Miten digitaalinen kiinteistökauppa eroaa perinteisestä kaupasta

Digitaalisuus helpottaa ja nopeuttaa kiinteistökaupan etenemistä. Kauppaa hoidat sähköisesti Kiinteistövaihdannan palvelussa, joka on kaikille avoin Maanmittauslaitoksen verkkopalvelu.

Suurin ero perinteiseen tapaan on, että  pankkikonttorissa järjestettävää kaupantekotilaisuutta ei tarvita. Säästät aikaa matkustamisesta ja vaivaa yhteisesti sopivien aikataulujen suunnittelusta.

Voit tehdä ja allekirjoittaa lähes kaikki omakotitalon tai muun kiinteistön kauppaan liittyvät sopimukset ja hakemukset digitaalisesti. Kätevää on, kun esimerkiksi lainhuutoa ei tarvitse erikseen hakea, vaan hakemus lähtee verkkopalvelusta automaattisesti eteenpäin

Lisäksi kaikki muutkin kauppaan tarvittavat luottoasiakirjat allekirjoitetaan digitaalisesti, joten niitäkään varten ei välttämättä tarvitse asioida pankin konttorissa.

Mikäli kyseessä on osakehuoneiston kauppa, voimme järjestää myös sen joko digitaalisesti tai pankin konttorissa. Lue ohjeet osakehuoneiston kaupasta.

Digitaalinen kiinteistökauppa

 • Kauppakirja sähköisen Kiinteistövaihdannan palvelussa
 • Kaupanvahvistajaa ei tarvita
 • Allekirjoitukset sujuvasti missä ja milloin vain
 • Lainhuuto automaattisesti vireille

Kaupantekotilaisuus paikan päällä

 • Kauppakirja fyysisenä asiakirjana
 • Kaupanvahvistaja tarvitaan
 • Allekirjoitukset pankissa sovittuna aikana
 • Lainhuudon hakee pankki

Kiinteistökaupan valmistelu

Ota meihin yhteyttä Kohde löytynyt -lomakkeella, kun olet ostamassa asuntoa, ja myyjä on hyväksynyt tarjouksesi; oli sitten kyseessä digitaalinen kiinteistökauppa tai perinteinen tilaisuus pankissa.

Varaamme sinulle verkkotapaamisen, jossa käymme vielä yhdessä läpi lainan ja siihen liittyvien muiden asioiden ja palveluiden yksityiskohdat. Tarkistamme muun muassa yhdessä, että lainaasi liittyvät asiakirjat, kuten velkakirjat ja vakuudet, ovat kunnossa.

Ota meihin yhteyttä Kohde löytynyt -lomakkeella

Laina-asiakirjojen allekirjoitus

Toimitamme sinulle lainaasi liittyvät asiakirjat tutustumista ja allekirjoittamista varten mobiili- ja verkkopankkiin. Siellä käyt läpi asiakirjat ja vahvistat allekirjoituksesi  pankkitunnuksilla. 

Digitaalisesti allekirjoitettavat asiakirjat tulisi allekirjoittaa viimeistään 24 tuntia ennen asuntokauppaa. Varmista myös, että muut lainan osapuolet ja esimerkiksi lisävakuuden antajat ovat allekirjoittaneet asiakirjat ajoissa ennen kiinteistön kauppaa. 

Katso ohjeet Nordean lähettämien asiakirjojen ja sopimusten digitaalisesta allekirjoittamisestaAvautuu uuteen ikkunaan.

Jos olet sopinut, että allekirjoitat lainaan liittyvät asiakirjat kaupanteon yhteydessä, sinulle varataan siihen rauhallinen hetki ennen muiden kaupan osapuolten saapumista.

Kiinteistökaupan vaiheet

Kaupanteon eteneminen vaihtelee hieman, jos kauppa tehdään digitaalisesti tai paikanpäällä.

Digitaalinen kiinteistökauppa
Kaupantekotilaisuus paikanpäällä

Kauppakirja, sopimukset ja allekirjoitukset

Kauppakirjan laatiminen Maanmittauslaitoksen palvelussa

Kauppakirjaluonnos laaditaan Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa, ja sen voi laatia välittäjä tai myyjä. Tarkista kauppakirjan tiedot huolellisesti mahdollisimman pian.

 • Muista antaa palvelussa pankille katseluoikeudet kauppakirjaan.
 • Kun olet ostaja, lisää Nordea lainhuutohakemukseen asiamieheksi.
 • Kun olet ostaja, voit myös hyväksyä pankin tekemän panttikirjojen haun palvelussa.

Pankki voi olla mukana kauppaprosessissa tarkistamalla kauppakirjan ja hyväksymällä sähköisen panttikirjan siirtositoumuksen. Pankki voi myös laatia kiinnityshakemuksen, jonka ostaja käy allekirjoittamassa sähköisesti. 

Kauppakirjan allekirjoitus digitaalisesti

Kauppakirja on valmis allekirjoittavaksi, kun kaikki asiat pankin kanssa on sovittu ja hoidettu. Ilmoita myös välittäjällesi, kun olet valmis allekirjoittamaan. Kauppakirjan allekirjoitat Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa.

Omistuksen rekisteröinti ostajalle (eli lainhuuto) lähtee vireille kauppakirjan allekirjoituksen jälkeen lainhuutohakemuksen täydentämisellä.

Jos panttikirjat ovat myyjän pankin hallussa, myyjän pankki hyväksyy panttikirjojen sähköisen siirtositoumuksen osana kauppakirjaa kauppakirjan allekirjoittamisen yhteydessä. Siirtositoumus tarvitaan, jotta panttikirjat voidaan siirtää ostajalle tai hänen pankilleen.

Kaupan viimeistely

Kun kauppakirja on allekirjoitettu, hoidamme kanssasi loput kauppaan liittyvät asiat kuten luoton noston sekä kauppahinnan, välityspalkkion ja varainsiirtoveron maksun. 

Perinteinen kiinteistökauppa

Kauppakirjan laatiminen

Pääsääntöisesti myyjä tai kiinteistönvälittäjä toimittavat paperisen kauppakirjan kaupoille. 

Kaupanvahvistajan kutsuminen ja kauppakirjan tarkastus

Perinteisessä kiinteistön kaupantekotilaisuudessa pankin konttorissa on mukana kaupanvahvistaja, joka vahvistaa kiinteistön luovutuksen. Kaupanvahvistajan palkkion ostaja ja myyjä maksavat puoliksi.

Kaupanvahvistuksen jälkeen pankki laittaa lainhuutohakemuksen eteenpäin. Lainhuuto tarkoittaa kiinteistön omistusoikeuden rekisteröintiä lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin.

Kauppakirjan allekirjoitus ja kauppasumman maksu kaupantekotilaisuudessa

Kauppakirja voidaan allekirjoittaa, kun kaikki asiat pankin kanssa on sovittu ja hoidettu. Ilmoita myös välittäjällesi, kun olet valmis allekirjoittamaan.

Kaupan osapuolet, kaupanvahvistaja ja mahdollinen kiinteistönvälittäjä käyvät läpi kauppakirjan ehdot ja allekirjoittavat kauppakirjan.

Varainsiirtovero ja muut muistettavat asiat kiinteistökaupan jälkeen

Varainsiirtovero tulee maksaa heti pankissa, kun kiinteistö tulee lainan vakuudeksi, kuitenkin vähintään 6 kk aikana alkukaupasta. Varainsiirto-veroilmoitus tulee tehdä itse OmaVero-palvelussa.

Lue tarkemmin varainsiirtoverosta ja sen määrästä.

Sähköinen kiinteistökauppa ilman kaupanvahvistajaa

Kiinteistövaihdannan palvelun kautta tehdyissä kaupoissa ei tarvita kaupanvahvistajaa, vaan kaupat vahvistetaan kaupan osapuolten allekirjoituksin palvelussa. Palvelu itsessänsä tekee tarvittavat tarkistukset eri taustarekistereistä.

Kaupanvahvistus tarkoittaa kiinteistön luovutuksen vahvistusta, ja se tapahtuu kaikkien luovutuskirjan allekirjoittajien läsnä ollessa.

Kotivakuutus

Ifin kotivakuutus auttaa arjen yllätyksissä kotona ja mökillä.

Lue lisää Kotivakuutuksesta

Kodinomistajan etu: -15 % henkilövakuutuksen hinnasta

Turvaa omaa ja läheistesi taloutta sekä asuntolainan takaisinmaksua palkitulla MyLife-henkilövakuutuksella. Asuntolaina-asiakkaana saat 15 % alennuksen uudesta vakuutuksesta.

Tutustu ja laske hinta

Uusi koti kaipaa pientä laittoa?

Keittiöremontti ​tai uusi kylpyhuone? ​Katso vaihtoehdot remonttilainalle

Hae lainaa remonttiin