Mikä on positiivinen luottotietorekisteri?

Positiivinen luottotietorekisteri kerää tiedot yksityishenkilöiden lainoista ja tuloista (palkat, eläkkeet ja etuudet) yhteen paikkaan. Rekisterin avulla yksityishenkilöt saavat paremman kokonaiskuvan heille myönnetyistä luotoista, mikä helpottaa oman talouden hallintaa. Lisäksi luotonantajat saavat rekisteristä yhdenmukaista ja ajantasaista tietoa, kun ne myöntävät lainoja yksityishenkilöille.

Positiivinen luottotietorekisteri on otettu käyttöön 1.4.2024

Näin yksityishenkilöt ja luotonantajat pääsevät hyödyntämään positiivisen luottotietorekisterin tietoja 1.4.2024 alkaen:

  • Yksityishenkilöt saavat käyttöönsä sähköisen asiointipalvelun, josta he näkevät omat voimassa olevat luottonsa sekä tulorekisteriin merkityt tulonsa. Esimerkiksi jos sinulla on lainoja eri pankeista, voit tarkastella niitä helposti yhdestä paikasta. Rekisterissä voi asettaa itselleen myös vapaaehtoisen luottokiellon maksutta. Esimerkiksi jos epäilet identiteettivarkautta, voit tehdä luottokiellon itsellesi joko toistaiseksi tai määräajaksi.
  • Luotonantajilla on velvollisuus tarkastaa yksityishenkilön luotto- ja tulotiedot positiivisesta luottotietorekisteristä silloin, kun ne arvioivat luotonhakijan maksukykyä. Esimerkiksi jos haet Nordealta uutta lainaa, saamme tiedot muista luotoistasi sekä palkka-, eläke- ja etuustiedot suoraan tästä rekisteristä. Tämä nopeuttaa lainahakemuksen käsittelyä, ja sinun ei tarvitse toimittaa vastaavia tietoja meille erikseen.

Positiivisessa luottotietorekisterissä näkyvät vain yksityishenkilön kuluttajaluotot, kuten asuntolainat, opintolainat, kulutusluotot, luottokortit ja osamaksurahoitukset. Luotonantajat toimittavat tiedot yksityishenkilön luotoista rekisteriin, jolloin rekisteri päivittyy jatkuvasti.

Miksi positiivinen luottotietorekisteri perustettiin?

Positiivinen luottotietorekisteri perustuu lakiin, ja sen tavoitteena on vähentää kotitalouksien ylivelkaantumista.

Laissa määritellään tarkasti, mitkä tahot saavat hyödyntää rekisterin tietoja ja missä tilanteissa. Jokainen yksityishenkilö näkee palvelusta vain omat tietonsa.

Positiivista luottotietorekisteriä ylläpitää Verohallinnon Tulorekisteriyksikkö.

Lue lisää positiivisesta luottotietorekisteristä Verohallinnon sivuiltaAvautuu uuteen ikkunaan

Usein kysyttyä

Varoitus: Huijauksia liikkeellä

Jos saat tekstiviestin, jossa sinua pyydetään vahvistamaan positiivisen luottotietorekisterin tiedot, niin tämä on huijausviesti. Älä klikkaa linkkiä.

Positiivista luottotietorekisteriä varten sinun ei tarvitse vahvistaa mitään tietoja tekstiviestin tai sähköpostin välityksellä.

Lue lisää, miten suojautua huijauksilta