Kun olette tehneet eropäätöksen

Avioeroon ja avoeroon liittyvät käytännön asiat ovat harvoille entuudestaan tuttuja. Epävarmuuden kohdatessa on hyvä muistaa, että et ole ainoa, joka joutuu selvittämään samoja asioita.

Parisuhteen päättyminen koskettaa eroavien puolisoiden lisäksi myös muita perheenjäseniä ja läheisiä, erityisesti pariskunnan mahdollisia lapsia. Siksi on tärkeää, että saat eroon liittyvät käytännölliset ja taloudelliset asiat hoidettua mahdollisimman sujuvasti, ja voit keskittyä eron nostattamien tunteiden käsittelyyn.  

Useimmiten suurimmat eron käytännön kysymykset liittyvät asumiseen ja omaisuuden jakamiseen. Myös mahdollisten yhteisten velkojen, kuten auto- tai asuntolainan, kohtalo saattaa askarruttaa. 

Jos olet epävarma omaisuuden jakamiseen liittyvistä asioista, sinun kannattaa ottaa yhteyttä lakimieheen.  

Avioerohakemus ja harkinta-aika

Avioerohakemus tehdään kirjallisesti jomman kumman puolison kotikunnan käräjäoikeudelle. Hakemuksen voivat tehdä puolisot yhdessä tai erikseen. Kun avioerohakemus on jätetty, alkaa kuuden kuukauden mittainen harkinta-aika, jonka jälkeen joko molemmat tai toinen puoliso voi hakea lopullista avioeroa. 

Harkinta-aikaa ei kuitenkaan tarvita, jos puolisot ovat asuneet eri osoitteissa vähintään kaksi vuotta. Voit osoittaa erillään asumisen esimerkiksi maistraatista saatavalla väestörekisteriotteella. 

Omaisuuden ositus 

Puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan osituksella, joka voidaan aloittaa heti avioerohakemuksen jättämisen jälkeen. Käytännössä ositus tarkoittaa avio-oikeuden alaisen omaisuuden jakamista puolisoiden kesken. Sitä varten molempien puolisoiden täytyy hankkia selvitys omaisuudestaan sekä veloistaan – myös sellaisesta omaisuudesta, johon toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta.  

Tarkempaa tietoa osituksesta löydät täältä

Avoero ja omaisuuden jakaminen 

Avoerossa osapuolet pitävät lähtökohtaisesti oman omaisuutensa. Yhteiseksi määritettävään omaisuuteen on molemmilla yhtäläinen oikeus, ellei asiasta ole sovittu toisin. Avoliittolakia voidaan soveltaa, mikäli avopuolisot ovat asuneet yhdessä vähintään viisi vuotta, tai mikäli pariskunnalla on yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. 

Lue lisää avoerolaista ja avoeromenettelystä esimerkiksi oikeuslaitoksen tai väestöliiton verkkosivuilta. 

Mitä tehdä yhteiselle asunnolle eron jälkeen? 

Yksi suurimmista eroon liittyvistä kysymyksistä on, mitä tapahtuu yhdessä omistetulle kodille. Haluaako toinen teistä jäädä asumaan yhdessä hankittuun kotiin vai päätättekö myydä asunnon? Jos haluat lunastaa puolisosi osuuden yhteisestä asunnosta, sinun täytyy ensin selvittää, onko sinulla siihen varaa. Jos taas päätätte myydä yhdessä ostetun kotinne, mahdollinen myyntivoitto otetaan huomioon osituksessa. Ennen osituksen toimittamista kannattaa selvittää siihen mahdollisesti liittyvät veroseuraamukset.

Kuka hoitaa lasten pankkiasioita jatkossa? 

Avioeroon ja avoeroon liittyvät käytännön kysymykset lisääntyvät, jos sinulla ja puolisollasi on yhteisiä lapsia. Myös lasten tilien käyttöoikeuksiin, säästöihin sekä vakuutuksiin liittyvät käytännön asiat täytyy ratkaista. Jos sinulla ja puolisollasi säilyy yhteishuoltajuus, hoidatte lasten raha-asiat yhdessä myös eron jälkeen. 

Lue lisää lasten pankkiasioiden järjestämisestä erotilanteessa. 

Miten me voimme auttaa sinua? 

Voimme auttaa sinua selvittämään henkilökohtaisia pankkiasioitasi, kuten kartoittamaan mahdollisia lainakysymyksiä yhteisen asuntonne kohdalla ja auttaa yhteisten tilien uudelleenjärjestelyissä.