Asunnon ostaja maksaa varainsiirtoveron

Asunnon ostaja maksaa varainsiirtoveroa ostaessaan asunnon. Vero lasketaan prosentteina kauppahinnasta, ja se maksetaan kaupanteon yhteydessä.

Veron määrä on laskenut 2024 alussa. Osakehuoneiston vero laski 1,5 %:iin 2 %:sta. Kiinteistöjen, kuten omakotitalo, vero aleni 3 %:iin 4 %:sta.

Verohallinto palauttaa automaattisesti liikaa maksetun varainsiirtoveron korkoineen niille asiakkaille, jotka ovat tehneet asuntokaupan 12.10. – 31.12.2023 ja suorittaneet veron aiemman, korkeamman veroprosentin mukaan.

Varainsiirtoveron maksaminen ja varainsiirtoveroilmoitus asuntokaupan yhteydessä

Varainsiirtoveron maksua varten tarvitset henkilökohtaisen varainsiirtoveroviitteen, jonka saat Verohallinnon OmaVero-asiointipalvelustaAvautuu uuteen ikkunaan. Varainsiirtovero maksetaan yleensä kaupanteon yhteydessä.

Jos osakehuoneiston kaupassa on mukana asunnonvälittäjä, hän huolehtii varainsiirtoveroilmoituksen antamisesta Verohallinnolle. Saat välittäjältä Verohallinnon vastaanottokuittauksen ja ilmoitetut tiedot. 

Jos kaupassa ei ole välittäjää mukana tai olet ostamassa kiinteistöä, tee varainsiirtoveroilmoitus itse OmaVero-palvelussa.

Asunto-osakeyhtiössä omistuksesi rekisteröidään varainsiirtoveroilmoituksen perusteella, ja ilmoitus tulee toimittaa uuden kodin isännöitsijälle. 

Esimerkki asunto-osakkeen varainsiirtoverosta

Esimerkiksi 100 000 euroa maksavan osakehuoneiston varainsiirtovero on nykyään 1 500 euroa eli 1,5 %. Ennen veronmuutosta se olisi ollut 2 000 euroa (2 %).

Vero maksetaan velattomasta hinnasta (= kauppahinta + mahdollinen yhtiölaina), vaikka maksaisit mahdollisen yhtiölainaosuuden pois kaupantekohetkellä.

Esimerkki omakotitalon varainsiirtoverosta

Omakotitalon ja muun kiinteistö kuten kesämökin vero on korkeampi kuin osakehuoneiston. 

Esimerkiksi 200 000 euroa maksavan omakotitalon vero on 6 000 euroa (3 %), ja ennen muutosta se oli 8 000 euroa (4 %).