Viisi esimerkkiä remontoida omakotitalo energiatehokkaammaksi

  1. Vaihda omakotitalon lämmitysmuoto energiatehokkaampaan vaihtoehtoon. Esimerkiksi maalämpöpumppu kerää maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta auringon lämpöä ja tuottaa säästöjä lämmityskuluihin. Ilma-vesilämpöpumppu ottaa puolestaan lämmitysenergiaa ulkoilmasta. Molemmat vaihtoehdot sopivat vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.
  2. Kunnosta omakotitalon vanhat ikkunat esimerkiksi vaihtamalla tiivisteet tai vaihtamalla lahonneet ulkopuitteet uusiin. Mikäli ikkunat ovat teknisesti toimimattomat tai yli 50 vuotta vanhat, kannattaa miettiä myös niiden uusimista energiatehokkaampiin. Uusien ikkunoiden energiatehokkuutta voi vertailla kätevästi energiamerkinnän avulla.
  3. Ulkoseinien lisäeristys voi parantaa omakotitalon energiatehokkuutta ja saada vanhat rakenteet vastaamaan nykyvaatimuksia. Koska rakennus eristetään ulkopuolelta, kannattaa se tehdä esimerkiksi julkisivuremontin yhteydessä.​ 
  4. Harkitse aurinkopaneelien asentamista. Aurinkosähkö on puhdasta energiaa, ja sen avulla voit myös kasvattaa energiaomavaraisuutta. Samalla voit varautua mahdollisiin sähkön hinnan vaihteluihin.
  5. Osa kodin lämmöstä saattaa poistua yläpohjan kautta, joten välikaton lisäeristäminen voi olla kannattavaa. Hyvin eristävällä yläpohjalla voidaan tehokkaasti estää lämmön karkaaminen. 

Lue lisää pientalon energiatehokkuudesta Motivan sivuiltaAvautuu uuteen ikkunaan

Energiansäästökartoitus

Näin pääset alkuun

Etkö tiedä, mistä lähteä  liikkeelle energiaremontin kanssa? 

Nordean kautta voit tilata energiansäästökartoituksen, joka auttaa sinua tunnistamaan energiansäästötoimenpiteet kodissasi. Kartoitus voidaan tehdä pientaloon, kuten omakoti- tai paritaloon.

Lue lisää kartoituksesta

Muista energiatehokkuus myös mökillä

  • Hyödynnä uusiutuvia energialähteitä. 
  • Mieti myös olisiko aurinkosähköjärjestelmä riittävä energianlähde loma-asuntoosi.
  • Kierrätä ja kompostoi. Kompostista saat ravinteikasta multaa kasvimaalle ja istutuksiin. 
  • Hyödynnä julkista liikennettä myös mökkimatkoilla. 
  • Hyödynnä loma-asuntosi lähialueen palveluja. Tällöin voit ehkä tehdä kauppamatkasi pyöräillen tai kävellen.

Vinkkejä energiaremontin suunnitteluun

  • Varaa tarpeeksi aikaa energiaremontin suunnitteluun ja laadi tulevista remonteista pitkän aikavälin suunnitelma. Ota alan asiantuntijat avuksi suunnitelman laatimiseen.  
  • Pyydä tarjouksia useammalta urakoitsijalta ja vertaile rauhassa eri ratkaisuvaihtoehtoja. Tutustu myös yritykselle annettuihin asiakaspalautteisiin sekä rekisteritietoihin ennen urakoitsijan valintaa.
  • Sovi kirjallisesti urakka- ja hintasopimukset, remontin aikataulu sekä mahdolliset viivästymiskorvaukset. Kirjaa sopimukseen myös takuuehdot laitteille ja työlle. Kysy remontin päätteeksi käyttöönotto-opastus laitteille ja järjestelmille.