Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

ASP-tili

ASP-tilille säästämällä pääset edullisesti ensimmäiseen omaan kotiin. Kun säästät asunnon hinnasta vähintään 10 prosenttia, lainaamme sinulle loput. ASP-tilin voit avata, jos olet 15-39-vuotias. 15-17-vuotiaana tehtyjen talletusten tulee olla omalla työllä ansaittuja varoja.

ASP-tilin hyödyt sinulle

  • ASP-säästäminen on helppo ja turvallinen säästämiskeino ensiasuntoa varten.
  • Nordea maksaa ASP-tilille vuosittaisen 1 %:n verovapaan talletuskoron lisäksi 4 %:n lisäkoron tilin avausvuodelta ja viideltä seuraavalta vuodelta 1.9.2009 alkaen.
  • Kertasummien ei tarvitse olla välttämättä kovin suuria eikä ASP-säästäminen vaadi jokaisena kuukautena tilille talletuksia.
  • ASP-korkotukilainan korko on alempi kuin vastaavien uusien asuntolainojen korko.
  • Valtio maksaa osan lainan korosta korkotukena kymmenen ensimmäisen lainavuoden ajan, jos korko nousee yli 3,8 prosentin.
  • Voit ottaa edullisen ASP-lainan Nordeasta, vaikka ASP-tilisi olisikin muussa pankissa.

Koron määräytyminen

ASP- tilille maksetaan 1 %:n talletuskorkoa. Pankki maksaa korkoa tilillepanopäivästä ottopäivään jälkimmäistä päivää mukaan lukematta.

Lisäkoron määräytyminen

ASP- tilillä oleville varoille maksetaan lisäksi 4 %:n lisäkorkoa. Lisäkorkoa maksetaan tallettamisen aloittamisvuodelta ja tämän jälkeen enintään viideltä kalenterivuodelta.

Lisäkorkoa hyvitetään kunkin talletuserän tallettamisesta ensimmäiseen nostoerään saakka sitä vuosittain pääomaan lisäämättä. Lisäkorko maksetaan, kun tilinomistaja on täyttänyt asuntosäästösopimusehdot ja omaa asuntoa koskeva kauppakirja on tehty taikka rakennusvalvontaviranomainen on suorittanut tilinomistajan rakentaman tai rakennuttaman asunnon loppukatselmuksen. Lisäkoron maksamisen edellytyksenä on myös, että asiakas ottaa ASP- tai asuntolainaa. 

Verotus

ASP-ehtojen täyttyessä talletusten korot ovat verovapaita. Mikäli ASP-tili keskeytetään, tilin talletuskorko on lähdeveron alaista. 

ASP-säästäminen 

ASP-tilin avattuasi voit aloittaa säästämisen vaivattomasti. ASP-säästämisen voit aloittaa jo nuorena ja päästä omaan kotiin nopeallakin aikataululla. ASP-säästämisen vähimmäisaika on kaksi vuotta, mutta voit säästää itsellesi sopivalla aikataululla pidempäänkin.

Alaikäisen säästäjän on toimitettava pankille vähintään kerran vuodessa selvitys tilille talletetuista varoista. Ilmoituksen voi tehdä esimerkiksi Valtiokonttorin laatimalla lomakkeellaAvautuu uuteen ikkunaan tai veroviraston antamalla ilmoituksella verotettavista tuloista. Nordea OmapostillaAvautuu uuteen ikkunaan voit lähettää suojatusti viestejä ja liitetiedostoja Nordealle. 

Säästämäsi summan voit päättää itse eikä talletusta tarvitse tehdä joka kuukausi. ASP-tilille tulee säästää 150 - 3000 euroa kalenterivuosineljänneksittäin. Talletuksien ei tarvitse olla peräkkäisiä, kunhan talletuserien lukumäärä on vähintään kahdeksan.

Lisätietoja

ValtiokonttoriAvautuu uuteen ikkunaan

Hinnat