Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Asuntolainan vakuudet

Vakuudet turvaavat asuntolainan takaisinmaksun pankille. Yleensä asunnon vakuusarvo riittää takaamaan 75 % asunnon arvosta.

Lainan loppuosalle voit tarvita muuta vakuutta:

  • Puuttuvalle osalle (enintään 10 % ja ensiasunnon ostajille 20 %) voit ostaa esimerkiksi OmaTakauksen. Lisäksi tarvitset omia säästöjä tai muuta vakuutta loppuosalle.
  • Valtion osatakauksen voit ostaa enintään 10 prosentille asuntolainasta, joten valtion osatakauksen lisäksi tarvitset muuta vakuutta tai omaa rahaa.
  • OmaTakauksen ja valtion osatakauksen hinta määräytyy takauksen määrän mukaan. Käyttäessäsi asunnon hankintaan omaa rahaa, on tarvittavan lisätakauksen määrä pienempi ja hinta alhaisempi. 
  • Muita lisävakuuksia ovat esimerkiksi kiinteistöt, huoneistot, arvopaperit ja muu helposti rahaksi muutettava omaisuus. Myös henkilötakaus on joissakin tapauksissa mahdollinen.
  • ASP-korkotukilainaan sisältyy ilmainen valtiontakaus 90 prosenttiin asti, eli kun olet itse säästänyt 10 % asunnon hinnasta, et tarvitse muita vakuuksia.

Tilanteissa, joissa vakuusarvion tekeminen asunnosta ei onnistu pankin toimesta, sovitaan erillisen arvion tekemisestä asiakkaan kanssa ja veloitetaan asiakkaalta arvion kulut.

Hups! Ota evästeet käyttöön nähdäksesi tämän sisällön Nordealta

Hinnat

Vakuudet
Vakuuksiin liittyvät yleisimmät maksutHinta
Luottoasiakirjoihin tarvittavan asiakirjan (kuten vakuutustodistuksen, isännöitsijätodistuksen tai vastaavan) hankkiminen todistuksen antajan ottaman maksun lisäksi15,00 €
Rasitustodistus, lainhuutotodistus tai muu todistus Maanmittauslaitokselta 20,00 €
Panttaustodistus (RS-5, pantinhaltijalle annettava todistus) sis. ALV 24 %50,00 €
Vakuuden vaihtaminen *)200,00 €
Jälkipanttisopimuksen laatiminen100,00 €
Maksetun luoton vakuuden postittaminen toiseen pankkiin20,00 €
Vakuutena olevien asunto-osakkeiden osakekirjojen ja panttikirjojen säilyttäminen myyjän ja ostajan lukuun sekä osakkeiden talletusta tai panttia koskevan sopimusehdon täyttämisen valvonta, vähintään50,00 €
Vakuutena olevan arvopaperisalkun kaupankäynnin valvonnasta peritään palkkiota jokaisesta kauppatapahtumasta, sis. ALV 24 %40,00 €
Luoton vakuutena olevien osakekirjojen toimittamisesta toiseen pankkiin niihin tehtäviä merkintöjä varten perii toimeksiantajan pankki toimeksiantajalta työn ja katoamisvastuun korvauksena lähetykseltä, sis. ALV 24 %50,00 €

*)Vakuuden vaihtamisena pidetään myös takaajan vaihtumista

Vakuuksiin liittyvien oikeudellisten toimeksiantojen hinnat

Hae asuntolainaa verkossa

Hae nyt Avautuu uuteen ikkunaan