Vinkit lapsen raha-asioiden hoitoon

Minkä ikäisenä lapsi voi käyttää pankkipalveluita? Entä kuinka digipalvelut saa käyttöön tai miten muiden palveluntarjoajien palveluihin kirjaudutaan alaikäisenä e-tunnisteen avulla? Lue Nordean vinkit lapsen raha-asioiden hoitoon.

Minkä ikäisenä lapsi voi käyttää pankkipalveluita?

Pankkitilissä, Nordea Debit -kortissa tai pankkitunnuksissa ei ole alaikärajaa. Alaikäisen huoltajat päättävät, milloin lapsi on valmis käyttämään pankkipalveluita itsenäisesti. Huoltajat ovat aina vastuussa lapsesta pankkipalveluiden käyttäjänä.

Lapsen tiliin liitettävä kortti ja hänelle avattava verkkopankkisopimus ovat aina lapsen yksinomaiseen henkilökohtaiseen käyttöön. Näiden palveluiden hakeminen onnistuu, kun lapsella on passi tai henkilökortti.

Lapsen tilit ja rahastot voidaan liittää myös huoltajien verkkopankkiin. Tällöin huoltajat voivat seurata tilien tilannetta omasta verkko- ja mobiilipankistaan.

Digitaaliset pankkipalvelut lapselle

Kun huoltajat kokevat ajankohdan sopivaksi, lapselle voidaan ottaa käyttöön mobiilipalveluita. Lapsi voi esimerkiksi älypuhelimella, Nordea ID -sovelluksella ja mobiilipankilla itsenäisesti seurata tilinsä saldoa ja tehdä maksuja. Huoltajat päättävät, mitkä tilit lapsi näkee verkko- ja mobiilipankissaan ja miltä tileiltä hän voi tehdä maksuja.

Huoltajan on helppo hallinnoida lapsen tiliä omasta verkko- ja mobiilipankistaan ja varmistaa, että lapsen käytössä on sopiva määrä rahaa. Huoltajat päättävät yhdessä voivatko he tehdä maksuja lapsen tililtä omissa verkko- ja mobiilipankeissaan.

Moni huoltaja siirtää lapsen korttitilille pienehköjä summia lapsen käyttöön. Lapsi seuraa helposti tilinsä saldoa omasta mobiilipankistaan. Siirto-sovelluksen avulla lapsi voi näppärästi pyytää huoltajalta rahasummia tehdessään esimerkiksi ruokaostoksia.

Huoltajien on hyvä huomioida, että lapsi näkee verkko- ja mobiilipankissaan myös hänen nimissään olevat mahdolliset rahasto- ja osakesijoitukset. Alaikäinen lapsi ei kuitenkaan voi tehdä myynti- tai toimeksiantoja itsenäisesti.

E-tunnisteella kirjautuminen muiden palveluntarjoajan palveluihin

E-tunniste on palvelu, jota käytetään, kun pankkitunnuksilla tunnistaudutaan kolmannen palveluntarjoajan palveluihin, esimerkiksi Opintopolkuun tai OmaKantaan. E-tunniste alaikäiselle lisätään aina konttorissa. E-tunnisteen käyttöönotto alaikäisenä vaatii passin tai henkilökortin.

Alaikäiselle e-tunniste lisätään huoltajien suostumuksella. Huoltajat voivat antaa suostumuksensa tunnistettuina Nordea Asiakaspalvelussa. Tämän jälkeen alaikäinen käy itse konttorissa lisäämässä e-tunnisteen. Vaihtoehtoisesti myös huoltaja voi mennä mukaan konttoriin mukanaan valtakirja mahdolliselta toiselta huoltajalta.

Säästänkö lapselle vai säästänkö itse?

Säästäminen tuo turvaa tulevan varalle, ja se kannattaa aina, vaikka säästöön jäisi pienikin summa. Lapselle säästämiseen liittyy monia kysymyksiä ja jokainen huoltaja säästää itselleen sopivalla tavalla.

Lapsi alkaa määrätä itsenäisesti tileillään ja sijoituskohteissa olevasta varallisuudesta, kun hän täyttää 18 vuotta. Jos vanhempi, isovanhempi tai vaikkapa kummi lahjoittaa lapselle rahaa, on hyvä olla tietoinen mahdollisista veroseuraamuksista.

Vaihtoehto lapselle säästämiseen on säästää itselleen varoja, jotka sitten käyttää esimerkiksi lapsen ajokorttiin tai opiskelijavaihtovuoteen. Lapsen elinkustannusten maksamisesta ei tule veroseuraamuksia.

Tarjoamme monia vaihtoehtoja lapselle säästämiseen ja autamme löytämään juuri teille sopivan ratkaisun. Lue lisää lapselle säästämisestä.

Lapsi maksaa itse

Alaikäisen päivittäisten pankkipalveluiden avulla perheen nuorimpien raha-asiat hoituvat helposti ja turvallisesti.

Lue lisää alaikäisen pankkipalveluista

15 vuotta täyttäneen pankkipalvelut

ASP-säästäminen ja opintolaina hoituvat Nordeassa mutkattomasti.

Lue lisää 15 vuotta täyttäneen pankkipalveluista

Lapselle säästäminen

Säännöllisellä säästämisellä kerrytät pienilläkin summilla pesämunaa lapsen tulevaisuutta varten.

Lue lisää lapselle säästämisestä