ASP-tilin hyödyt

  • ASP-säästäminen on edullista säästämistä ensiasuntoa varten.
  • Tilin avaaminen itsepalvelussa on helppoa
  • Saat ASP-tilille 1 %:n verottoman talletuskoron vuosittain.
  • Lisäksi saat 4 %:n lisäkoron tilin avausvuodelta ja viideltä seuraavalta vuodelta takautuvasti, kun olet täyttänyt ASP-säästämisen ehdot. 
  • Onko ASP-tilisi toisessa pankissa? Voit siirtää sen toisesta pankista ja ottaa edullisen ASP-lainan Nordeasta.

Kun sitten käytät säästöt asunnon ostoon ja otat ASP-korkotukilainan, sen korko on alempi kuin vastaavien uusien asuntolainojen korko. Lisäksi valtio maksaa osan lainan korosta korkotukena kymmenen ensimmäisen lainavuoden ajan, jos korko nousee yli 3,8 prosentin.

Tiesitkö?

Suosittelemme asuntosäästämisen yhteydessä säännöllistä kuukausisäästämistä rahastoon.

Kuukausisäästäminen rahastoon ASP-säästämisen yhteydessä on hyvä tapa kerryttää säästöjä. Rahastosäästämisellä voit pienentää inflaation vaikutusta säästöihisi ja kerrytät tulevaisuutta ajatellen tärkeää puskuria ja joustoa esimerkiksi ensimmäisen asunnon kalusteiden hankintaa varten.

ASP-säästämisen ja -etujen edellytykset

  • ASP-tilin voit avata, jos olet 15–44-vuotias, etkä ole aiemmin omistanut mistään asunnosta 50 % tai enempää. Lisäksi ensimmäinen talletus ASP-tilille on tehtävä 15-44-vuotiaana. 
  • 15-17-vuotiaana tehtyjen talletusten tulee olla omalla työllä ansaittuja varoja. 
  • Säästät ASP-tilille vähintään kolmen kuukauden välein kahdeksana vuosikvartaalina.
  • Säästät vähintään 150 euroa kerralla, enintään 4 500 euroa.
  • Säästät 10 % asunnon arvosta, jolloin voit saada edullisen ASP-lainan. ASP-tilin korko ja lisäkorko lasketaan mukaan säästöosuuteen.

Lisätietoa ASP-tilistä ja -säästämisestä

ASP-tilin koron määräytyminen

ASP- tilille maksetaan 1 %:n talletuskorkoa. Pankki maksaa korkoa tilillepanopäivästä ottopäivään jälkimmäistä päivää mukaan lukematta.

ASP-tilin lisäkoron määräytyminen

ASP- tilillä oleville varoille maksetaan lisäksi 4 %:n lisäkorkoa. Lisäkorkoa maksetaan tallettamisen aloittamisvuodelta ja tämän jälkeen enintään viideltä kalenterivuodelta.

Lisäkorkoa hyvitetään kunkin talletuserän tallettamisesta ensimmäiseen nostoerään saakka sitä vuosittain pääomaan lisäämättä. Lisäkorko maksetaan, kun tilinomistaja on täyttänyt asuntosäästösopimusehdot ja omaa asuntoa koskeva kauppakirja on tehty taikka rakennusvalvontaviranomainen on suorittanut tilinomistajan rakentaman tai rakennuttaman asunnon loppukatselmuksen. Lisäkoron maksamisen edellytyksenä on myös, että asiakas ottaa ASP- tai asuntolainaa. 

ASP-tili ja verotus

ASP-ehtojen täyttyessä talletusten korot ovat verovapaita. Mikäli ASP-tili keskeytetään, tilin talletuskorko on lähdeveron alaista. 

Alaikäisen ASP-tili ja -säästäminen 

ASP-tilin avattuasi voit aloittaa säästämisen vaivattomasti. ASP-säästämisen voit aloittaa jo nuorena ja päästä omaan kotiin nopeallakin aikataululla. ASP-säästämisen vähimmäisaika on kaksi vuotta, mutta voit säästää itsellesi sopivalla aikataululla pidempäänkin.

Alaikäisen säästäjän on toimitettava pankille vähintään kerran vuodessa selvitys tilille talletetuista varoista. Ilmoituksen voi tehdä esimerkiksi Valtiokonttorin laatimalla lomakkeella (15-17-vuotiaiden ASP-sopimukseen liittyvien varojen alkuperän selvitys -lomakeAvautuu uuteen ikkunaan ) tai veroviraston antamalla ilmoituksella verotettavista tuloista. Nordea Omapostilla voit lähettää suojatusti viestejä ja liitetiedostoja NordealleAvautuu uuteen ikkunaan . 

Säästämäsi summan voit päättää itse eikä talletusta tarvitse tehdä joka kuukausi. ASP-tilille tulee säästää 150 - 4 500 euroa kalenterivuosineljänneksittäin. Talletuksien ei tarvitse olla peräkkäisiä, kunhan talletuserien lukumäärä on vähintään kahdeksan.

 + Lisätietoja

Lisätietoa ASP-säästämisestä ja ASP-lainasta löydät Valtiokonttorin sivuiltaAvautuu uuteen ikkunaan.

Hinnat