Kiinteistöjen panttikirjat ovat muuttuneet sähköisiksi merkinnöiksi

Omistatko kiinteistön - esimerkiksi omakotitalon tai kesämökin?

Kesäkuun 2017 alusta alkaen uudet panttikirjat on vahvistettu sähköisinä. Sähköinen panttikirja tarkoittaa merkintää Maanmittauslaitoksen lainhuuto- ja kiinnitysrekisterissä ja tämä merkintä korvaa kirjallisen panttikirjan. 

2020 vuoden alusta alkaen luoton vakuutena voidaan käyttää ainoastaan sähköisiä panttikirjoja. Asiakkailla itsellään hallussa olevia kirjallisia panttikirjoja ei pidä kuitenkaan hävittää. Jos asiakkaan kirjalliset panttikirjat tulevat pankista otettavan uuden luoton vakuudeksi, ne tuodaan pankkiin ja pankki muuttaa ne sähköiseksi. Ostaessasi uutta kiinteistöä, jonka panttikirjat tulevat lainan vakuudeksi, hoidamme uusien panttikirjojen hakemisen. Jos omistat jo kiinteistön, niin voit hakea itse pankille lainan vakuudeksi panttikirjoja Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannanpalvelussa. Jos panttikirjat tulevat Nordealle vakuudeksi, merkitse panttikirjoja haettaessa panttikirjojen saajaksi:

Nordean Bank Oyj ja Y-tunnus 2858394-9

Jos kiinteistö on lainan vakuutena pankissa, kirjalliset panttikirjat on muutettu suurimmaksi osaksi sähköisiksi. Sähköisen panttikirjan saajamerkintä rasitustodistuksella kertoo, kenellä on oikeus siirtää panttikirja edelleen. Saajana voi olla yksi tai useampi kiinteistön omistaja tai vaikkapa pankki. Jos panttikirja on lainan vakuutena pankille, niin pankki on merkitty panttikirjan saajaksi.

Kiinteistövaihdannanpalvelussa voit siirtää sähköisiä panttikirjoja, joiden saajana olet itse. Yritysten osalta yrityksen nimenkirjoittajat voivat tehdä panttikirjojen siirron. Tästä pääset Kiinteistövaihdannan palveluun.

Kiinteistö lainan vakuutena

  • Kun kiinteistö pantataan velan vakuudeksi, siihen haetaan kiinnityksiä, jonka todistus on panttikirja.
  • Kiinnitys voidaan vahvistaa kiinteistöön, kuten tilaan tai tonttiin, sen määräosaan sekä muulle kuin kiinteistön omistajalle kuuluvaan määräalaan. Myös vuokraoikeuden voi tietyin edellytyksin kiinnittää.
  • Vahvistetusta kiinnityksestä tehdään sähköinen merkintä lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin.
  • Kiinnitystä voi hakea kiinteistön omistaja tai vuokraoikeuden haltija.
  • Kiinnitys on voimassa toistaiseksi.