Kysy heti chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Säästölaskuri - Laske miten säästösi kertyvät

Säästölaskuri auttaa sinua suunnittelemaan säästämisen tavoitteesi ja kertoo kuinka paljon sinulle on kertynyt varallisuutta säästöajan päättyessä.

Voit syöttää haluamasi luvut kenttiin joko käsin tai liukuvalikosta valitsemalla.

Nopea startti säästämiseen

Digitaalinen sijoitusneuvojamme Nora opastaa sinut säännöllisen säästämisen alkuun askel askeleelta 7 minuutissa.

Aloita heti Noran avulla

Haluatko sijoitusneuvontaa?

Voit jättää meille yhteydenottopyynnön. Sijoitusneuvontamme on maksutonta eikä sido sinua mihinkään.

Jätä yhteydenottopyyntö

*Tarvitsetko apua tuottoprosentin valitsemisessa?

Erittäin turvallisessa sijoittamisessa puhutaan alle prosentin tuotto-odotuksista. Esimerkiksi käyttö- tai säästötililtä ei saa juurikaan tuottoa ja lisäksi inflaatio vaikuttaa rahan ostovoimaan. Keskimääräisen riskin ottajalla, esimerkiksi yhdistelmärahastoihin sijoittavalla, tuotto voi nousta 3–5 prosenttiin. Kovemmalla riskillä, esimerkiksi osakesijoituksissa, voi saada 5–7 prosentin tuottoa.

Riskiä voi vähentää esimerkiksi säästöjä tai sijoituksia hajauttamalla. Kannattaa sijoittaa eri omaisuuslajeihin – esimerkiksi sekä osake- että korkotuotteisiin – ja hajauttaa omistuksia eri toimialoihin sekä maihin/alueisiin.

Miten säästölaskuri toimii?

Laskurissa on neljä säädettävää muuttujaa:

  • Aloitussumma eli kertasijoitus tai jo olemassa olevat säästöt. Jos et tee kertasijoitusta eikä sinulla ole vielä säästöjä, merkitse tähän kenttään nolla.
  • Säästöaika vuosina
  • Tuotto/vuosi eli odottamasi vuosituotto
  • Säästösumma/kuukausi säännöllistä kuukausisäästämistä varten. 

Voit syöttää haluamasi luvut kenttiin joko käsin tai liukuvalikosta valitsemalla. Säästölaskurin alla olevasta, aktiivisesti vaihtuvasta loppusummasta näet, kuinka paljon tuottoa säästöillesi kertyy valitsemasi säästöajan aikana. Muuttujia vaihtelemalla voit testata niiden vaikutusta loppusummaan. 

Säästöaika kertoo, kuinka pitkään säästöaikaan tulee varautua. Jos haluat säästää tietyn loppusumman, voit testata eripituisia säästöaikoja odottamallasi vuosituotolla. Näin saat selville, kuinka kauan haluamasi loppusummaan pääseminen kestää.

Säästösummaa/kuukausi vaihtelemalla voit selvittää, paljonko sinun pitää säästää kuukaudessa, jotta saavutat haluamasi loppusumman tietyssä ajassa.

Säännöllisessä säästämisessä aika on tärkeä tekijä. Korkoa korolle -ilmiön vuoksi kuukausisäästämisen kokonaistuotto kasvaa vuosi vuodelta. Ilmiö tarkoittaa sitä, että säästöjen tuotto lisätään pääomaan sitä mukaa kun sitä kertyy, ja näin myös tuotot kasvavat korkoa.

Huomaathan, että säästölaskurin antamat laskelmat ovat suuntaa-antavia arvioita eikä niissä ole huomioitu arvonkehitykseen vähentävästi vaikuttavia sijoitusrahaston perimiä palkkioita, maksuja ja muita kuluja.

Miten aloitan säästämisen?

On tärkeää muistaa, että mitä aikaisemmin aloitat säästämisen, sitä nopeammin pääset tavoitteeseesi. Jo 10 euron kuukausittaisella säästösummalla pääset hyvin alkuun ja voit myöhemmin korottaa säästösummaa, kun se sinulle sopii. Säästämisen aloittamisen lisäksi säännöllisyys onkin avain asemassa onnistuneeseen säästämiseen. 

Autamme sinua mielellämme säästämisen aloittamisessa ja teemme sinulle säästämisestä helppoa. Voit tutustua säästämisen aloittamiseen täällä.