Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Vinkit kortin käyttöön ulkomailla

Lomalle lähtiessä on hyvä tarkistaa muutamia käytännön asioita, kuten maksukortille asetettu maarajaus ja turvarajat. Lisäksi sinun kannattaa ladata mobiilipankki, jotta pääset tarkastelemaan tilitapahtumiasi kätevästi puhelimellasi matkan aikana. Lue vinkkimme kortin käyttöön ulkomailla, niin voit hyvillä mielin keskittyä olennaiseen – eli lomailuun.

Etkö vielä ole Nordean asiakas?

Hae Nordea Gold -korttia jättämällä yhteydenottopyyntö.

Jätä yhteydenottopyyntö

Oletko lähdössä matkalle?

Kun matkaliput on hankittu, matkavakuutus kunnossa ja passi ja hammasharja pakattu, kannattaa ottaa hetki aikaa ja lukea läpi tälle sivulle kokoamamme tiedot. Näiden vinkkien avulla pankkikortin käyttö, rahan nostaminen ja muut maksamiseen liittyvät asiat onnistuvat ulkomailla ongelmitta, ja vältyt joutumasta kiperiin tilanteisiin.

1. Maksukortti ulkomailla: käytä ja säilytä korttia oikein

 • Matkalle kannattaa aina pakata mukaan kaksi korttia: yksi kortti kulkee aina mukana, toinen taas on hyvä pitää turvallisessa säilössä esimerkiksi hotellin tallelokerossa. Näin varmistat, että kortilla maksaminen ja rahan nostaminen ulkomailla on edelleen mahdollista ja kulut hoituvat, vaikka yksi korteistasi häviäisi tai se varastettaisiin.
 • Tätä ei koskaan voi painottaa liikaa: matkoilla kannattaa aina olla tarkkana. Kun esimerkiksi maksat kortilla vaikkapa ravintolassa tai nostat käteistä automaatista, summa on aina hyvä varmistaa ennen maksun tai noston hyväksymistä.
 • Käteinen ja pankkikortti eivät aina ole ulkomailla ainoat maksuvaihtoehdot. Matkalle lähtiessä yksi hyvä idea on ottaa käyttöön mobiilimaksaminen. Sen avulla voit monissa paikoissa maksaa ostoksesi kätevästi ja turvallisesti myös puhelimella.

2. Riittäähän luotto?

 • Ennen lomalle suuntaamista on syytä tarkistaa luottokortin luottoraja sekä jäljellä oleva luottolimiitti. Näin varmistat, että luottokortti palvelee ulkomailla yllättävissäkin tilanteissa, eikä kortin luotto pääse loppumaan kesken matkan. Voit korottaa luottorajaasi ja tehdä myös muita muutoksia itse verkkopankissa kohdassa Kortit -> Muutokset korttiluottoon.

 • Kuten moni varmasti on huomannut, lomalla rahaa tulee helposti kulutettua tavallista enemmän. Halutessasi voit muuttaa luoton lyhennysprosentin vähintään 3 %:iin, jolloin käyttämäsi luoton takaisinmaksu jakautuu tasaisemmin usealle kuukaudelle.

3. Ai niin: se maarajaus ja ne turvarajat!

 • Ennen lomalle lähtöä kannattaa varmistaa, että luottokorttisi turvarajat on säädetty tarpeisiisi sopivalle tasolle. Jos tiedossa on tavallista suurempia kertanostoja tai -maksuja, se on syytä huomioida jo ennen matkan alkua. Tarkista kuitenkin maakohtaiset automaattien nostorajat.
 • Muista tarkistaa myös korttisi maarajaus mobiilipankistasi. Voit itse määritellä alueen, jolla kortilla voi maksaa ja nostaa käteistä. Jos esimerkiksi pysyttelet visusti kotimaan kamaralla, kortin käyttö kannattaa rajata pelkästään Suomeen. Tällöin rahan nostaminen ja kortilla maksaminen ulkomailla ei ole mahdollista.
 • Mikäli et aio tehdä verkko-ostoksia matkasi aikana, sinun kannattaa poistaa kortilta verkkomaksu kokonaan matkan ajaksi. Mobiilipankissa voit helposti tehdä itse muutoksia korttisi ominaisuuksiin myös matkalla. Klikkaa korttisi kuvaa ja valitse sen jälkeen Asetukset.

4. Mitä tehdä, jos kortti katoaa tai jotakin muuta ikävää sattuu?

 • Jos jotakin ikävää sattuu ja korttisi katoaa, varastetaan tai sen tiedot kopioidaan, sulje korttisi heti väärinkäytösepäilyn havaittuasi soittamalla numeroon +358 20 333.
 • Tee myös korttireklamaatio, jonka avulla voit saada menettämäsi rahat takaisin.
 • Muistathan, että Nordea Gold -kortti sisältää myös kattavan ulkomaanmatkavakuutuksen. Vakuutusominaisuus on voimassa, kun vähintään 75 % matka- ja majoituskuluista on maksettu kortin luotto-ominaisuudella.

5. Voit myös hyödyntää hätäkäteispalvelua

 • Hätäkäteispalvelu on Nordean tarjoama palvelu Nordea Gold ja Nordea Premium -korteille tilanteeseen, jossa korttisi katoaa, varastetaan tai tulee muutoin käyttökelvottomaksi.
 • Mikäli tarvitset lisätietoa tai apua hätäkäteispalveluun liittyen, soita NETS Help LineenAvautuu uuteen ikkunaan (24h) +358 9 696 4696.

6. Mobiilipankki taskussasi myös matkalla

 • Varmista ennen reissuun lähtöä, että puhelimestasi tai tabletilta löytyy Nordean Tunnuslukusovellus, sekä Nordea Mobile -mobiilipankki. Varmista myös, että tunnuslukusovellus löytyy vähintään kahdesta mobiililaitteesta. 

 • Jos mobiililaitteesi katoaa, voit sulkea sen kirjautumalla verkkopankkiisi ja poistamalla kadonneen laitteen käytöstä kohdassa Muokkaa verkkopankkia -> Pankkitunnukset.

 • Mobiilipankistasi voit matkan aikana tarkastella tilitapahtumiasi sekä tarvittaessa itse sulkea korttisi väliaikaisesti tai pysyvästi.

 • Voit helposti maksaa laskusi myös matkan päällä, kun käytössäsi on e-lasku.

7. Mitä jos taksikuski haluaakin käteistä?

 • Maksukortti on ulkomailla kätevä ratkaisu, mutta aina tulee tilanteita, joissa myyjälle kelpaa vain riihikuiva raha. Varaa siksi mukaan myös pieni määrä käteistä lomalle lähtiessä. Käteistä kannattaa varata ainakin sen verran, että voit maksaa taksimatkan esimerkiksi lentokentältä hotellillesi.
 • Kortilla on turvallista nostaa rahaa myös ulkomailla. Hyvä nyrkkisääntö on, että kannattaa suosia tunnettujen pankkien yhteydessä sijaitsevia automaatteja. Lähimmän Mastercard-verkostoon kuuluvan automaatin voit etsiä pankkiautomaatti-haustaAvautuu uuteen ikkunaan.
 • Selvitä etukäteen, mitä rahan nostaminen ulkomailla maksaa. Käteisnostojen hinnat löydät oman korttisi sivuilta Normaalihinnat-välilehdeltä.