Mitä indeksirahastot ovat?
Indeksirahastot ovat passiivisia osakerahastoja, jotka seuraavat tiettyä vertailuindeksiä. Vertailuindeksin perusteella rahaston osto- ja myyntitapahtumat määräytyvät automaattisesti.
Miten indeksirahastot toimivat?
Indeksirahasto käy kauppaa vain, kun indeksiä päivitetään – esimerkiksi kaksi tai neljä kertaa vuodessa – vastaamaan tilannetta markkinoilla. Indeksirahasto ei siksi vaadi sijoittajalta erityistä aktiivisuutta. Indeksirahastot ovatkin niin sanotusti passiivisia rahastoja.
Passiivisesti hoidetut indeksirahastot pyrkivät pitämään koostumuksensa mahdollisimman lähellä vertailuindeksiään. Indeksirahaston salkunhoitajan ei tarvitse myöskään tehdä markkina-analyysiä tai käyttää näkemystään.
Indeksirahastoissa on usein matalammat kulut, mutta vaativat sijoittajalta omaa aktiivisuutta
Osake- ja sektorivalinnoilla markkinoiden keskiarvoa korkeampaa tuottoa tavoittelevat rahastot edellyttävät pääsääntöisesti enemmän työtä ja analyysiä kuin passiivisesti indeksiä seuraavat rahastot. Indeksirahastojen kulut ovat siksi yleensä matalammat kuin aktiivisesti hoidettujen rahastojen.
"Passiivinen rahasto" on nimityksenä kuitenkin hieman harhaanjohtava, koska jokaisen rahaston hoitamisen taustalla on aktiivista päätöksentekoa. Indeksirahastokin edellyttää näkemyksen ottamista esimerkiksi siitä, millä perusteilla markkinoiden keskimääräistä kehitystä jäljitellään ja miten indeksi varsinaisesti muodostuu.
Indeksirahastojen lisäksi passiivisista rahastoista puhuttaessa voidaan viitata niin kutsuttuihin ETF-rahastoihin, joilla käydään kauppaa pörssissä. Voit lukea lisää ETF:istä täällä.