Mitä euriboreista tulisi tietää? Lue asiantuntijoidemme vinkit

Pääanalyytikko Jan von Gerich ja Nordean Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala kertovat, miten suositut viitekorot vaikuttavat asuntovelallisten arkeen.

Euriborit (euro interbank offered rate) ovat euroalueen rahamarkkinoiden viitekorkoja, jotka määräytyvät sen mukaan, millä korolla suuret euroalueen pankit voivat saada euromääräistä rahoitusta rahamarkkinoilla ilman vakuuksia.

Ne pohjautuvat siis eurooppalaiseen markkinaan, mutta läheskään kaikissa Euroopan maissa euriborit eivät ole asuntolainan viitekorkoina yhtä suosittuja kuin Suomessa.

– Myös euromaat ovat monessa mielessä omanlaisiaan. Suomessa, ihan historiallisesti, nimenomaan vaihtuvat korot ovat suosittuja, ja esimerkiksi Saksassa suositaan kiinteitä korkoja, kertoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

Suomalaiset ovat suosineet vaihtuvia ja lyhyitä korkoja jo pitkään. Asuntolainassa viitekorkona on tyypillisesti käytetty 12 kuukauden euriboria, vaikkakin korkojen nousun myötä asiakkaiden mielenkiinto on herännyt myös 6 kuukauden ja 3 kuukauden euriboreihin.

Viitekorot ovat julkisesti noteerattuja korkoja, ja euriborien arvot löytyvät Suomen Pankin verkkosivuilta.Avautuu uuteen ikkunaan

Vaihtuva viitekorko myötäilee korkomarkkinaa

Vaihtuvat korot muuttuvat korkomarkkinan kehityksen mukaan eli korkojen nousun ja laskun mukaan. Vaihtuvan koron ansiosta pääsee hyötymään suotuisista korkomuutoksista, kun koron laskiessa pysyy mukana markkinakehityksessä. 

– Vaihtuvan koron riski on, että korot nousevat ja oma korko nousee aina korkojakson vaihtuessa. Sitä vastoin kiinteäkorkoisen lainan korko ei nouse markkinan mukana. Nyt korkojen nousulta on pitkälti turvassa, jos asuntolainaan on valinnut pitkän kiinteän koron, kertoo Jan von Gerich.

Jos taas kiinteän koron valinnut laskee korkojen nousun varaan, joka ei toteudukaan, kiinteäkorkoisen lainan korkokustannukset nousevat todennäköisesti vaihtuvakorkoista suuremmiksi. 

Vaikka euriborit ovat nyt korkealla, lainanottaja voi hyötyä vaihtuvakorkoisesta lainasta korkojen myöhemmin laskiessa.

– Yleensä vaihtuva korko on matalampi kuin kiinteä pitkä korko, silloin kun asuntolaina otetaan. Siten monesta tuntuu loogiselta valita halvempi korko. Keskimäärin lyhyt vaihtuva korko on halvempi kuin kiinteä korko, mainitsee Jan von Gerich.

12 kk euribor auttaa oman talouden suunnittelussa

Eri pituiset euriborit tarjoavat vaihtoehtoja, sillä ihmiset suhtautuvat koron nousuun liittyviin riskeihin eri tavoin. Lyhyemmät korot reagoivat nopeammin korkotason muutoksiin, ja pidempi, vuoden euribor tarjoaa hieman enemmän vakautta.

Asuntovelalliselle vuoden euriborin etu on tieto lainanlyhennysten ja koronmaksun määrästä aina vuodeksi eteenpäin. Tämä auttaa oman talouden suunnittelussa.

– Lyhyemmät viitekorot voivat saman ajan puitteissa nousta merkittävästikin korkeammalle, kuin missä pidemmät viitekorot liikkuvat vertailukauden aikana. Esimerkiksi kolmen kuukauden välein tulevat muutokset lainanhoitokuluihin voivat olla merkittävät, huomauttaa Jussi Pajala.

12 kk euriborissa, vaikka se onkin vaihtuva korko, on siis jossain määrin samoja etuja kuin kiinteässä korossa. Eli sen avulla voi saada pidemmän aikaa suojaa korkojen noustessa.

6 kk ja 3 kk euriborit reagoivat nopeammin markkinoiden muutoksiin

Vastaavasti lyhyempien 6 ja 3 kuukauden koroissa hyödyt liittyvät tyypillisesti hieman matalampaan lähtötason korkoon sekä nopeampaan markkinamuutosten reagointiin korkojen laskiessa.

– Lainanottohetkellä esimerkiksi kolmen kuukauden korko on yleensä vuoden korkoa matalampi, mutta nousevien korkojen aikana se reagoi nopeammin korkomuutoksiin. Toisaalta korkojen laskiessa myös korkojen laskuun pääsee nopeammin mukaan, Jan von Gerich toteaa.

Kuitenkaan minkään viitekoron osalta ei voida etukäteen varmuudella sanoa, tuoko se etua tai hyötyjä. Lyhyet viitekorot voivat ensimmäisenä korontarkastuspäivänä olla alempia kuin 12 kk korko, mutta liikkuvat tiheämmässä syklissä, ja tilanne voi nopeasti kääntyä toisin päin.

– Jokaisen asiakkaan kohdalla katsotaan juuri hänelle sopiva lainakokonaisuus. Jos viitekoron vaihto tulee ajankohtaiseksi esimeriksi korkosuojauksen hankinnan yhteydessä, on se mahdollista. Jos asiakas haluaa vain vaihtaa viitekoron, niin siitä peritään palveluhinnaston mukainen maksu, täsmentää Jussi Pajala.

Usein kysyttyä euriborista

Asuntolainan korko

Asuntolainan marginaali säilyy samana koko laina-ajan, kun taas viitekoron taso vaihtelee markkinaliikkeiden mukaan. Lainan korko voi siis nousta tai laskea laina-aikana.

Mikä kaikki vaikuttaa asuntolainan kokonaiskorkoon?

Asuntolaina

Nordean asuntolainalla voit toteuttaa unelmasi - ostaa asunnon tai rakentaa oman talon.

Lue lisää Asuntolainasta

Mietityttääkö korkojen nousu?

Suojaamalla lainasi, joko säästämällä tai erillisellä korkosuojalla turvaat taloutesi korkojen ja kulujen noustessa.

Lue miten voit suojata talouttasi korkojen nousua vastaan