Kysy heti chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Aloita kuukausisäästäminen

Mikä kuukausisäästämisessä on erityisen hyvää? Sijoitusstrategi Hertta Alava kertoo miksi kuukausisäästäminen kannattaa aloittaa nyt. Pääset saman tien alkuun Rahastovalitsimen avulla ja jos haluat keskustella kanssamme säästämisen aloittamisesta, voit jättää yhteydenottopyynnön sijoitusneuvojillemme.

Mikä kuukausisäästämisessä on erityisen hyvää ja miten siinä pääsee helposti alkuun?

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Sijoitusstrategi Hertta Alava kertoo kuukausisäästämisen ideasta ja eduista.

Vinkit kuukausisäästämiseen:

  • Kuukausisäästäminen on helppoa
  • Kuukausisäästäminen tekee sijoittamisesta tavoitteellista
  • Aikahorisontiksi minimissään viisi vuotta – maksimia ei ole
  • Aloittaa voit 10 €/kk, mutta 10 % nettotuloista/kk tekee sijoittamisesta merkityksellisempää

Kokeile Rahastovalitsinta

Rahastovalitsin auttaa sinua rakentamaan valmiiksi hajautetun rahastosalkun. Kuukausisäästämisen alkuun pääset jo 10 eurolla.

Aloita kuukausisäästäminen

Haluatko sijoitusneuvontaa?

Voit jättää meille yhteydenottopyynnön. Sijoitusneuvontamme on maksutonta eikä sido sinua mihinkään.

Jätä yhteydenottopyyntö

Hoidat joka tapauksessa suuren osan kuluistasi kuukausimaksuilla – miksi et myös säästämistäsi?

Sijoitusstrategi Hertta Alava kertoo kuukausisäästämisen ideasta ja eduista.

Kuukausisäästäminen tekee sijoittamisesta säännönmukaista ja tavoitteellista, joka Alavan mukaan on kaikkein tärkeintä. Jos sijoittaa vähän riskipitoisempiin kohteisiin, kuten osakkeisiin, niin ajallinen hajautus vähentää riskejä aivan merkittävästi. Osakurssit heiluvat lyhyellä aikavälillä, mutta pidemmällä aikavälillä ne ovat aina nousseet ylöspäin. 

Kuukausisäästäminen tilille, rahastoihin vai osakkeisiin?

Alavan mielestä kuukausisäästämisen aloittaminen on hyvin helppoa. Sen voi aloittaa itse verkossa tai sijoitusneuvojan avulla jättämällä meille yhteydenottopyynnön. Aluksi täytyy vain määrittää yksi tai useampi kohde, johon rahaa haluaa laittaa. Rahaa voi toki laittaa ihan tilillekin, mutta jos horisontti on vähänkään pidempi, niin se ei ole suositeltavaa, sillä tililtä ei saa tällä hetkellä mitään tuottoa. Eli jos on vähän pidempi horisontti, niin kannattaa katsoa rahastoja. Ja mitä pidempi aikahorisontti, sitä enemmän osakkeita siihen rahastoon. Sen jälkeen, kun on päättänyt sijoittamisen kohteen ja aikahorisontin, kaikki menee hyvin helposti eteenpäin.

Pitkäaikainen säästäjä painottaa osakkeisiin

Osakkeiden kurssin nousevat pitkällä aikavälillä sen takia, että talous yleensä kasvaa pitkällä aikavälillä ja tällaisessa ympäristössä yritykset voivat tehdä hyvää tulosta. Alava muistuttaa, että lyhyellä aikavälillä osakkeet heiluvat vaikka minkä takia, mutta pitkällä aikavälillä nimenomaan yritysten tuloskasvu on se tekijä, joka nostaa kursseja. 

– Historiasta olemme huomanneet, että vaikka välillä on taantumia ja heikkoja jaksoja, jolloin yrityksilläkin menee heikosti, niin nämä huonot aikakaudet ovat selvästi lyhyempiä kuin hyvät aikakaudet. Siksi osakkeet tuottavat pitkällä aikavälillä hyvin.

Yleensä suositellaan, että miettii ainakin yli viiden vuoden horisonttia, jos sijoittaa osakkeisiin. Alavan mukaan riippuu myös omasta iästä, mikä horisontti on. Nuoren ihmisen kannattaa ajatella ihan kymmeniä vuosia eteenpäin ja ajatella niin, että se säästäminen on jatkuvaa. 

Paljonko säästää ja mihin?

Mitään tiettyä oikeaa summaa kuukausisäästämiseen ei ole. Alava kertoo, että minimimerkintä rahastoihin on vain kymmenen euroa kuussa. Jotta sijoittamisesta tulisi jotenkin merkityksellisen kokoista, voisi ajatella, että kymmenen prosenttia nettotulosta laittaisi joka kuukausi säästöön. Ja summaahan voi sitten muuttaa, jos se ei tunnu sopivalta. Myös käyttötilille säästäminen on hyvä, esimerkiksi, kun haluaa kolmen kuukauden päästä ostaa pyörän. Silloin tietää, että ne rahat ovat käyttötilillä turvassa ja niiden arvo ei vaihtele. Alava muistuttaa, että kuukausisäästämistä aloittaessa ei tarvitse tietää, mihin ne rahat loppupeleissä käyttää. 

– Mehän emme voi kauhean hyvin ennustaa tulevaisuutta, mutta olemme aika varmoja siitä, että välillä tulee niitä heikompia aikoja, jolloin olo on varmasti turvallisempi, kun säästöjä on kertynyt, ja välillä tulee sitten niitä hyvä päiviä, jolloin niillä kertyneillä säästöillä voi toteuttaa jonkin pitkäaikaisen unelman.

Maltti on valttia

Kuukausisäästämisen idea on se, että ei reagoida lyhyen aikavälin markkinamuutoksiin millään tavalla. Toki monelle, jolle osakemarkkinat ovat hieman uusi asia, tällaiset markkinapudotukset voivat aiheuttaa pieniä pelästymisen tunteita, Alava painottaa, että yleensä kaikkein huonoin vaihtoehto silloin on lunastaa omat sijoitukset. 

– Me voimme hyvin katsoa historiasta, että yleensä isojen pudotusten jälkeen on tullut erittäin isoja nousupäiviä, ja jos näinä nousupäivinä ei ole ollut mukana markkinoilla, niin tuotto koko aikaväliltä jää selvästi huonommaksi. Täytyy vaan hyväksyä, että pientä heiluntaa aina esiintyy matkan varrella ja olla kärsivällisesti mukana. Kuukausisäästämisessä on juuri se hyvä puoli, että heikkoina aikoina kurssien ollessa alhaalla, samalla summalla saa enemmän rahasto-osuuksia kuin hyvinä aikoina.

Näin pääset alkuun - tee säästämisestä helppoa

Digitaalinen sijoitusneuvoja Nora

Säästämisen pitää olla helppoa. Digitaalinen sijoitusneuvojamme Nora on sinulle, jos haluat aloittaa säästämisen nopeasti ja vaivattomasti.

Aloita säästäminen Noran avulla

Kokeile Rahastovalitsinta

Rahastovalitsin sopii sinulle, joka tiedät oman sijoitusprofiilisi ja rakentaa sen perusteella sinulle hajautetun rahastosalkun.

Tutustu Rahastovalitsimeen

Jätä yhteydenottopyyntö sijoitusneuvojalle

Haluatko keskustella kanssamme kuukausisäästämisestä? Sijoitusneuvojamme käyvät kanssasi läpi säästämiseen ja sijoittamiseen liittyviä kysymyksiä ja teemme juuri sinulle sopivan sijoitusuunnitelman.

Jätä yhteydenottopyyntö

Tärkeää tietoa rahastosäästämisestä

Näillä sivuilla annetut tiedot on tarkoitettu ainoastaan yleisiksi tuotetiedoiksi. Niitä ei tule pitää sijoitusneuvoina tai -suosituksina. Rahaston tai osakkeen historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Rahasto-osuuksien tai osakkeiden arvo voi nousta tai laskea markkinoiden kehityksen mukaan, eikä ole varmaa, että sijoittaja saa takaisin koko sijoitetun pääoman.