötilisi on tyhjä. Tämä koskee myös yli 30-vuotiaita asiakkaitamme. 

Osakesäästötili - kannattaako se pitkäjänteiselle sijoittajalle?

Moni pohtii kannattaako osakesäästötili pitkäjänteiselle sijoittajalle. Osakesäästötili on helppo ratkaisu ja tarkoitettu kaikille osakesijoittamisesta kiinnostuneille. Se sopii erityisen hyvin pitkäjänteiselle sijoittajalle, joka haluaa päivittää salkkunsa sijoituksia ajoittain ja sijoittaa mahdolliset tuotot ja osingot uudelleen. Tämä tuottojen uudelleensijoittaminen ja lisääminen takaisin sijoitettavaan pääomaan mahdollistaa korkoa korolle -ilmiön. 

Perinteiseen arvo-osuustiliin nähden osakesäästötili mahdollistaa korkoa korolle -ilmiön tehokkaamman hyödyntämisen ja auttaa siten kiihdyttämään sen kehitystä. Alkuun hyöty saattaa vaikuttaa hyvin vähäiseltä, mutta se kasvaa vuosi vuodelta kiihtyvään tahtiin.

Osakesäästötilin avaaminen Nordeaan kannattaa

 • Edulliset välityspalkkiot ilman huolta määräaikaisten hintakampanjoiden voimassaolosta
 • Kuukausittainen Osakesäästöpäivä
 • Nordean sijoitusstrategien viikkoraportti
 • Premium- ja Private Banking asiakkaille maksuton Nordea Marketsin aamuraportti
 • Kauppalehden uutiset 
 • Yli 20 markkinapaikkaa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa
 • Reaaliaikaiset kurssit Helsingin, Tukholman, Kööpenhaminan ja Oslon pörsseistä, yksi tarjoustaso, snapshot päivityksellä
 • Erikseen aktivoitavissa maksutta viisi tarjoustasoa Helsingin, Tukholman ja Kööpenhaminan pörsseistä, snapshot päivityksellä
 • Tilattavissa olevina lisäpalveluina muun muassa USA reaaliaikaiset kurssit sekä Nordea Marketsin yhtiöanalyysit 

Osakesäästötilin ominaisuudet

Osakesäästötilin ominaisuudet - small

Arvo-osuustilin ominaisuudet

Arvo-osuustilin ominaisuudet - small

Osakesäästötilin avaaminen

Nykyinen asiakas
Uusi asiakas
Osakesäästötilin siirto Nordeaan

Osakesäästöpäivä

Osakesäästöpäivä - small

Kerran kuussa Osakesäästöpäivänä voit käydä kauppaa enintään 1 euron välityspalkkiolla valitussa kohdepörssissä. Hintaetu koskee kaikkia itsepalvelukanavissa osakesäästötilillä ja arvo-osuustilillä tehtäviä toimeksiantoja.

Katso osakesäästöpäivien päivämäärät ja kohdepörssit

Kaupankäyntipalvelu

Kaupankäyntipalvelut - small

Käydäksesi kauppaa osakesäästötilillä tulee sinulla olla kaupankäyntipalvelu. Palvelu on maksuton ja lisäksi voit räätälöidä sitä tarpeidesi mukaan lisäämällä siihen erilaisia maksullisia lisäpalveluita.

Tutustu lisäpalveluihin ja valitse sinulle sopivimmat

Avaa Osakesäästötili

Osakesäästötilin voi avata helposti verkossa. Avaamisen tarvitset vain verkkopankkitunnukset.

Kirjaudu Nordea Investoriin Avautuu uuteen ikkunaan

Usein kysyttyä Osakesäästötilistä

Tietoa osakesäästötilistä
Hinnasto

Tietoa osakesäästötilistä

 • Osakesäästäjällä saa olla kerrallaan vain yksi osakesäästötili, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että tilin voi avata vain yhteen pankkiin. 
 • Osakesäästötili on tarkoitettu ainoastaan osakkeille, joten tilin sisällä ei voi käydä kauppaa esimerkiksi pörssinoteeratuilla rahastoilla (ETF). Vanhoja osakeomistuksiaan ei myöskään voi siirtää osakesäästötilille.
 • Voit siirtää osakesäästötilille rahaa haluamassasi tahdissa, juuri sinulle sopivan summan kerrallaan, aina 100 000 euron ylärajaan asti. Osakesäästämisen myötä omistuksiesi arvo voi kuitenkin nousta tilin sisällä tätäkin korkeammaksi, sillä arvonnousua ja osinkoja ei huomioida 100 000 euron rajassa. 
 • Talletuksia pääset tekemään Nordea Investorissa: Valitse Sijoitukseni-välilehdeltä oikean yläkulman vihreästä painikkeesta osakesäästötilisi.
 • Tuotosta maksetaan vero vasta kun nostat varoja osakesäästötililtä. Nostettaessa varoja osakesäästötililtä, pidätetään mahdollista tuottoa vastaavasta osuudesta pääomatulovero, joka on tällä hetkellä 30 %.Tämä koskee myös osinkoja, joista osakesäästötilin ulkopuolella vain 85 % on veronalaisia.
 • Mahdolliset tappiot voi vähentää verotuksessa ainoastaan, jos tili suljetaan eli kaikki omaisuus myydään ja varat nostetaan ulos osakesäästötililtä.

Avaa Osakesäästötili

Osakesäästötilin voi avata helposti verkossa. Avaamisen tarvitset vain verkkopankkitunnukset.

Kirjaudu Nordea Investoriin Avautuu uuteen ikkunaan