Näin valmistaudut lainaneuvotteluun

Lainaneuvotteluun valmistautumiseen riittää jo pelkästään lainahakemuksen täyttäminen huolellisesti. Hakemukselle kirjaat oman taloutesi tiedot, joita ovat mm. kuukausibudjettisi, eli kaikki palkka- ja muut tulot sekä säännölliset laskut ja muut menot. 

Hakemusta täyttäessäsi varmistat myös, että olet itsekin ajan tasalla taloutesi kokonaiskuvasta. Hakemuksemme ja laskuriemme avulla pystyt myös etukäteen arvioimaan lainasi määrää,  mutta samalla kannattaa muistaa, että usein laskelmat tarkentuvat vielä lainaneuvottelussa.

Kun olet lähettänyt asuntolainahakemuksen, otamme sinuun puhelimitse yhteyttä mahdollisimman pian ja sovimme tapaamisesta. 

Jos et vielä ole täyttänyt asuntolainahakemusta, lue siitä tarkemmin ja täytä. 

Käy lainaneuvottelu verkossa tai konttorissa

Lainaneuvottelun käyt kätevästi verkkotapaamisessa, johon tarvitset vain puhelimen tai tietokoneen ja Nordean pankkitunnukset. Asuntorahoitusneuvojamme näyttää sinulle keskustelunne aikana laskelmia ja muuta tapaamiseen liittyvää sisältöä tietokoneesi näytöllä.

Lue, kuinka verkkotapaaminen sujuu

Lainaneuvottelun jälkeen saat alustavan lainatarjouksen yhteenvetona tapaamisesta, ja sinun on helppo lähteä kartoittamaan markkinoita ja etsimään tulevaa kotiasi. 

Halutessasi voit hakea lainaa myös käymällä lainaneuvottelun asuntorahoitusneuvojamme kanssa konttorissa.

Lainaneuvottelussa keskustellaan esimerkiksi sinulle sopivasta korosta

Lainaneuvottelun tarkoitus on löytää talouteesi sopiva, joustava laina. Siksi käymme yhdessä läpi taloutesi tilanteen, jonka olet kirjannut hakemukselle. 

”Lainaneuvottelussa käymme läpi kaikki lainanottoon ja -hoitoon liittyvät asiat” Nordean asuntorahoitusneuvoja Teemu Hiltunen kertoo. 

”Esimerkiksi korko on lainan peruselementti samoin kuin siihen liittyvä marginaali. Teemme myös ns. stressitestin, jossa testaamme, kuinka oma taloutesi pärjäisi, jos korko nousisi 6 prosenttiin 25 vuoden takaisinmaksuajalla”.

Suomalaisella enemmistöllä lainan viitekorkona on 12 kk euribor. Nordea Prime -korko sekä 3 kk euribor ovat alkaneet kiinnostaa nyt, kun korot ovat olleet muutoksessa. 

Lue lisää euriboreista ja muista viitekoroista.

”Lainaneuvottelussa varmistamme myös aina asunnon ostajan kanssa, että suojautuminen muuttuviin tilanteisiin on kunnossa. Tähän liittyy keskustelu korkosuojista sekä omaan terveydentilaan ja työllisyyteen liittyvät turvat”.

Lainaneuvottelussa käydään läpi mm.

  • lainan määrä 
  • etukäteissäästöt 
  • lainan vakuudet
  • viitekorko ja marginaali
  • korkojen nousuun varautuminen
  • laina-aika ja lyhennystapa.

Säästäminen laina-aikana kannattaa

Lainaneuvottelussa saat myös neuvoja omien raha-asioiden suunnitteluun. Tärkeä osa omaa talouttasi on varautuminen tulevaan. Kuinka kerrytät varakassaa tulevien menojen varalta, ja kuinka suunnittelet vaurastumista pitkällä aikavälillä.

”Usein keskustelu asunnon ostamista suunnittelevan kanssa alkaa tuloista ja omasta elämän tyylistä. Ja kuinka paljon voi laittaa rahaa säästöön”, kertoo Teemu Hiltunen.

Säästämisellä ei ole alarajaa, ja sen voi aloittaa vaikka kympillä kuussa ja kasvattaa summaa ajan mittaan.

Lue lisää säästämisestä laina-aikana

Säästäminen asuntolainan ohessa

Kolme neljästä säästää

Suomalaisista asuntovelallisista 75 %  säästää lainan lyhentämisen ohessa, selviää Nordean kyselytutkimuksesta (9/2023). Tyypillisimmin säästetään säästötilille, rahastoihin ja osakkeisiin, ja säästöön laitettava summa on keskimäärin 150 euroa.

Asuntolainaneuvotteluun pitkin suunniteltua polkua

Nordean Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajalan mukaan ei voi liikaa korostaa hyvän suunnittelun merkitystä onnistuneessa asunnonhankinnassa. Kun asunnon ostaminen perustuu suunnitelmallisuuteen ja ajoissa aloitettuun säästämiseen, omien toiveiden kartoittamiselle jää myös aikaa.

”Kenen tahansa asunnon ostajan kannattaa käyttää hieman aikaa oman unelman läpikäyntiin. Ja suhteuttaa se omaan talouteen sekä pohtia polkua, jota pitkin pääsee tavoitteeseensa”, tähdentää Jussi Pajala.

”Nuorten tarve ja ajatus oman kodin hankkimisesta tulee usein omilta vanhemmilta: oma koti pitää olla. Ja usein myös vinkki ASP-säästämiseen tulee kotoa”, kertoo Teemu Hiltunen.

Suomalaiset neuvottelevat asuntolainastaan keskimäärin seitsemän vuoden välein. Usein syy asunnon vaihtoon on perhe- tai työtilanne, ja useimmin asuntoa vaihdetaan ruuhkavuosien aikana. ”Nyt esimerkiksi etätyön yleistyminen tuo uusia vaatimuksia kodin koolle, ja aiempaa useammin haetaan asuntoa, jossa on erillinen työhuone”, mainitsee Jussi Pajala.

Henkivakuutus -50 % puoleksi vuodeksi, tarjous voimassa 17.6. saakka

Ota henkivakuutus läheistesi talouden turvaksi. Asuntolaina-asiakkaana saat jatkuvan 15 % alennuksen uudesta vakuutuksesta, ja nyt lisäksi 50 % alennusta puoleksi vuodeksi.

Tutustu ja laske hinta

Mietityttääkö korot?

Suojaamalla lainasi, joko säästämällä tai erillisellä korkosuojalla turvaat taloutesi korkojen ja kulujen noustessa.

Lue miten voit suojata talouttasi korkojen nousua vastaan

Alustava lainatarjous

Uuden kodin etsintä helpottuu, kun olet saanut pankilta alustavan lainatarjouksen. Asuntolainatarjous ei sido sinua lainan ottamiseen.

Lue lisää alustavasta lainatarjouksesta