Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Pää kylmänä pörssissä markkinatilanteesta huolimatta

Koronavirushuolista alkanut levottomuus näkyy maailmantaloudessa ja markkinoilla. Vaikka markkinoiden liikehdintä on rajua, neuvomme sijoittajia pitämään pään kylmänä ja pysymään rauhallisena. Tältä sivulta löydät ajankohtaista tietoa markkinatilanteesta.

Viisi kysymystä ja vastausta markkinatilanteesta

Alla Nordea Varainhoidon strategien vastaukset asiakkaidemme yleisimpiin kysymyksiin:

Päivitetty 2.4.2020

1. Miksi markkinat ovat laskeneet niin voimakkaasti? 

Koronaviruksen leviämisen aiheuttama huoli näkyy voimakkaasti niin markkinoilla, kuin maailmantaloudessa. Koronaviruksen levitessä kiihtyvällä tahdilla yhä uusiin maihin markkinat ovat parhaansa mukaan koettaneet saada selvää tästä aiheutuvista talousvaikutuksista. 

Talousennusteita on muokattu uuteen asentoon viikoittain, kun uusista viruksentorjuntatoimista on ilmoitettu. Samalla hallitukset ja keskuspankit ovat ilmoittaneet ennätyksellisistä elvytystoimista, joilla talous olisi tarkoitus saada takaisin jaloilleen viruksen väistyttyä. Ei ihme, että markkinoiden heilunta on ollut hurjaa, kun sijoittajat ovat yrittäneet saada selvyyttä näiden tekijöiden kokonaisvaikutuksesta.

2. Miten odotatte markkinatilanteen kehittyvän?

Lähiviikkoina länsimaiden talousluvut ovat poikkeuksellisen ikäviä. Maailmantalous on ajautunut poikkeuksellisen nopeasti taantumaan, kun ravintolat ja kahvilat ovat tyhjillään ja matkustamista rajoitetaan rankalla kädellä. Kiinasta on onneksi kaikunut myönteisiä ensimerkkejä talouden elpymisestä, mikä antaa toivoa. Menetetty kuukausi tai pari tuntuu kuitenkin väistämättä taloudessa niin, että koko vuoden kasvu on melko suurella varmuudella menetetty. Markkinoiden kannalta oleellista on tällä hetkellä se, että suunta on edes jossain vähitellen parempaan.

3. Mitä minun säästäjänä tulee tehdä?

Koronaviruksen torjunnan aiheuttama talousheikkous ja toisaalta ennennäkemättömät elvytystoimet pitävät kurssiheiluntaa yllä jonkin aikaa, ja siksi paras neuvo nykytilanteessa on sijoitussuunnitelmassa pysyminen ja tarpeettomien myyntien välttäminen.

Helmi-maaliskuun kovan kurssilaskun jälkeen sijoitusten tekemistä kannattaa nyt hajauttaa ajallisesti ja salkkua täydentää vähän kerrallaan markkinoiden heikkoja hetkiä hyödyntäen. Näin voi osallistua täysimääräisesti myös kurssinousuun eikä vain -laskuun. Kurssikäänne tulee usein yllättäen ja ennen kuin näkymät alkavat varsinaisesti elpyä. Parhaimmillaan se on saatettu jo nähdä, mutta tämän varaan ei kannata vielä laskea.

4. Entä jos tulee vielä pahempi kurssiromahdus; eikö nyt kuitenkin kannata lunastaa? 

Vain jos on pikainen tarve saada käteistä, muussa tapauksessa ei. Yleensä kovimmat nousupäivät tulevat markkinapaniikin keskellä, ja tavoitteiden saavuttamisen kannalta suurin riski on näistä nousupäivistä paitsi jääminen. Sijoittamiseen kuuluu aina riskejä, ja välillä riskit myös toteutuvat. Pidemmällä aikavälillä kurssit kuitenkin kääntyvät nousuun, ja käänteen ennakoiminen on käytännössä mahdotonta.

5. Kuinka kauan tilanteen odotetaan kestävän? 

Keskuspankit ja hallitukset ovat toimineet odotuksia nopeammin kriisin hallitsemiseksi, mikä on luonnollisesti tuonut myös markkinoille jonkinlaista jalansijaa. On selvää, että keskuspankit ja hallitukset tekevät kaikkensa talouden tukemiseksi ja markkinoiden luottamuksen palauttamiseksi.  Tähän mennessä ilmoitetut finanssipoliittiset tukipaketit ovat mittasuhteiltaan jo selvästi suurempia kuin finanssikriisissä, ja luultavasti näitä toimia nähdään vielä lisää.

Talousnäkymiin liittyvän epävarmuuden myötä myös yritysten tulosten luotettava ennakointi on erittäin haastavaa. Ensimmäisen ja toisen vuosineljänneksen tulokset ovat kokonaisuutena melko varmasti selvässä laskussa, ja toimialojen väliset erot ovat suuria.

Loppuvuoden osalta tilanne voi olla paljonkin parempi, mikäli virus saadaan aisoihin ja normaaliin elämän menoon palautuminen tapahtuu ripeästi. Palautumistahdin ennakointi on kuitenkin haastavaa.

+ Mistä säästäjät voivat seurata Nordean kommentteja ja näkemyksiä?

Pankkiasioinnin kannalta olennaisimmat tiedot löydät Ajankohtaista koronan vaikutuksista pankkiasiointiin -sivulta. Lisäksi julkaisemme videoita ja markkinakommentteja tällä sivulla, sekä ja Finanssimaailma-blogissaAvautuu uuteen ikkunaan nordea.com-sivulla. Viestimme ajankohtaisista aiheista myös sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi FacebookissaAvautuu uuteen ikkunaan. Päästrategimme Antti Saaren kommentit löytyvät Twitteristä nimellä @SaariAJAvautuu uuteen ikkunaan.

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Tilaa Sijoittajan viikkoraportti

Nordean sijoitusstrategien viikkoraportti, ajankohtaiset artikkelit, blogit ja uutiset joka maanantai sähköpostiisi.

Tilaa tästä Avautuu uuteen ikkunaan

Uutiset ja artikkelit: