Mikä on arvo-osuustili?

Arvo-osuustili on tili, jossa säilytetään sähköisiä arvopapereita, kuten esimerkiksi osakkeita tai joukkovelkakirjalainoja.* Näiden sähköisten arvo-osuuksien säilyttämistä sekä verkkopankin kaupankäyntipalvelussa tehtävää kaupankäyntiä varten sinun tulee avata arvo-osuustili.

Kun arvo-osuustili on avattu, arvopaperisäilytys on kunnossa ja löydät tililtäsi kaiken oleellisen tiedon omistamiasi arvo-osuuksia koskien, esimerkiksi niiden määrän ja yksittäisten arvo-osuuksien tyypin. Arvo-osuustilin avattuasi voit myös ryhtyä käymään kauppaa verkkopankkimme kaupankäyntipalvelussa.

*Kotimaiset arvo-osuudet ovat Euroclear Finlandin ylläpitämällä arvo-osuustilillä. Ulkomaiset arvopaperit ovat Nordeassa säilytyksessä.

Arvo-osuustilin ja osakesäästötilin erot

Arvo-osuustili ja osakesäästötili eroavat ominaisuuksiltaan ja sinulla voi olla sekä arvo-osuustili että osakesäästötili.

Arvo-osuustilin ominaisuudet

 • Arvo-osuustilin sisällä voit käydä kauppaa ulkomaisilla tai kotimaisilla osakkeilla, ETF:illä, rahastoilla, pörssilistatuilla tuotteilla ja listaamattomilla osakkeilla.
 • Arvo-osuustilillä ei ole rajoitusta tilille siirrettäville rahavaroille.
 • Arvo-osuustilin voittojen ja osinkojen verotus tapahtuu vuosittain.
 • Sinulla voi olla useampia arvo-osuustilejä.

Osakesäästötilin ominaisuudet

 • Osakesäästötilin sisällä kaupankäynti on mahdollista vain ulkomaisilla tai kotimaisilla osakkeilla.
 • Osakesäästötilin suurin hyöty on, että sen sisällä voit käydä kauppaa ilman välittömiä verovaikutuksia. 
 • Voit tallettaa osakesäästötilille maksimissaan 100 000 euroa, erissä tai kerralla.
 • Osakesäästöilille voit siirtää vain rahaa, mutta ei osakkeita.
 • Sinulla voi olla vain yksi osakesäästötili kerrallaan.

Lue lisää osakesäästötilistä

Arvo-osuustili ja arvopaperisäilytys: palveluiden hinnoittelusta

Arvopapereiden säilytys on maksutonta seuraavan vuosineljänneksen ajan, jos vuosineljänneksen aikana tehdään arvopaperikauppaa niin, että se kerryttää palkkiokertymää. Palkkiokertymä tarkoittaa vuosineljänneksen aikana välityspalkkioista koostuvaa yhteissummaa. Maksuttomuus koskee sekä kotimaisia että ulkomaisia lajeja. Säilytys on maksutonta myös silloin, kun arvo-osuustili on tyhjä. Mikäli vuosineljänneksen aikana ei tehdä lainkaan kauppaa, säilytysmaksu veloitetaan hinnaston mukaan.

Hinnat - Arvo-osuustili ja -säilytys

Arvo-osuustilin hinnat ja säilytysmaksut

 • Kaupankäynnin hinnat arvo-osuustilille löydät kaupankäynnin hinnastosta.
 • Arvopapereiden säilytys arvo-osuustilillä on maksutonta seuraavan vuosineljänneksen ajan, jos kuluvan vuosineljänneksen aikana tehdään arvopaperikauppaa niin, että se kerryttää palkkiokertymää*. Säilytys on maksutonta myös silloin, kun arvo-osuustili on tyhjä.
 • Mikäli vuosineljänneksen aikana ei tehdä lainkaan kauppaa, arvo-osuustilin hoitotililtä peritään maksu voimassa olevan hinnaston mukaisesti.

*Palkkiokertymä tarkoittaa vuosineljänneksen aikana välityspalkkioista koostuvaa yhteissummaa. Yksikin välityspalkkiollinen kauppa riittää.

Säilytysmaksut arvo-osuustilille
MaksutLisätiedot
Säilytysmaksut
 • Säilytysmaksu 2,45 € / kk. Säilytys on maksutonta, kun olet tehnyt vähintään yhden välityspalkkiollisen kaupan edellisen vuosineljänneksen aikana. 
 • Säilytysmaksuja ei veloiteta laskutusjaksolta, jos yksikin välityspalkkiollinen kauppa on toteutunut, tai jos arvo-osuustili on tyhjä.
 • Maksu veloitetaan kuukausittain, mutta se lasketaan vuosineljänneksittäin.
Veloituspäivä
 • Vuosi jaetaan 4 osaan eli vuosineljänneksiin.
 • Säilytysmaksu veloitetaan kuluvalta vuosineljännekseltä, jos et ole tehnyt arvopaperikauppoja edeltävällä vuosineljänneksellä.
Säilytysmaksut veloitetaan asiakaskohtaisesti

Mikäli sinulla on esimerkiksi kaksi arvo-osuustiliä sekä osakesäästötili, riittää että teet yhden kaupan jollekin näistä kolmesta tilistä, jolloin saat ilmaisen säilytyksen seuraavalle kvartaalille. Yksikin välityspalkkiollinen kauppa nollaa kaikkien kolmen ao-tilin säilytysmaksut.

Huom. Jos sinulla on käyttöoikeus toisen henkilön arvo-osuustiliin (esim. lapsen), tulee yksi kauppa tehdä myös tälle tilille, jotta seuraavan vuosineljänneksen säilytysmaksua ei peritä. 

Esimerkki
 • Maksu veloitetaan heinä-, elo- ja syyskuulta, jos arvo-osuustilillä ei ole ollut kauppoja huhti-, touko- ja kesäkuussa. Heinäkuun veloitus tehdään elokuussa, elokuun syyskuussa ja syyskuun lokakuussa.
 • Jos olet on tehnyt kauppaa  huhti-, touko- tai kesäkuussa, ei sinulta peritä omaisuudenhoitomaksua heinä-, elo- ja syyskuulta.
 • Yksikin välityspalkkiollinen kauppa riittää.

Muiden tahojen perimät palkkiot ja maksut

Pankille maksettavien palvelumaksujen lisäksi asiakkaan maksettavaksi tulevat Euroclear Finland Oy:n, alisäilyttäjien ja muiden tahojen pankilta mahdollisesti perimät palkkiot ja maksut.

Esimerkiksi talletustodistusten (ADR ja GDR) säilytyksestä veloitetaan pankin palkkion lisäksi hallinnointimaksu. Hallinnointimaksut vaihtelevat ohjelmakohtaisesti eivätkä ne ole etukäteen tiedossa. Suosittelemme seuraamaan ADR/GDR-ohjelmia suoraan joko liikkeeseenlaskijan verkkosivujen kautta tai yhtiön sijoittajasuhteiden kautta.

Nordea Investor

Nordea Investorin avulla seuraat markkinoita ja hoidat sijoituksesi kätevästi myös älypuhelimella.

Siirry Nordea Investoriin Avautuu uuteen ikkunaan