Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Osakesäästötili on pian täällä

Osakesäästötilit otetaan käyttöön 1.1.2020 alkaen. Osakesäästötilin sisällä osakesäästäjät voivat käydä kauppaa pörssilistatuilla osakkeilla ilman, että mahdollisista tuotoista pitää heti maksaa veroa.

Mikä on osakesäästötili?

Eduskunta hyväksyi lain osakesäästötilistä maaliskuussa 2019, ja tilit tulevat asiakkaiden käyttöön 1. tammikuuta 2020 alkaen. Osakesäästötilin sisällä osakesäästäjät voivat käydä kauppaa niin kotimaisilla kuin ulkomaisilla pörssilistatuilla osakkeilla sekä esimerkiksi First North -markkinapaikan osakkeilla ilman välittömiä verovaikutuksia.

Myös osingot ja korot ovat verovapaita osakesäästötilin sisällä, ja ne voidaan sijoittaa uudestaan ilman, että välissä maksetaan veroa. Näin osakesäästötili mahdollistaa korkoa korolle -ilmiön hyödyntämisen osakesäästämisessä, kun myyntivoitot ja osingot saa tilille ilman heti maksettavaa veroa.

Osakesäästötili sopii pitkäaikaissäästäjälle

Osakesäästötili on tarkoitettu kaikille osakesäästämisestä kiinnostuneille henkilöille ja se sopii erityisen hyvin pitkäaikaiselle säästäjälle, joka haluaa itse päivittää salkkunsa sisältöä ajoittain ja sijoittaa mahdolliset tuotot ja osingot uudelleen.

Pitkäjänteinen osakesäästäminen nousee arvoonsa, kun korkoa korolle -ilmiön tehokkaasta hyödyntämisestä tulee mahdollista. Pähkinänkuoressa ilmiö tarkoittaa sitä, että osakesäästäjät voivat tuottojen nostamisen sijaan lisätä ne sijoitettavaan pääomaan, jolloin korkoa kertyy seuraavan laskentakauden aikana entistä suuremmalle summalle.

Korkoa korolle -ilmiön hyödyt eivät aluksi ole kovin suuret, mutta ne kasvavat vähitellen, ensin verkkaisesti mutta sitten vuosi vuodelta yhä kiihtyvään tahtiin. Kun osakesäästäminen on pitkäjänteistä ja osakesäästäjä tietää mitä tekee, korkoa korolle -ilmiön poikimat tuotot voivat parhaassa tapauksessa olla huomattavia.

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Mitä osakesäästötilistä tulisi tietää?

Osakesäästäjällä saa olla kerrallaan vain yksi osakesäästötili, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että tilin voi avata vain yhteen pankkiin. Osakesäästötili on tarkoitettu ainoastaan osakkeille, joten tilin sisällä ei voi käydä kauppaa esimerkiksi pörssinoteeratuilla rahastoilla (ETF). Vanhoja osakeomistuksiaan ei myöskään voi siirtää osakesäästötilille.

Kun osakesäästötili on avattu, osakesäästäjän tulee siirtää sille rahaa osakkeiden hankintaa varten. Voit siirtää tilille rahaa haluamassasi tahdissa, juuri sinulle sopivan summan kerrallaan aina 50 000 euron ylärajaan asti. Osakesäästämisen myötä omistuksiesi arvo voi kuitenkin nousta tilin sisällä tätäkin korkeammaksi, sillä arvonnousua ja osinkoja ei huomioida 50 000 euron rajassa.

Kun osakesäästötililtä nostetaan varoja, pidätetään mahdollista tuottoa vastaavasta osuudesta pääomatulovero, joka on tällä hetkellä 30 %. Tämä koskee myös osinkoja, joista osakesäästötilin ulkopuolella vain 85 % on veronalaista tuloa. Osakesäästämisen mahdolliset tappiot voidaan vähentää verotuksessa ainoastaan silloin, kun tili suljetaan eli kaikki omaisuus myydään ja varat nostetaan ulos osakesäästötililtä.

Tuotosta maksetaan vero vasta nostettaessa varoja osakesäästötililtä

Nostettaessa varoja osakesäästötililtä, pidätetään mahdollista tuottoa vastaavasta osuudesta pääomatulovero, joka on tällä hetkellä 30 %. Tämä koskee myös osinkoja, joista osakesäästötilin ulkopuolella vain 85 % on veronalaisia. Mahdolliset tappiot voi vähentää verotuksessa ainoastaan, jos tili suljetaan eli kaikki omaisuus myydään ja varat nostetaan ulos osakesäästötililtä.

Miten osakesäästötilin saa käyttöön?

Osakesäästäjät voivat avata osakesäästötilin myöhemmin tämän vuoden aikana tunnistautumalla ensin omilla pankkitunnuksilla. Varsinaisen osakesäästämisen aloittaminen on mahdollista 1.1.2020 alkaen, kun tilille voi siirtää rahaa ja siirretyillä rahoilla voi ryhtyä ostamaan pörssiosakkeita.

Haluatko tietää ensimmäisten joukossa, kun Osakesäästötili on tullut saataville? Halutessasi lähetämme sinulle tiedon sähköpostiisi heti kun sinulla on mahdollisuus avata Osakesäästötili. Emme käytä yhteystietojasi mihinkään muuhun tarkoitukseen.

Jätä yhteydenottopyyntöAvautuu uuteen ikkunaan

Millaisia kuluja osakesäästötilin käyttöön liittyy?

Osakesäästötilin avaaminen on täysin maksutonta, mutta sen käyttöön liittyy joitain kuluja. Kaupankäynnistä osakesäästötilin sisällä veloitetaan Nordean normaalit välitys- ja säilytyspalkkiot. 

Osakesäästäjät hyötyvät edullisista välityspalkkioistamme, joiden ansiosta osakesäästäminen kannattaa jo pienilläkin kauppasummilla, oli kyse sitten kotimaisista tai ulkomaisista osakkeista.

Hinnasto