Suomessa asunnon omistaminen on perinteisesti kannattanut

Nordean ekonomistin Juho Kostiaisen mukaan pidemmässä tarkastelussa omistusasuminen on ollut vuokra-asumista kannattavampaa, vaikka kuukausittaiset menot ovat yleensä hieman suurempia. 

”Omistusasumisen kulut eli korot ja vastike ovat olleet pääosin pienempiä kuin vastaavan kokoisen asunnon vuokra. Lainanlyhennysten kautta tapahtuva säästäminen sekä asunnon arvonnousu kartuttavat omistusasujan varallisuutta”, kertoo Kostiainen.

Kun asut omassa asunnossa, maksat tavallaan vuokraa itsellesi. Lisäksi voit hyötyä asunnon mahdollisesta arvonnoususta, johon vaikuttavat asunnon kunto, asuinalueen kehittyminen sekä minkälainen asuntomarkkinoiden tilanne on.

Omistusasunnon hankkimista kannattaa harkita silloin, kun sinulla on säännölliset tulot sekä tarpeeksi omia säästöjä asuntolainan hakemiseen ja oman asunnon ostamiseen.

Korkeiden korkojen aika on haastanut omistusasumista

Viime vuosina myös muuttuva korkotilanne on tuonut omat haasteensa omistusasumiseen, kun asumisen kustannukset ovat nousseet. Asuntolainan kuukausierään vaikuttavat esimerkiksi lainan määrä, laina-aika sekä viitekorko. Jos asuntolainassa ei ole ollut korkosuojausta, on lainan kuukausierä voinut nousta satoja euroja kuukaudessa.

”Kahden edellisen vuoden nopea korkojen nousu ja samalla hidas vuokrakehitys paransivat vuokra-asumisen houkuttelevuutta lyhyellä aikavälillä suhteessa omistusasumiseen. Kokonaan velalla rahoitetun asunnon kuukausikulut eli vastike ja korkokulut ovat tällä hetkellä suunnilleen samalla tasolla kuin vastaavan kokoisen asunnon vuokra pääkaupunkiseudulla”, toteaa Kostiainen.

Syyskuussa tehdystä kyselytutkimuksestamme* selvisi, että 22 % suomalaisista kokee korkotilanteen esteeksi asunnon ostamisella tai sen vaihtamiselle. Osuus on pysynyt samana verrattuna edelliseen, helmikuussa 2024 tehtyyn tutkimukseen.

Kun harkitsee asunnon ostoa tai vaihtoa, kannattaa pohtia asumisen kustannuksia nykyhetkessä sekä tulevaisuudessa.

Lue vinkit asunnon vaihtoon

Tiesitkö jo?

Muokkaa itse asuntolainasi kuukausierää LyhennysJoustolla

Suurimmassa osassa Nordean asuntolainoja on ainutlaatuinen LyhennysJousto, joka antaa notkeutta lainan takaisinmaksuun.

LyhennysJouston avulla pienennät tai suurennat maksutta lainasi kuukausierää mobiili- tai verkkopankissa silloin, kun itse haluat.

Lue lisää LyhennysJoustosta

Vuokra- vai omistusasuminen, kumpi kannattaa?

Kostiainen kertoo, että asuntohintojen laskun odotetaan päättyvän tänä vuonna ja korkojen laskun jatkuvan, joten omistusasumisen kustannusten odotetaankin pienentyvän nykytasolta ja varallisuuden kertymisen jatkuvan. ”Kun asuntomarkkinat löytävät taas tasapainonsa, omistusasuminen on jälleen vuokra-asumista taloudellisesti kannattavampaa.”

Omistusasumisen puolesta puhuvat myös pitkän aikavälin havainnot. Kostiainen laati laskelman tyypillisen pääkaupunkiseudun kaksion vuokra- ja omistusasumisen kuluista 2006–2023 vuosilta. 

Laskelmasta käy ilmi, että 17 vuoden aikana vuokra-asunnosta joutui maksamaan vuokraa yhteensä 178 896 euroa. Tämä oli 1 268 euroa vähemmän kuin omistusasunnon lyhennykset, korot ja vastikkeet yhteensä. 

Lopputulemana omistusasujan varallisuus oli kasvanut 181 152 euroon, kun otetaan huomioon myös kaksion arvonnousu. Vuokralaisen varallisuus ei kasvanut lainkaan.

Laskelma vuokra- ja omistusasumisen kuluista ja tuotoista pääkaupunkiseudun kaksiossa vuosina 2006–2023

Vuokra 2006–2023Omistus 2006–2023
Vuokrat178 896
Vastike42 640
Korot43 084
Lyhennykset94 440
Kassavirta178 896180 164
Arvonnousu86 713
Varallisuus (arvonousu + lyhennykset)0181 152

Omistusasumisella halutaan vakautta ja vaurastumista

Kyselytutkimuksemme* mukaan 63 % suomalaisista asuu omistusasunnossa. Osuus on pysynyt tasaisena vuodesta toiseen.

Yli puolelle (53 %) suomalaisista omistusasuminen on vakautta tarjoava asumismuoto sekä hyvä ja tavoiteltava tapa vaurastua. Asumismuodon vakauden merkitys korostuu erityisesti yli 35-vuotiailla.

*Kyselytutkimuksen Nordealle toteutti Kantar Finland internetpaneelissa 17.–23.9.2024 ja siihen vastasi 1 161 18–79-vuotiasta suomalaista. 95 %:n virhemarginaali 1 000 hengen kyselyssä on vastauksesta riippuen ±1,5−3 prosenttia.

Lue lisää tiedotteestaAvautuu uuteen ikkunaan

Tutustu asumismuotojen eroihin

Lue tarkemmin, miten eri asumismuodot eroavat toisistaan.

Osakehuoneisto

Osakehuoneistosta omistat osakkeet, jotka oikeuttavat asunnon hallintaan yleensä kerros-, rivi- tai paritalossa. Asunto-osakkeiden oston yhteydessä tulee myös varainsiirtovero maksettavaksi.

Maksat kuukausittain yhtiövastiketta, joka voi koostua hoito- ja rahoitusvastikkeesta. Hoitovastikkeella katetaan taloyhtiön menot. Rahoitusvastikkeella maksat oman osuutesi taloyhtiön lainasta, jota on otettu remontteja varten. Uudiskohteissa rahoitusvastikkeen lyhennysosuuden maksu voi alkaa vasta muutaman vuoden kuluttua.

Lisäksi maksat esim. mahdolliset vesi-, autopaikka- ja saunamaksut sekä mahdollisen tontin vuokran.

Saat myös tehdä pientä pintaremonttia itse, kuten tapetoida tai maalata asuntoa. Isompiin remontteihin tarvitset luvan taloyhtiöltä sekä mahdollisesti rakennusluvan. Toisaalta asunto-osakkeessa taloyhtiö huolehtii puolestaan rakennusten ja asuntojen kunnosta.

Omakotitalo

Omakotitalon oston yhteydessä ostat kiinteistön, johon kuuluu maa-alue ja rakennukset. Rakennus voi sijaita myös vuokratontilla. Kun ostat omakotitalon, maksat kauppahinnan lisäksi varainsiirtoveron.

Jos asut omakotitalossa, maksat kiinteistön ylläpidosta, korjauksista ja remonteista syntyvät kulut. Lisäksi maksat esim. lämmityksestä ja jätehuollosta sekä kiinteistöveroa ja mahdollisen tontin vuokran.

Omakotitalon omistajana olet itse vastuussa asunnon kunnosta ja korjauksista. Huolehdit myös itsenäisesti kiinteistön hoidosta, remonteista ja niiden rahoituksesta.

Asumisoikeusasunto

Asumisoikeusasunto on vuokra- ja omistusasunnon välimuoto, jossa omistat asumisoikeuden asuntoon.

Maksat asumisoikeusmaksun, joka palautetaan pois muuttaessasi rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Asumisoikeusasunnosta maksat myös kuukausittain käyttövastiketta, sekä erikseen mahdolliset vesi-, autopaikka- ja saunamaksut.

Yleensä asunnon kunnossapidosta vastaa asunnon omistaja, mutta voit tehdä asuntoon kunnossapito- ja korjaustöitä. Muutostöihin tarvitset kuitenkin omistajan luvan.

Vuokra-asunto

Vuokralla asuvana saat oikeuden asua vuokrasopimuksen mukaan joko määräajan tai toistaiseksi. Määräaikainen vuokrasopimus sitoo sekä vuokranantajaa että vuokralaista sovitun ajan, kun taas toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen voit irtisanoa yhden kuukauden irtisanomisajalla.

Kun muutat vuokra-asuntoon, maksat yleensä vuokravakuuden, joka voi vaihdella 1-3 kuukauden vuokran määrää. Vuokravakuuden saat takaisin vuokrasuhteen päättyessä, jos asunto on kunnossa. Vuokra-asunnossa maksat kuukausittaisen vuokran lisäksi erilliset vesi-, sähkö, autopaikka- ja saunamaksut.

Vuokralla asumiseen liittyy usein pienempi taloudellinen riski, sillä et ole vastuussa esimerkiksi taloyhtiön teettämistä remonteista. Vuokranantaja on velvollinen huolehtiman asunnon ylläpitoon ja huoltoon liittyvistä tehtävistä. Esimerkiksi hellan tai jääkaapin hajotessa, on vuokranantajalla velvollisuus vaihtaa ne.

Toisaalta pieneen pintaremonttiin, kuten seinien värien vaihtamiseen, tarvitset vuokranantajan suostumuksen.