Kysy heti chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Pää kylmänä markkinoilla

Koronahuolista alkanut levottomuus on vienyt maailman taloudet taantumaan. Vaikka markkinoiden liikehdintä voi olla voimakasta, sijoittajien kannattaa pysyä rauhallisena. Tältä sivulta löydät ajankohtaista tietoa markkinatilanteesta ja pääset ilmoittautumaan aiheeseen liittyviin webinaareihin.

Viisi kysymystä ja vastausta markkinatilanteesta

Alla Nordea Varainhoidon strategien vastaukset asiakkaidemme yleisimpiin kysymyksiin:

1. Miksi markkinat ovat reagoineet niin voimakkaasti? 

Koronapandemia näkyy voimakkaasti maailmantaloudessa. Talous on taantumassa, kun pandemian pysäyttämiseksi tehdyt toimet ovat saaneet aikaan äkkijarrutuksen. Samaan aikaan tapahtunut osakekurssien elpyminen on ihmetyttänyt monia sijoittajia.

Lähempi tarkastelu kuitenkin osoittaa, että kurssiliikkeet eri teollisuudenalojen ja yhtiöiden välillä ovat erkaantuneet selvästi. Nämä erot ovat taas täysin johdonmukaisia tulosnäkymien muutosten kanssa. Keskuspankkien historiallinen elvytys on mahdollistanut kurssien elpymisen palauttamalla sijoittajien luottamuksen ja sitä kautta estämällä rahoituskriisin syntymisen. Samalla sijoittajille on tehty selväksi, että rahapoliittista tukea tulee lisää, jos sille on tarvetta. Myös hallitukset ovat tehneet parhaansa estääkseen elinkelpoisten yritysten konkursseja, mikä auttaa aikanaan myös tulosten elpymistä ja työpaikkojen palautumista.

2. Miten odotatte markkinatilanteen kehittyvän?

Talouden elpyminen koronakriisistä on alkanut, vaikka uudet tartunnat ovat yhä kasvussa maailmanlaajuisesti. Kulutuskysyntä on ollut hyvässä nosteessa ensiromahduksen jälkeen, ja toukokuussa nähtiin rohkaisevia lukuja etenkin Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta. Kiinassakin kulutus on palautunut voimakkaasti. Viime kevään tasoille on yhä hurjasti matkaa, mutta elpyminen on toistaiseksi ollut odotuksia voimakkaampaa.

Monissa Yhdysvaltain osavaltioissa rajoituksia alettiin purkaa ennenaikaisesti, minkä seurauksena tartuntamäärät lähtivät kasvuun. Yhdysvaltain koronatilanteen heikkeneminen on luonnollisesti luonut epävarmuutta markkinoille. Jos muillakin alueilla tulee takapakkia, sillä voi olla vaikutusta talouden tämänhetkisiin kasvunäkymiin. Markkinoille on kuitenkin tärkeintä, että suunta on oikea. Jos elpyminen jatkuu, on kursseilla yhä tilaa nousta, vaikka kyyti ei pysykään enää samanlaisena kuin maaliskuun pohjilta lukien.

3. Mitä minun säästäjänä tulee tehdä?

Markkinoiden kehitys on edelleen arvaamatonta. Edelleen paras neuvo säästäjille on sijoitussuunnitelmassa pysyminen ja tarpeettomien myyntien välttäminen. Uusia sijoituksia tehdessään kannattaa punnita myös omaan talouteensa liittyvät riskit tulevien ansioiden menetyksestä. Nykytilanteessa on järkevää pitää yllä hieman tavallista suurempaa puskurirahastoa.

Puskureista yli jäävät säästöt kannattaa kuitenkin sijoittaa. Sijoitusten tekemistä on järkevää hajauttaa ajallisesti, ja salkkua täydentää vähän kerrallaan markkinoiden heikkoja hetkiä hyödyntäen. 

4. Entä jos tulee vielä pahempi kurssiromahdus; eikö nyt kuitenkin kannata lunastaa? 

Vain jos on pikainen tarve saada käteistä, muussa tapauksessa ei. Yleensä kovimmat nousupäivät tulevat markkinapaniikin keskellä, ja tavoitteiden saavuttamisen kannalta suurin riski on näistä nousupäivistä paitsi jääminen. Sijoittamiseen kuuluu aina riskejä, ja välillä riskit myös toteutuvat. Pidemmällä aikavälillä kurssit kuitenkin kääntyvät nousuun.

5. Kuinka kauan tilanteen odotetaan kestävän? 

Analyytikot odottavat tulosten laskevan tänä vuonna. Sijoittajien kannattaa varautua finanssikriisin kaltaiseen, noin kolmanneksen suuruiseen tulosten laskuun. Vaikka taantuma on finanssikriisiä syvempi, valtiot ovat ottaneet osan yritysten kuluista suoraan kantaakseen. Näiden tekijöiden kokonaisvaikutus nähdään oikeastaan vasta tulosraporteista.

Loppuvuoden osalta tilanne voi olla paljonkin parempi, mikäli virus saadaan aisoihin ja normaaliin elämän menoon palautuminen tapahtuu ripeästi. Palautumistahdin ennakointi on kuitenkin haastavaa.

Tilaa Sijoittajan viikkoraportti

Nordean sijoitusstrategien viikkoraportti, ajankohtaiset artikkelit, blogit ja uutiset joka maanantai sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje tästä Avautuu uuteen ikkunaan