Asuntolainan korko koostuu korosta ja marginaalista

Asuntolainan marginaali säilyy samana koko laina-ajan, kun taas viitekoron taso tyypillisesti vaihtelee markkinaliikkeiden mukaan.

Yleisin asuntolainan viitekorko Suomessa on 12 kuukauden euribor. Se on vaihtuva korko, joka vuoden välein vaikuttaa myös asuntolainan korkoon.

Muita viitekorkoja ovat esimerkiksi nopeammin vaihtuvat 3 ja 6 kuukauden euriborit sekä pankin oma viitekorko Nordea Prime.

Lue lisää euriboreista

Mitkä asiat vaikuttavat asuntolainan marginaaliin?

Asuntolainan marginaali on asiakaskohtainen, ja siihen vaikuttavat esimerkiksi lainasi vakuudet ja maksukykysi. Pankin näkökulmasta marginaali kattaa luoton myöntämisestä aiheutuvaa riskiä ja pankin kustannuksia.

Marginaali sovitaan asiakas- ja lainakohtaisesti, ja se kirjataan lainasopimukseen. Oman asuntolainasi viitekoron ja marginaalin tarkistat helposti verkko- tai mobiilipankista asuntolainasi tiedoista.

Todellinen vuosikorko huomioi myös muut lainanhoitokulut

Koron lisäksi lainan kustannuksia ovat lainanhoitokulut, jotka on huomioitu laskettaessa asuntolainan todellista vuosikorkoa.

Siksi nimenomaan todellinen vuosikorko on suositeltava tarkistaa esimerkiksi asuntolainoja kilpailuttaessa.

Asuntolainan korko käy aina läpi stressitestin

Lainaneuvottelussa teemme lainakustannustesi stressitestin. Siinä laskemme, kuinka lainan kokonaiskustannukset muuttuvat, jos korko nousisi kuuteen prosenttiin. Tämä osaltaan varmistaa, että lainan hoitoon on muiden menojen jälkeen varaa.

Lisäksi kannattaa säästämällä varmistaa, että korkojen nousua tai muita yllättäviä menoja varten jää puskuria, eikä oma talous sakkaa.

Mitä tehdä asuntolainalle – lyhennänkö lisää vai säästänkö?

Nousevatko korot vielä lisää? Kannattaako asuntolainaa maksaa nyt nopeammin pois vai säästääkö varakassaa tulevaisuutta varten? Katso webinaaritallenne.

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Ajankohtaisia kysymyksiä asuntolainojen koroista

Mietityttääkö korkojen nousu?

Suojaamalla lainasi, joko säästämällä tai erillisellä korkosuojalla turvaat taloutesi korkojen ja kulujen noustessa.

Lue miten voit suojata talouttasi korkojen nousua vastaan

Mitä euriboreista tulisi tietää?

Asiantuntijamme pääanalyytikko Jan von Gerich ja Nordean Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala kertovat tärkeimmät tiedot euriboreista

Lue mitä asiantuntijat kertovat euriborista

Lainojen viitekorot

Euribor on yleisin Suomessa käytetty viitekorko. Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kiinteä korko sekä Nordea Prime.

Lue lisää muista viitekoroista