Mitä eroa on perinteisellä ja digitaalisella asuntokaupalla?

Asuntokaupan voit tehdä täysin digitaalisesti asioimatta konttorissa silloin, kun mukana on välittäjä. Digitaalinen asuntokauppa on helppo ja turvallinen vaihtoehto perinteiselle kaupantekotilaisuudelle pankissa. 

Välittäjä tallentaa tulevan asuntokaupan digitaaliseen asuntokauppapalveluun, ja pankki saa kaupan tietoonsa palvelun kautta. Välittäjä sopii myyjän ja ostajan kanssa, milloin on aika allekirjoittaa kauppakirja tässä digitaalisessa palvelussa.

Silloin, kun kaupassa ei ole mukana välittäjää, kauppaa varten järjestetään kaupantekotilaisuus aina pankin konttorissa. Yleensä kaupat sovitaan ostajan pankkiin. Vaikka itse asuntokauppa hoidetaankin pankissa, voit kuitenkin hoitaa kaikki laina-asiat digitaalisesti verkkotapaamisessa.

Mikäli kyseessä on kiinteistökauppa, voimme järjestää myös sen joko digitaalisesti tai pankin konttorissa. Lue kiinteistökaupan ohjeet.

Ajasta ja paikasta riippumatta

Koko asuntokauppa digitaalisesti

  1. Hoidat digitaalisesti pankin kanssa asunnon ostoon liittyvät laina-asiat.
  2. Tarkistat kauppakirjan digitaalisessa palvelussa, olit sitten myyjä tai ostaja.
  3. Kun kaikki on kunnossa ja valmista, allekirjoitat kauppakirjan digitaalisesti pankkitunnuksilla.

Asuntokaupan valmistelu

Ota meihin yhteyttä Kohde löytynyt -lomakkeella, kun olet ostamassa asuntoa, ja myyjä on hyväksynyt tarjouksesi; oli sitten kyseessä digitaalinen asuntokauppa tai perinteinen tilaisuus. 

Varaamme sinulle verkkotapaamisen, jossa käymme vielä yhdessä läpi lainan ja siihen liittyvien muiden asioiden ja palveluiden yksityiskohdat. Tarkistamme muun muassa yhdessä, että asuntolainaan liittyvät asiakirjat, kuten velkakirjat ja vakuudet, ovat kunnossa.

 Ota meihin yhteyttä Kohde löytynyt -lomakkeella.

Laina-asiakirjojen allekirjoitus

Toimitamme sinulle asuntolainaasi liittyvät asiakirjat tutustumista ja allekirjoittamista varten mobiili- ja verkkopankkiin. Siellä käyt läpi asiakirjat ja vahvistat allekirjoituksesi  pankkitunnuksilla. 

Digitaalisesti allekirjoitettavat asiakirjat tulisi allekirjoittaa viimeistään 24 tuntia ennen asuntokauppaa. Varmista myös, että muut lainan osapuolet ja esimerkiksi lisävakuuden antajat ovat allekirjoittaneet asiakirjat ajoissa ennen asuntokauppaa. 

Katso ohjeet Nordean lähettämien asiakirjojen ja sopimusten digitaalisesta allekirjoittamisestaAvautuu uuteen ikkunaan.

Jos olet sopinut kaupantekotilaisuudesta pankin tiloissa, ja että allekirjoitat lainaan liittyvät asiakirjat kaupanteon yhteydessä, sinulle varataan siihen rauhallinen hetki ennen muiden kaupan osapuolten saapumista.

Näin perinteinen ja digitaalinen asuntokauppa eroavat toisistaan

Kaupanteon eteneminen vaihtelee hieman, jos kauppa tehdään digitaalisesti tai paikanpäällä.

Digitaalinen asuntokauppa
Kaupantekotilaisuus pankissa

Digitaalinen asuntokauppa

Kerro välittäjälle, että haluat tehdä kaupan digitaalisesti, olit sitten ostaja tai myyjä. Välittäjä hoitaa yhteistyössä ostajan ja myyjän pankkien kanssa kaiken allekirjoituksia vaille valmiiksi. 

Varsinainen kauppa syntyy, kun sekä ostaja että myyjä hyväksyvät kauppakirjan ja muut asiakirjat pankkitunnuksilla tai muulla vahvalla tunnisteella. 

Välittäjä laatii kauppakirjaluonnoksen. Tarkista kauppakirjan tiedot huolellisesti mahdollisimman pian digitaalisessa palvelussa. Tämän jälkeen välittäjä huolehtii, että ostajan ja myyjän pankit tarkistavat lopullisen kauppakirjan.

Kauppakirjan allekirjoitus digitaalisesti 

Kaupan allekirjoitusten aika tulee, kun sekä ostaja että myyjä ovat hoitaneet kaikki asuntolainaan liittyvät asiat pankkiensa kanssa ja pankit ovat vahvistaneet asian välittäjälle. 

Kauppakirja kannattaa allekirjoittaa mahdollisimman pian digitaalisesti asuntokauppapalvelussa (ei siis verkko- tai mobiilipankissa). 

Viimeistelemme kaupan pankissa

Kun kauppa on allekirjoitettu, hoidamme luoton noston ja maksamme tililtäsi:

Varainsiirtoveroilmoituksen lähettämisestä Verohallintoon huolehtii välittäjä. 

Mutta jos ostat asunto-osakkeen ilman välittäjää tai ostat kiinteistön, täytä varainsiirtoveroilmoitus itse OmaVerossa. Lue lisää varainsiirtoverosta.

Perinteinen kaupantekotilaisuus pankissa

Perinteinen asuntokauppatilaisuus järjestetään pääsääntöisesti ostajan pankissa. Paikalla ovat ostaja, myyjä, välittäjä ja pankin rahoitusneuvoja.  Mikäli kyseessä on kiinteistökauppa, paikalla on myös kaupanvahvistaja.

Molemmilla kaupan osapuolilla tulee olla henkilöllisyysasiakirjat mukana. Katso Nordeassa hyväksyttävät asiakirjat.

Asuntolainaan liittyvät sopimukset allekirjoitat ennen asuntokauppatilaisuutta vaivattomasti digitaalisesti. Jos olet kuitenkin sopinut, että allekirjoitat sopimukset kaupanteon yhteydessä, sinulle varataan siihen rauhallinen hetki ennen muiden kaupan osapuolten saapumista.

Kauppakirjan laatiminen ja tarkistaminen

Myyjä vastaa asunnon kauppakirjan laatimisesta. Silloin kun asunto on välittäjällä myynnissä, tekee välittäjä kauppakirjan.

Asuntokauppatilaisuudessa käydään läpi kauppakirjan sisältö ja sovitaan käytännön asiat, kuten avaimien luovutus ja hallintaoikeuden siirtyminen.

Kauppakirjan allekirjoitus ja kauppasumman maksu

Ostaja ja myyjä allekirjoittavat kauppakirjan, jonka jälkeen pankki hoitaa luoton noston ja maksut tililtäsi: 

Varainsiirtoveroilmoituksen lähettämisestä Verohallintoon huolehtii kiinteistönvälittäjä. Mutta jos ostat asunto-osakkeen ilman välittäjää tai ostat kiinteistön, täytä varainsiirtoveroilmoitus itse OmaVerossa. Lue lisää varainsiirtoverosta.

Jos kaupan kohteena on asunto-osake, paperisen osakekirjaan siirto- ja omistusmerkinnän tekee yleensä myyjä tai välittäjä. Samalla asunto-osakekirja vaihdetaan sähköiseksi.

Huolehdi nämä asiat kaupantekotilaisuuden jälkeen

Jos asunnon myyntiä on hoitanut välittäjä, hän huolehtii tarvittavat ilmoitukset isännöitsijälle asunto-osakkeiden omistajuuden muutoksista. 

Muista tehdä  itse nämä asiat:

  • muuttoilmoitus Digi- ja väestötietoviraston väestötietojärjestelmään, jolloin samalla ilmoituksella osoitetietosi menevät myös Postin osoitetietojärjestelmään.
  • vakuutussopimus vakuutusyhtiön kanssa
  • sähkösopimus
  • jätehuolto- ja vesisopimus, kun muutat omakotitaloon.

Kotivakuutus

Ifin kotivakuutus auttaa arjen yllätyksissä kotona ja mökillä.

Lue lisää Kotivakuutuksesta

Kodinomistajan etu: -15 % henkilövakuutuksen hinnasta

Turvaa omaa ja läheistesi taloutta sekä asuntolainan takaisinmaksua palkitulla MyLife-henkilövakuutuksella. Asuntolaina-asiakkaana saat 15 % alennuksen uudesta vakuutuksesta.

Tutustu ja laske hinta

Uusi koti kaipaa pientä laittoa?

Keittiöremontti tai uusi kylpyhuone? Katso vaihtoehdot remonttilainalle

Hae lainaa remonttiin