Lyhennystapa vaikuttaa lainasi kuukausieriin, laina-aikaan ja korkokustannuksiin

Asuntolainan lyhennystapa tarkoittaa lainaneuvottelussa sovittua lainan takaisinmaksun tapaa. Kun asuntolainan korko muuttuu viitekoron vaihtelun myötä, eri lyhennystavoissa koron muutos vaikuttaa joko kuukausierään tai laina-aikaan. 

Koska kuukausierä sisältää aina lyhennyksen ja koron tietyssä suhteessa, kyse on myös siitä, missä suhteessa maksat lainan pääomaa ja korkoa takaisin. Siten lainan lyhentämistavan valinta vaikuttaa myös laina-aikana syntyviin korkokustannuksiin. 

Mikä lyhennystapa kannattaa valita?

Lyhennystapaa valitessasi kannattaa pohtia esimerkiksi, haluatko kuukausierän pysyvän koko ajan saman suuruisena, vai koetko tärkeämpänä maksaa laina tietyssä ajassa kokonaan pois.

Lyhennystavan päätät lainaneuvottelussa, jossa käymme läpi eri lyhennystapojen ominaisuudet ja autamme sinua valitsemaan omaan elämäntilanteeseesi ja lainahakemukseesi sopivimman tavan. 

Voiko lyhennystapaa vaihtaa jo olemassa olevalle asuntolainalle?

Itselle sopiva lyhennystapa voi muuttua elämäntilanteiden mukana. Esimerkiksi kustannusten noustessa, työpaikan vaihtuessa tai asuntoa vaihdettaessa lyhennystapaa voi miettiä pankin kanssa uudelleen. 

Jos laina-aikana tahdot vaihtaa lyhennystapaa, haet muutosta kätevästi muutoshakemuksella verkko- tai mobiilipankin kautta. Saat viestin toteutetusta muutoksesta, tai jos muutos edellyttää allekirjoittamista, saat maksuohjelman muutoksen digitaalisesti allekirjoitettavaksi. 

Maksuohjelman muutos itsepalveluna verkko- tai mobiilipankin kautta maksaa 150,00 €.

Siirry muutoshakemukselleAvautuu uuteen ikkunaan

Lyhennystavat

Annuiteetti

Annuiteetti on hyvä vaihtoehto, jos haluat tietää laina-ajan tarkalleen etukäteen ja maksukykysi kestää mahdollisen korkojen nousun. 

Kun valitset asuntolainasi takaisinmaksutavaksi annuiteetin:

  • Takaisinmaksuerät (lyhennys + korko) ovat lähtötilanteessa yhtä suuria.
  • Lainan maksuerä muuttuu, kun korko muuttuu.
  • Lyhennyksen osuus on aluksi pieni, mutta se kasvaa laina-ajan kuluessa samalla kun korkojen osuus pienenee.

Tasalyhennys

Tasalyhennys sopii sinulle, jos haluat alussa maksaa suurempia maksueriä.

  • Lainanlyhennys on aina samansuuruinen, mutta maksuerän suuruus vaihtelee koron mukaan: Jos viitekorko nousee, maksut nousevat; jos viitekorko laskee, maksut pienenevät.
  • Koron euromäärä pienenee samalla kun lainan pääoma pienenee, jos korkotaso pysyy samana.

Kiinteä tasaerälaina

Kiinteä tasaerälaina on hyvä vaihtoehto, jos haluat tietää maksuerän suuruuden tarkalleen myös tulevaisuudessa, etkä välitä siitä, ettet tiedä tarkkaa laina-aikaa.
  • Tasaerälainan kaikki takaisinmaksuerät ovat yhtä suuria.
  • Jos viitekorko nousee, laina-aika pitenee, ja jos viitekorko laskee, laina-aika lyhenee. 
  • Takaisinmaksuerä on aina vähintään koron suuruinen.
  • Jos lainan korko on hyvin alhaalla lainaa nostettaessa, korkojen nousu laina-aikana voi pidentää laina-ajan tarpeettoman pitkäksi, eikä laina lyhene. Ota silloin yhteys meihin ja sovi uudesta lyhennyssuunnitelmasta.

Usein kysyttyä lyhennystavoista

Tarvitsetko taukoa lainan lyhennyksiin?

Maksat lyhennysvapaalta ajalta vain korot, et siis lyhennä lainaa. Tämä pidentää laina-aikaasi tai suurentaa tulevia lyhennyksiä. 

Lue lisää lyhennysvapaasta