Mikä on sijoitushuijaus?

Sijoitushuijauksessa mainostetaan huikeaa sijoitusmahdollisuutta. Mainoksia jaetaan eri verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Sijoituskohteina voivat olla esimerkiksi osakkeet, rahastot, virtuaalivaluutat tai binäärioptiot. Yhteistä sijoituskohteille on, että niiden tulevaisuudennäkymät kuulostavat jopa liian hyvältä ollakseen totta. Mikäli uhri jättää yhteystietonsa mainoksen kautta, hän saa runsaasti yhteydenottoja, joissa häntä kehotetaan tekemään sijoituksia tuotteeseen.

Usein sijoitushuijaukset alkavat muutaman sadan euron alkumaksulla. Sijoitushuijarit lähettävät uhrilleen säännöllisesti viestejä sijoitusten kehityksestä. Viestien perusteella uhrilta pyydetään lisää varoja sijoitettavaksi hyvin kehittyvään kohteeseen. Todellisuudessa sijoitusta ei ole olemassa, ja uhrin maksamat suoritukset menevät suoraan huijareiden taskuun. 

Sijoitushuijaukset ovat kasvaneet Suomessa voimakkaasti viime vuosien aikana. Kaikista huijaustyypeistä suomalaiset menettävät eniten rahaa sijoitushuijauksiin. Suojaudut sijoitushuijauksilta parhaiten opettelemalla tunnistamaan ne.

Näin tunnistat sijoitushuijauksen

Kuten muissakin huijausmuodoissa, sijoitushuijauksessa huijari ottaa yhteyttä uhriin eri kanavia hyödyntäen. Uhri voi saada esimerkiksi viestin sosiaalisessa mediassa, WhatsApp-viestin, tekstiviestin, sähköpostin tai puhelinsoiton. Huijarit voivat myös yhdistellä yhteydenottotapoja luodakseen vakuuttavamman kuvan. 

Suurten pikavoittojen mahdollisuus ja muiden käyttäjien tarinat voivat tehdä palvelun arvioimisesta hankalaa. Jos tarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, pysähdy hetkeksi ja pohdi, onko se liian hyvä ollakseen totta. Tarvittaessa keskustele asiasta läheisen kanssa. 

Huijauksen voi tunnistaa seuraavista merkeistä: 

  • Huijauksessa luvataan korkeita tuottoja pienillä tai olemattomilla riskeillä. Jos sijoitusmahdollisuus kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se harvoin sitä on.
  • Sijoitusta markkinoidaan netissä tai sosiaalisessa mediassa ja markkinoinnissa saatetaan käyttää julkisuudesta tuttuja henkilöitä.
  • Alkusijoitukseen tarvitaan muutaman sadan euron summa. Heti alussa käyttäjille voidaan luvata oma sijoitusneuvoja tai -tiimi.
  • Päätöksentekoon liittyy aikapainetta tai painostamista. Sijoituskohdetta myydään ainoastaan rajatulle joukolle ja huijauksessa käytetään ilmaisuja kuten “vain sinulle” tai “rajoitettu erä”. Huijari yrittää luoda sinulle kiireen tuntua.
  • Sijoitusmahdollisuutta tarjotaan puhelimitse tai sähköpostitse. Puhelu, Whatsapp-viesti tai sähköposti tulee ulkomailta ja entuudestaan tuntemattomalta taholta. Asiointi tapahtuu yleensä englanniksi.
  • Palveluntarjoajalla ei ole Suomessa vaadittavaa Finanssivalvonnan toimilupaa tai Finanssivalvonnan ilmoittamaa ulkomaista toimilupaa. Luvan voit tarkistaa Finanssivalvonnan rekisteristäAvautuu uuteen ikkunaan.

Näin suojaudut sijoitushuijaukselta

  • Tarkista, onko yrityksellä toimilupa ja kuinka kauan yrityksellä on ollut sijoitustoimintaa.
  • Muista, että virtuaalivaluuttapalvelut eivät koskaan ota yhteyttä asiakkaisiin puhelimitse. Nämä palvelut tarjoavat ainoastaan alustan kaupankäynnille.
  • Suhtaudu varauksella sijoitusmahdollisuuksiin, joita markkinoidaan painostavaan sävyyn puhelimitse. Huijarit yrittävät saada sinut tekemään nopeita päätöksiä. vedoten esimerkiksi tarjouksen umpeutumiseen tai sijoittajien rajalliseen määrään.
  • Nordean yhteydenoton voit tarkistaa Nordea ID -sovelluksen Varmista puhelu -toiminnolla.
  • Tarkista, onko yritys Finanssivalvonnan varoituslistalla tai löytyykö yrityksestä muuta tietoa internetistä.
  • Älä koskaan anna kenenkään asennuttaa laitteellesi etähallintaohjelmia.
  • Tarvittaessa pyydä läheisen tai pankin mielipide sijoituskohteesta.

Toimi näin, jos epäilet joutuneesi sijoitushuijauksen uhriksi

  • Lopeta yhteydenpito välittömästi äläkä tee enää uusia maksuja. 
  • Ole yhteydessä omaan pankkiisi. Tee rikosilmoitus vasta sen jälkeen, kun olet ensin ilmoittanut tapahtuneesta pankillesi. Rikosilmoituksen voit tehdä verkossa osoitteessa www.poliisi.fi Avautuu uuteen ikkunaan
  • Noudata aina pankilta tai poliisilta saatuja ohjeita. Älä yritä itse hankkia menetettyjä rahoja takaisin. Verkosta voit löytää palveluita, jotka lupaavat auttaa varojen takaisin saamisessa korkeita palvelumaksuja vastaan. Todellisuudessa nämä palvelut eivät kuitenkaan voi palauttaa varastettuja rahoja.  
  • Älä jää tilanteessa yksin. Keskustele asiasta läheisen kanssa tai esimerkiksi Rikosuhripäivystys RIKU:nAvautuu uuteen ikkunaan chatissa. 

Jos epäilet, että läheisesi on sijoitushuijauksen uhri, keskustele asiasta hänen kanssaan. Voitte myös olla yhteydessä läheisesi pankkiin ja kysyä heidän mielipidettään asiasta.