Milloin lapselle kannattaa hankkia ensimmäinen tili ja kortti?
– Tämä vaihtelee paljon, milloin vanhemmat avaavat ensimmäiset pankkipalvelut lapselle. Jo vauvalle voi avata oman tilin tai aloittaa säästämisen rahastoihin. Kun alle 1-vuotiaalle avaa tilin, muistamme lasta vauvalahjalla. Jos lisäksi aloittaa vauvalle säästämisen, muistamme häntä lisälahjalla, Nordean asiantuntija Anne Oksala kertoo.
Kun lapsi kasvaa, hänelle voi avata muita pankkipalveluita pikkuhiljaa. Nordealta pankkikortin voi saada lapselle jo 6-vuotiaasta eteenpäin, mutta huoltajat päättävät itse sopivan ajankohdan oman lapsen kehityksen ja tarpeiden mukaan.
– Pankkikortti on henkilökohtainen, joten lapsen tulee osata itse huolehtia siitä ja maksaa sillä. Yleensä lapsi tarvitsee omaa pankkikorttia vasta siinä vaiheessa, kun hän alkaa liikkua enemmän harrastuksissa ja hän haluaa ostaa vaikka välipalaa kaupasta koulun jälkeen. Osa vanhemmista hankkii pankkikortin lapselle, kun tämä on alakoulussa, ja osa hankkii kortin vasta myöhemmässä vaiheessa.
Katso pankkipalvelut eri-ikäisille lapsille
Miten lapsi voi maksaa omalla kortilla?
– Lapsen pankkikortti liitetään aina hänen omaan käyttötiliinsä. Eli kun lapsi maksaa kortilla tai nostaa sillä rahaa, veloitus lähtee hänen tililtään. Pankkikortin avulla lapsi oppii hyvin ensimmäisiä rahataitoja, kun hän näkee, miten paljon eri asiat maksavat kaupassa ja mihin hänen rahansa riittävät, Anne kertoo.
Jos vanhemmat haluavat, he voivat saada lapsen käyttötilin näkyviin heidän omaan mobiili- ja verkkopankkiinsa. Näin he näkevät helposti, miten paljon lapsen tilillä on rahaa, ja he voivat siirtää lapsen tilille käyttörahaa tarpeen mukaan.
– Kun huoltajat tilaavat lapselle Nordea Debit -kortin, he voivat määritellä kortille turvarajat. Esimerkiksi kortille voi määrittää, että sillä voi maksaa vain Suomessa. Kun lapsi saa myöhemmin omat pankkitunnukset, hän voi muokata itse kortin asetuksia mobiili- tai verkkopankissa. Jos nuori lähtee matkoille tai kielikurssille ulkomaille, hän voi muuttaa kortin maarajausta myös itse mobiili- ja verkkopankissa.
Lue lisää lapsen pankkikortista
Mihin alaikäinen tarvitsee pankkitunnuksia?
Pankkitunnuksilla lapsi pääsee käyttämään Nordean mobiili- ja verkkopankkia, jossa hän näkee hänelle avatut pankkipalvelut. Mobiili- ja verkkopankissa lapsi voi seurata oman tilinsä saldoa tai tarkistaa oman korttinsa PIN-koodin helposti.
– Huoltajat voivat tehdä tiettyjä rajoituksia lapsen mobiili- ja verkkopankkiin. He voivat esimerkiksi määrittää, mitä tilejä lapsi näkee omassa mobiili- ja verkkopankissa ja voiko hän tehdä maksuja tileiltä. Usein vanhemmille tulee kuitenkin yllätyksenä se, että lapselle avatut rahasto- ja osakesijoitukset näkyvät lapsen mobiili- ja verkkopankissa. On hyvä huomata, että alaikäinen ei pysty itse tekemään mitään myynti- tai ostotoimeksiantoja. Rahastot ja sijoitukset hän saa käyttöönsä vasta täysi-ikäisenä, Nordean asiakaspalvelun neuvoja Mervi Korhonen kertoo.
Samat pankkitunnukset toimivat myös sen jälkeen, kun lapsesta tulee täysi-ikäinen.
– Kun pankkitunnukset hankkii ennen kuin lapsi täyttää 18 vuotta, niin pankkiasiointi sujuu vaivattomasti heti täysi-ikäisenä. Mobiili- ja verkkopankissa 18-vuotias voi avata itselleen uusia pankkipalveluita tarpeidensa mukaan. Jos hän lähtee esimerkiksi opiskelemaan, hän voi hakea opintolainaa tai aloittaa ASP-säästämisen.
Lue lisää lapsen pankkitunnuksista
Lue lisää pankkipalveluista täysi-ikäisyyden kynnyksellä
Miten alaikäinen voi tunnistautua vahvasti eri verkkopalveluihin?
Monet terveydenhuollon ja viranomaisten verkkopalvelut vaativat vahvan sähköisen tunnistautumisen. Tällaisia ovat esimerkiksi OmaKanta, Kela ja OmaVero. Lapsi voi kirjautua pankkitunnuksilla kolmannen osapuolen palveluihin, jos pankkitunnuksiin on lisätty erikseen e-tunniste eli vahva sähköinen tunniste.
– Vanhemmille saattaa tulla yllätyksenä, että pankkitunnuksiin tulee aktivoida e-tunniste erikseen. E-tunnistetta tarvitsee esimerkiksi silloin, kun nuori haluaa varata mopokortin teoriakokeen Ajovarmalta. Lisäksi jos nuori haluaa hyväksyä opiskelupaikan Opintopolussa, tulee hänen tunnistautua vahvasti, Mervi kertoo.
E-tunniste on tarpeellinen myös silloin, kun alaikäinen vahvistaa maksuja verkossa tai sovelluksissa.
– Esimerkiksi kun lapsi ostaa sarjalipun julkiseen liikenteeseen HSL:n sovelluksessa ja vahvistaa maksun pankkitunnuksilla, tulee hänellä olla e-tunniste käytössä.
E-tunniste aktivoidaan lapsen pankkitunnuksiin aina konttorissa. Lapsen tulee tulla konttoriin paikan päälle ja hänellä tulee olla mukana voimassa oleva passi tai henkilökortti. Myös e-tunnisteeseen tarvitaan huoltajien suostumus.
– Kannattaa ennakoida, milloin omalla lapsella on tarve asioida tunnistautumista vaativissa palveluissa. Tätä ennen kannattaa hankkia pankkitunnukset ja e-tunniste hyvissä ajoin, jotta lapsi pääsee kirjautumaan sujuvasti esimerkiksi OmaKantaan, Mervi vinkkaa.
Lue lisää lapsen e-tunnisteesta
Tutustu 15 vuotta täyttäneen pankkipalveluihin
Onko lapsen turvallista käyttää pankkipalveluita itse?
Kun lapsi saa omat pankkipalvelut käyttöönsä, niihin kuuluu myös vastuu. Lapsen tulee olla tarpeeksi kypsä, jotta hän osaa pitää huolta omista pankkitunnuksistaan ja -palveluistaan.
– Pankkitunnukset ovat kuin henkilöllisyyspaperit digitaalisessa ympäristössä, joten vain lapsi saa käyttää niitä itse. Edes vanhemmat eivät saa käyttää lapsen pankkitunnuksia ja kirjautua niillä. On tärkeä kertoa lapselle, että hän ei saa kertoa omia pankkitunnuksiaan muille, Nordean petostorjunnan asiantuntija Annukka Multanen muistuttaa.
Samalla tapaa lapsen on huolehdittava omasta kortistaan ja pidettävä sen tunnusluku vain omana tietona.
– Lapselle on hyvä neuvoa, että hän opettelee kortin PIN-koodin ulkoa. Lisäksi hänen kannattaa naputella kortin PIN-koodi katseilta suojassa, kun hän maksaa kortilla tai nostaa käteistä automaatilla. Jos lapsi kadottaa oman korttinsa, hän voi sulkea kortin itse omassa mobiili- tai verkkopankissa. Lisäksi kortin voi sulkea soittamalla kortin sulkupalveluun, Annukka lisää.
Lapsen kanssa kannattaa keskustella turvallisesta pankkiasioinnista, kun hän ottaa ensimmäisiä pankkipalveluita käyttöönsä. Näin lapsi oppii huolehtimaan raha-asioista ja asioimaan turvallisesti verkossa heti alusta lähtien.