Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Osakesäästötili on pian täällä

Osakesäästötilit otetaan käyttöön 1.1.2020 alkaen. Osakesäästötilin sisällä voit käydä kauppaa pörssilistatuilla osakkeilla ilman, että joudut heti maksamaan mahdollisista tuotoista veroa.

Mikä on osakesäästötili?

Eduskunta hyväksyi lain osakesäästötilistä maaliskuussa 2019 ja tilit tulevat asiakkaiden käyttöön 1.1.2020 alkaen. Osakesäästötilin sisällä voit käydä kauppaa niin kotimaisilla kuin ulkomaisillakin pörssilistatuilla osakkeilla , sekä esimerkiksi First North -markkinapaikan osakkeilla, ilman välittömiä verovaikutuksia. Myös osingot ja korot ovat verovapaita osakesäästötilin sisällä ja ne voi sijoittaa uudestaan ilman, että välissä maksetaan veroa. Näin osakesäästötili mahdollistaa korkoa korolle -ilmiön hyödyntämisen, kun myyntivoitot ja osingot saa tilille ilman heti maksettavaa veroa.

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Osakesäästötili sopii pitkäaikaissäästäjälle

Osakesäästötili on tarkoitettu kaikille osakesäästämisestä kiinnostuneille henkilöille ja se sopii erityisen hyvin pitkäaikaiselle säästäjälle, joka haluaa itse päivittää salkkunsa sisältöä ajoittain ja sijoittaa mahdolliset tuotot ja osingot uudelleen.

Mitä osakesäästötilistä tulisi tietää?

Osakesäästötilejä saa olla kerrallaan vain yksi, eikä osakesäästötilejä voi näin ollen avata kuin yhteen pankkiin. Osakesäästötili on tarkoitettu ainoastaan osakkeille, joten tilin sisällä ei voi käydä kauppaa esimerkiksi pörssinoteerattuilla rahastoilla (ETF). Vanhoja osakeomistuksiaan ei voi siirtää osakesäästötilille.

Osakesäästötilille tulee siirtää rahaa osakkeiden hankintaa varten. Voit siirtää osakesäästötilille rahaa haluamassasi tahdissa, juuri sinulle sopivan summan kerrallaan aina 50 000 euroon asti. Omistustesi arvo voi kuitenkin nousta tilin sisällä tätäkin korkeammaksi arvonnousun ja osinkojen myötä, sillä arvonnousua ja osinkoja ei huomioida 50 000 euron rajassa.

 

Tuotosta maksetaan vero vasta nostettaessa varoja osakesäästötililtä

Nostettaessa varoja osakesäästötililtä, pidätetään mahdollista tuottoa vastaavasta osuudesta pääomatulovero, joka on tällä hetkellä 30 %. Tämä koskee myös osinkoja, joista osakesäästötilin ulkopuolella vain 85 % on veronalaisia. Mahdolliset tappiot voi vähentää verotuksessa ainoastaan, jos tili suljetaan eli kaikki omaisuus myydään ja varat nostetaan ulos osakesäästötililtä.

Miten osakesäästötilin saa käyttöön?

Osakesäästötilin voi avata myöhemmin tänä vuonna tunnistautumalla omilla pankkitunnuksilla. 1.1.2020 alkaen tilille voi siirtää rahaa ja siirretyillä rahoilla voi ostaa pörssiosakkeita.

Millaisia kuluja osakesäästötilin käyttöön liittyy?

Osakesäästötilin avaaminen on maksutonta. Kaupankäynnistä osakesäästötilin sisällä veloitetaan Nordean normaalit välitys- ja säilytyspalkkiot. Edullisista välityspalkkioistamme johtuen säästäminen niin kotimaisiin kuin ulkomaisiinkin osakkeisiin kannattaa jo pienilläkin kauppasummilla.

Hinnasto