couple on beach

Vinkit kortin käyttöön ulkomailla

Lomalle lähtiessä on hyvä tarkistaa kortille asetettu maarajaus ja muut turvarajat. Lisäksi kannattaa muistaa mobiilipankki, jossa tarkastat tilitapahtumiasi kätevästi tarpeen tullen. Lue vinkkimme, ja pankkikortin käyttö, rahan nostaminen ja muut maksamiseen liittyvät asiat onnistuvat ulkomailla ongelmitta.

1. Käytä ja säilytä korttia oikein

Matkalle kannattaa aina pakata mukaan kaksi korttia: yksi kortti kulkee mukana, toinen taas on hyvä pitää turvallisessa säilössä, esimerkiksi hotellin tallelokerossa. Näin varmistat, että kortilla maksaminen ja rahan nostaminen onnistuu, vaikka toinen korteistasi häviäisi tai se varastettaisiin.

Kortilla maksaessasi kannattaa aina olla tarkkana. Kun esimerkiksi maksat kortilla vaikkapa ravintolassa tai nostat käteistä automaatista, summa on aina hyvä varmistaa ennen maksun tai noston hyväksymistä.

2. Varmista että luotto riittää 

Ennen lomalle suuntaamista kannattaa tarkistaa luottokortin luottoraja sekä jäljellä oleva luoton määrä. Näin varmistat, että luottokortti palvelee  yllättävissäkin tilanteissa ja ettei kortin luotto pääse loppumaan kesken matkan. Voit hakea  luottorajan korotusta ja tehdä myös muita muutoksia itse verkkopankissa kohdassa Kortit -> Muutokset korttiluottoon.

Usein lomalla rahaa tulee kulutettua tavallista enemmän. Jos luoton kuukausimaksu tuntuu isolta, pienennä sitä, ja käyttämäsi luoton takaisinmaksu jakautuu tasaisemmin usealle kuukaudelle. Vähimmäismaksu on 3 % kuukaudessa.

3. Varmista maarajaus ja turvarajat

Tarkista, että luottokorttisi turvarajat ovat tarpeisiisi sopivalla tasolla. Jos tiedossasi on tavallista suurempia kertanostoja tai -maksuja, huomioi ne jo ennen matkan alkua. Tarkista myös maakohtaiset automaattien nostorajat.

Määritä korttisi maarajaus eli alue, jolla kortilla voi maksaa ja nostaa käteistä mobiili- tai verkkopankissa. Jos esimerkiksi pysyttelet visusti kotimaan kamaralla, kortin käyttö kannattaa rajata pelkästään Suomeen.

Mikäli et aio tehdä verkko-ostoksia matkasi aikana, sinun kannattaa poistaa kortilta mahdollisuus verkko-ostoksiin matkan ajaksi. Mobiilipankissa voit helposti tehdä itse muutoksia korttisi ominaisuuksiin myös matkalla. Klikkaa korttisi kuvaa ja valitse sen jälkeen Asetukset.

4. Mitä tehdä, jos kortti katoaa tai jotakin muuta ikävää sattuu?

  1. Jos korttisi katoaa, varastetaan tai sen tiedot kopioidaan, sulje korttisi heti mobiilipankissa tai soittamalla numeroon +358 20 333.
  2. Jos korttiasi on käytetty, tee korttireklamaatio, jonka avulla voit saada menettämäsi rahat takaisin.

Muistathan, että Nordea Gold -kortti sisältää myös kattavan ulkomaanmatkavakuutuksen. Vakuutusominaisuus on voimassa, kun vähintään 75 % matka- ja majoituskuluista on maksettu kortin luotto-ominaisuudella.

5. Hätäkäteistä Gold- ja Premium-korteilla

Hätäkäteispalvelu on Nordean tarjoama palvelu Nordea Gold ja Nordea Premium -korttiasiakkaille tilanteessa, jossa kortti katoaa, varastetaan tai tulee muutoin käyttökelvottomaksi.

Mikäli tarvitset lisätietoa tai apua hätäkäteispalveluun liittyen, soita soita NETS Help LineenAvautuu uuteen ikkunaan (24h) +358 9 696 4696.

6. Mobiilipankki taskussasi myös matkalla

Varmista ennen reissuun lähtöä, että puhelimestasi tai tabletiltasi löytyy Nordean Tunnuslukusovellus, sekä Nordea Mobile -mobiilipankki. Varmista myös, että tunnuslukusovellus löytyy vähintään kahdesta mobiililaitteesta. 

Jos mobiililaitteesi katoaa, voit sulkea sen kirjautumalla verkkopankkiisi ja poistamalla kadonneen laitteen käytöstä kohdassa Muokkaa verkkopankkia -> Pankkitunnukset.

Mobiilipankistasi voit matkan aikana tarkastella tilitapahtumiasi sekä tarvittaessa itse sulkea korttisi väliaikaisesti tai pysyvästi.

Voit helposti maksaa laskusi myös matkan päällä, kun käytössäsi on e-lasku.

7. Entä jos kortti ei kelpaa

Vaikka maksukortin käyttö on ulkomailla kätevää ja turvallista, joskus tulee tilanteita, joissa myyjälle kelpaa vain käteinen. Käteistä kannattaa varata ainakin sen verran, että voit maksaa taksimatkan esimerkiksi lentokentältä hotellillesi.

Kortilla on turvallista nostaa rahaa myös ulkomailla. Hyvä nyrkkisääntö on, että kannattaa suosia tunnettujen pankkien yhteydessä sijaitsevia automaatteja. Lähimmän Mastercard-verkostoon kuuluvan automaatin voit etsiä pankkiautomaatti-haustaAvautuu uuteen ikkunaan.

Selvitä etukäteen, mitä rahan nostaminen ulkomailla maksaa. Käteisnostojen hinnat löydät oman korttisi sivuilta Normaalihinnat-välilehdeltä.