Laina-aikana säästäminen vai lainan nopea takaisinmaksu?

Suomalaiset ovat perinteisesti maksaneet asuntolainan vauhdikkaasti pois. Mutta kannattaako tämä? Sijoituspäällikkö Tara Toikka kertoo, miksi asuntolainan lyhentämisen rinnalla on viisasta aloittaa sijoittaminen jo silloin kun asuntolainaa otetaan.

Oma asunto on suomalaisille tärkeä ja asuntolainan takaisinmaksu halutaan hoitaa nopeasti, jotta lainasta päästään mahdollisimman joutuisasti eroon. Toikan mukaan asenteet ovat kuitenkin muuttumassa. Nopean lainan lyhentämisen sijaan on alettu harkita muitakin vaihtoehtoja: mitä jos lyhentäisikin lainaa maltillisesti ja sijoittaisi siinä samalla? 

Toikan mukaan suunnitelmallisella kuukausisäästämisellä saadaan rahoille parempi tuotto kuin keskittymällä ainoastaan lainan lyhennykseen ja asunnon omistamiseen. Toikka antaa kaksi esimerkkiä: 

– Lyhentämällä noin 200 000 euron asuntolainaa pidemmän ajan ja pienemmän summan, esimerkiksi 700 euroa kuussa, laina on maksettu 25 vuodessa pois. Sijoittamalla koko tämän ajan lisäksi 200 euroa kuukaudessa esimerkiksi rahastoihin, rakennetaan ohessa mukavaa puskuria tulevaisuuden varalle. 

– Käyttämällä kuukausittain 900 euroa 25 vuoden ajan niin, että maksaa asuntolainan pois 20 vuodessa ja yrittää sen jälkeen säästää ensimmäisen esimerkin mukaisen puskurirahaston vain viidessä vuodessa, joutuu nostamaan sijoitussummansa kuukaudessa 1700 euroon. 

  • Pidentämällä laina-aikaasi muutamalla vuodella, voit pitää kuukausittaiset kulusi ennallaan ja samalla säästää osan summasta. Näin sinulla voi laina-ajan jälkeen oma asunto, sekä mukavasti tuottava sijoituspääoma.

Hyödynnä korkoa korolle -ilmiö

Sijoittamisessa maltti on valttia korkoa korolle -ilmiön vuoksi. Mitä pidemmän ajan säästää ja sijoittaa, sitä suuremman potin itselleen kerryttää. Korkoa korolle -ilmiössä sekä kuukausittain sijoitettu summa ja summasta kertyvä korko kasvattavat kokonaispottia. Pienelläkin kuukausittaisella panostuksella voi siis saavuttaa sievoisen summan varallisuutta pitkällä aikavälillä. 

Varaudu korkotilanteen muutokseen säästämällä ja sijoittamalla

Säästämällä kuukausittain rahastoon voi kerryttää puskuria omaan talouteesi. Kun korot ovat matalat, laina-aikana on hyvä mahdollisuus kasvattaa säästöjä enemmän suuremmalla säästösummalla. Kun korot ovat korkeammat, voi säästösummaa pienentää tai säästöjä tarvittaessa hyödyntää nouseviin lainanhoitokustannuksiin. Näin voi mukautua muuttuvaan korkotilanteeseen ja kerryttää varallisuutta puskuriksi omaan talouteen.

Minkälaisella summalla kannattaa aloittaa? 

– Sijoitettava summa riippuu tietysti jokaisen henkilökohtaisesta varallisuudesta ja elämäntilanteesta. Hyvänä nyrkkisääntönä voisi kuitenkin pitää, että noin 40 prosenttia tuloista kannattaisi käyttää asumiskustannuksiin ja sijoittaa osa jäljelle jäävistä rahoista. 700 euron lainanlyhennyksen rinnalla esimerkiksi 200 euroa sijoituksiin on jo aika hyvä määrä. 

Mihin kannattaa sijoittaa?

– Jos tarvitaan käteistä rahaa nopeasti, sitä ei seinistä niin vain irrotellakaan. Joustavampi vaihtoehto on sijoittaa osa varallisuudesta esimerkiksi rahastoihin, jolloin raha on nostettavissa tarvittaessa nopeasti ja tilillä muutamassa päivässä. 

Muitakin tapoja sijoittaa toki on, mutta rahastot ovat Toikan mukaan aloittelevalle sijoittajalle kätevä tapa tutustua sijoittamiseen. Rahastoilla saa valmiiksi hyvän hajautuksen, rahastosalkkuasi hoitavat ammattilaiset,  ja rahastosijoittaminen on helppoa ja tuottavampaa kuin rahojen säästäminen esimerkiksi tilille.

Löydetään yhdessä sinulle sopiva tapa säästää ja sijoittaa

Varaa aika maksuttomaan sijoitustapaamiseen, niin löydämme yhdessä ratkaisun ja luomme juuri sinulle sopivan säästämisen suunnitelman. Muistathan, että sijoitustapaaminen ei sido sinua mihinkään. Voit myös aloittaa saman tien esimerkiksi digitaalisen sijoitusneuvojamme Noran avulla.

5 vinkkiä säästämiseen laina-aikana

  1. Lyhennä ja säästä! Säästämällä laina-aikana saat joustavuutta talouteesi ja säästöillesi paremman kokonaistuoton.
  2. Pidä kuukausisumma kurissa esim. pidentämällä laina-aikaa ja sijoittamalla erotus.
  3. Laina-aikaa on helppo pidentää myös kesken laina-ajan mobiili- ja verkkopankissa. Lue lainamuutoksista.
  4. Kuukausisäästämällä rahastoon hyödyt korkoa korolle -ilmiöstä ja saat ajallisen hajautuksen hyödyt sijoituksillesi.
  5. Ja jos elämä yllättää, pääset joustavasti muokkaamaan säästöjäsi.

Tärkeää tietoa sijoittamisesta

Näillä sivuilla annetut tiedot on tarkoitettu ainoastaan yleisiksi tuotetiedoiksi. Niitä ei tule pitää sijoitusneuvoina tai -suosituksina. Rahaston tai osakkeen historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Rahasto-osuuksien tai osakkeiden arvo voi nousta tai laskea markkinoiden kehityksen mukaan, eikä ole varmaa, että sijoittaja saa takaisin koko sijoitetun pääoman.