Asunnon ostotarjous on sitova ja kannattaa aina tehdä kirjallisena

Asunnon ostotarjous kannattaa tehdä kirjallisesti; suullisen tarjouksen olemassa oloa ja ehtoja on hankala todistaa. 

Ostotarjous on vapaamuotoinen, etkä siis tarvitse sen tekemiseen virallista lomaketta. Usein asuntoa esittelevällä välittäjällä on valmis tarjouspohja, jolla voit antaa oman tarjouksesi. Yhtä hyvin käy esimerkiksi sähköpostilla lähetetty viesti, jossa tarjouksesi tiedot ovat.

Asunnon ostotarjouksesta tulee käydä ilmi ainakin nämä asiat

  • ostettava kohde eli asunnon tarkka osoite 
  • tarjottava summa 
  • tiedot sekä ostajasta että myyjästä
  • omistus- ja hallintaoikeuden siirtymisaika 
  • kaupantekopäivä
  • tarjouksen voimassaoloaika.

Ostotarjouksen voit tehdä myös ehdollisena

Tarjoukseen voit kirjata ehtoja, joiden tulee täyttyä, jotta tarjous on sitova. Mikäli sinulla on tiedossasi syy, jonka vuoksi kaupan toteutuminen on epävarmaa, kirjaa tarjoukseen purkava ehto. Usein ehto liittyy ostettavan asunnon rahoitukseen.

Voit esimerkiksi tehdä ostotarjouksen, vaikka vielä odottaisit oman asunnon myynnistä saatavaa rahaa kauppasumman maksamiseksi. Silloin lisäät tarjoukseesi ehdon, jonka mukaan tarjous on voimassa, jos saat oman asunnon myytyä ostotarjouksen voimassaoloaikana.

Kaupan ehto voi liittyä myös lainan saantiin. Eli jos lainaneuvottelusi pankin kanssa olisivat kesken, ehto kaupan toteutumiselle olisi, että saat pankista lainan.

Lainalupauksen avulla sitova ostotarjous asuntonäytöllä

Lainalupaus on pankkia sitova lupaus myöntää sinulle asuntolaina. Kun sinulla on lupaus lainasta, sinun on helppoa ja turvallista tehdä asunnosta tai kiinteistöstä ostotarjous. Lainalupaus ei sido sinua kuitenkaan lainanottoon. 

Mikäli sinulla on lainaa hakiessasi kohde jo tiedossa, kannattaa se ottaa puheeksi jo lainaneuvottelussa. Tällöin varmistamme, että voimme hyväksyä ostettavan kohteen lainan vakuudeksi.

Tämän jälkeen myönnämme lainalupauksen, ja voit tehdä sitovan ostotarjouksen kohteesta. Lupauksemme myöntää lainaa on voimassa 6 kuukautta, ja tarjouksessa ilmoitettu asuntolainan hinta, eli korko ja marginaali, on voimassa yhden kuukauden.

Jos sinulla ei ole lainalupausta, teet ehdollisen ostotarjouksen, jossa ehtona on, että saat lainan pankista kyseiseen asuntoon.

Lue tarkemmin lainalupauksesta ja tutustu myös alustavaan lainatarjoukseen

Mihin erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota tarjousta tehdessä?

Tutustu tarkoin asuntoon ja taloyhtiöön. Selvitä onko taloyhtiölle tulossa isoja remontteja ja mitä korjauksia taloyhtiölle on jo tehty. Tietoja tehdyistä korjauksista löydät isännöitsijäntodistuksesta, ja tulevat korjaukset löytyvät pitkän tähtäimen korjaussuunnitelmasta (PTS). 

Kiinteistön ostajalle kuntokartoitukseen perehtyminen on todella tärkeää, jotta mahdolliset asunnon korjausta vaativat kohdat ovat selvillä jo kaupantekohetkellä. 

Lue vinkit asuntonäytölle

Miten tarjota?

Tilanteet asuntomarkkinoilla ja paikkakunnittain vaihtelevat. Kuitenkin jos asunto on ollut pitkään myynnissä, voi aina tarjota alle pyyntihinnan.   

Jos myyjä ei hyväksy ostotarjoustasi, hän tulee yleensä vastaan omalla tarjouksellaan, jota taas vuorostasi voit pohtia. Jos taas asunnolla on paljon kysyntää ja hinta-laatu-suhde on kohdallaan, se voi mennä kaupaksi alkuperäisellä, myyjän asettamalla hinnalla tai lopullinen myyntihinta voi jopa ylittää sen.

Asuntokaupassa käsiraha vahvistaa ostotarjouksen

Jos myyjä hyväksyy tarjouksesi, vahvistat sen käsirahalla, joka enimmillään on neljä prosenttia kauppahinnasta. Käsiraha on lupauksesi ostaa asunto. 

Ostotarjous sitoo kumpaakin osapuolta, ja jos myyjä peruu kaupan, joutuu hän maksamaan sinulle hyvitystä. Ja jos itse perut kaupat ilman, että peruminen liittyy asettamaasi ehtoon, voit menettää osan maksamastasi käsirahasta.

Kun asuntokauppa tehdään sopimuksen mukaisesti, käsiraha lasketaan osaksi kauppahintaa. Asunnon ostotarjouksen voit tehdä myös ilman käsirahaa, tällöin sovitaan usein vakiokorvauksesta.

Käsiraha voi olla myös osa lainasummaa. Silloin osa myönnetystä asuntolainasta nostetaan ennakkoon käsirahaa varten. ASP-tililtä käsirahaa ei kuitenkaan voi nostaa. 

Kiinteistön esisopimus

Kiinteistökaupan osapuolia sitoo kiinteistöistä tehtävä esisopimus, ei siis ostotarjous. Sen sisältö noudattelee kiinteistökaupan sopimusta, ja se tulee tehdä vakiomuotoiselle lomakkeelle. 

Esisopimuksessa sovitaan tulevasta kiinteistökaupasta tietyllä hinnalla ja tietyillä ehdoilla; kaupan osapuolet sitoutuvat kauppaan, joka jostakin syystä tehdään myöhemmin. 

Sekä myyjä että ostaa allekirjoittavat sopimuksen ja sopimuksen vahvistaa kaupanvahvistaja. 

Tarjouskauppa eroaa normaalista tarjousmenettelystä

Perinteisesti asuntokaupassa myyjä asettaa pyyntihinnan ja ostaja antaa oman vastatarjouksensa. Usein ostajaehdokkaat tarjoavat tuota hintapyyntöä alempaa hintaa, ja myyjä hyväksyy tai hylkää tarjoukset. 

Tarjouskauppa toimii toisinpäin: Asunnolle annetaan pohjahinta, jonka perusteella ostajat päättävät, paljonko kannattaa maksaa ja tekevät lähtöhintaa korkeampia tarjouksia. Myyjä ei tee vastatarjouksia. 

Tarjouskauppa sopii hyvin kohteille, joille on odotettavissa voimakasta kysyntää markkinoilla tai joiden hinnoittelu on esimerkiksi alueen pienen kaupankäyntimäärän takia hankalaa. Tarjouskauppa on omiaan silloin, kun tarjouskilpailu on todennäköistä joka tapauksessa. 

Myytävien kohteiden ilmoituksissa kerrotaan, onko kyseessä tarjouskauppakohde. Tarjouskaupan lähtöhinta, eli pienin hinta, jonka myyjä voi hyväksyä, näkyy asuntoilmoituksessa julkisilla kauppapaikoilla, kuten Etuovi.com ja Oikotie.com.