Vaivatonta säästämistä pienillä summilla

Tuusulalaisessa kerrostalokaksiossa on tyytyväinen isäntä. Automekaanikkona työskentelevä Tomi Kallio on vastikään ostanut ensimmäisen oman asunnon.

Kallio teki Nordean kanssa ASP-sopimuksen 18-vuotiaana ja alkoi säästää omaa asuntoa varten.

– Ajatus tuli äidiltäni. Häneltä olen muutenkin saanut hyviä neuvoja talousasioissa, Kallio kiittelee.

Säästäminen sujui Kallion mielestä melko vaivattomasti, piti vain muistaa silloin tällöin laittaa rahaa ASP-tilille.

– Kertasummat eivät olleet kovin suuria ja jos en olisi laittanut niitä säästöön, raha olisi kulunut huomaamattomasti kaikenlaiseen vähän tarpeettomaan. Melko säännöllinen säästäminen ei ole juurikaan vaikuttanut muuhun elämiseen.

ASP-säästäminen on suosittu tapa säästää ensiasuntoa varten. 

Sopivan kodin löytäminen vei aikaa

Kallio on lukion jälkeen tehnyt melkein koko ajan töitä. Ensin varastotyöntekijänä, ja sitten armeijan jälkeen muun muassa postinjakajana. Opintojen aikana töille oli aikaa kesäisin. Vähitellen säästöjä kertyi ja kun työtilannekin oli hyvä, tuli 25-vuotiaana sopiva hetki etsiä oma koti. Se vaatikin sitten hiukan perehtymistä ja tutustumista moneen kohteeseen.

– Tarjolla oli aika kalliita asuntoja, ja jos löytyi jokin edullinen, se oli liian huonokuntoinen tai huonosti remontoitu.

Vihdoin löytyi sopiva kaksio Tuusulasta, joka on Keravalla kasvaneelle Kalliolle tuttua seutua. Pankin kanssa asioiminen sujui Kallion mielestä helposti ja vähäisellä vaivalla. Yhdellä käynnillä selvitettiin, paljonko olisi maksimimäärä ASP-lainaa, jonka Kallio voisi saada ASP-säästöjensä perusteella ja toisella käynnillä tehtiinkin sitten jo kaupat.

Kallio kannustaa muitakin aloittamaan säästämisen mahdollisimman varhain.

– Kun aloittaa ajoissa, on helpompaa kerryttää tarvittava summa. Kannattaa myös harkita huolella, mistä asunnosta tekee kaupat.

Mikä on ASP?

  • ASP on Asuntosäästöpalkkiolakiin perustuva, valtion tukema järjestelmä, jonka tarkoituksena on tukea nuorten ensiasunnon hankintaa Suomessa.
  • ASP-tilin voi avata 15–44 -vuotiaana (aiemmin yläikäraja oli 30 vuotta ja alaikäraja 18-vuotta).
  • Saadakseen ASP-lainan, ASP-tilille on tehtävä vähintään kahdeksan 150-4500 euron talletusta vähintään kolmen kuukauden välein. Käytännössä tämä tarkoittaa vähintään 50-1000 euron säästämistä kuukaudessa kahden vuoden ajan.
  • Kun asunnon hinnasta on säästössä vähintään 10 prosenttia, loppusummalle saa ASP-lainan ja lisälainan Nordeasta.
  • ASP-lainan voi ottaa Nordeasta, vaikka ASP-tili olisi muussa pankissa. 
  •  ASP-säästöjen lisäksi asuntoa varten otettavan ASP-lainan korko on aina muita ensiasuntolainojen korkoja matalampi. Lisäksi lainalle saa korkotuen 10 vuoden ajaksi.
  • ASP-lainalle saa myös ilmaisen valtiontakauksen, jolloin ASP-lainaan ei tarvita asunnon lisäksi muuta vakuutta.

Lue lisää asuntosäästämisestä.

Tutustu ASP-tiliin

Avaa ASP-tili