Asunnon ostotarjous saa olla vapaamuotoinen – sähköpostiviesti riittää

Ostotarjous tarkoittaa ostajan kirjallista ehdotusta myyjälle asunnon ostamisesta tiettyyn hintaan ja tietyillä ehdoilla. 

”Ostotarjouksessa voit vapaamuotoisesti esittää tarjouksen ehdot, ja tarjouksen pitää olla kirjallinen. Nykyisin tarjous tehdään usein välittäjän sovelluksessa”, toteaa Nordean Kiinnitysluottopankin johtaja Jussi Pajala.

Välittäjän avulla tarjouksen antaminen helpottuu, vaikkei mitään vaadittua muotoa tarjouksen tekemiseen olekaan. Hyvin käy esimerkiksi sähköpostilla lähetetty viesti, jossa tarjouksen tiedot ovat.

”Vaikka ostotarjoukselle ei ole sisällön osalta määrämuotoa, pitää se tehdä huolellisesti ja tarkasti, koska se sitoo ostajaa ja myös myyjää, kunhan hän on sen hyväksynyt," kertoo Pajala.

Omakotitaloa ostettaessa tehdään esisopimus, ei siis ostotarjousta. Sen sisältö noudattelee kiinteistökaupan sopimusta, ja se tulee tehdä vakiomuotoiselle lomakkeelle. 

Lue tarkemmin omakotitalon ostosta

Asuntotarjouksen pitää olla tarkka

Kirjoita tarjoukseesi omat tietosi ja ostettavan asunnon tarkka osoite. Ilmoita myös, paljonko olet tarjoamassa sekä

  • omistus- ja hallintaoikeuden siirtymisaika 
  • kauppakirjan allekirjoituspäivä
  • kaupantekopäivä 
  • käsirahan määrä
  • tarjouksen voimassaoloaika
  • kaupan muut ehdot.

Ehdolliset ostotarjoukset yleistyivät viime vuosina

Nykyään monet ostotarjoukset tehdään ehdollisena. Usein ehto liittyy oman asunnon myyntiin. 

Ostotarjouksia alettiin enenevissä määrin tehdä ehdollisena koronavuosien loppupuolella, kun korot alkoivat nousta. Epävarmuus oman nykyisen asunnon myynnistä pakotti uuden asunnon etsijää lisäämään ostotarjoukseen ehdon myynnin onnistumisesta.

”Tilanne asuntomarkkinoilla muuttui vuodesta 2022 eteenpäin. Kuka ehtii ostaa -ilmiö kääntyi kuka saa myytyä -ilmiöksi. Vuosina 2023–2024 tarjoukset olivat pääsääntöisesti ehdollisia. Tämä osaltaan pysäytti asuntomarkkinan yhdistettynä korkojen nousuun ja heikkoon luottamukseen omasta ja Suomen taloudesta”, kertoo Pajala.

Asuntomarkkinoilla on nyt tarjolla asuntoja järkevällä hinnalla, ja viimeisen puolen vuoden aikana ostajat ovat lähteneet liikkeelle.

”Pikkuhiljaa on trendissä merkkejä siitä, ettei enää jokaisessa tarjouksessa ole ehtoa oman asunnon myymisestä.”

Ehdot kaupan toteutumiselle

  • Yleinen ehto on, että kaupat toteutuvat, kun oma asunto on myyty.
  • Laadi aina ehdollinen ostotarjous, jos lainan saanti ei ole varmistunut.
  • Muita tavallisia ehtoja ovat esimerkiksi kuntotarkastuksen tai kosteusmittauksen tulos ja ostajan halu sisällyttää kauppaan irtaimistoa kuten valaisimia, kaappeja tai muuta tavaraa.

Lainalupauksen avulla sitova ostotarjous asuntonäytöllä

Lainalupaus on pankkia sitova lupaus myöntää sinulle asuntolaina. 

Kun laina on sovittuna pankin kanssa, pääset tekemään ehdottoman ostotarjouksen ja mahdollisesti hyödyt tarjouskilpailussa. Yleensä ehdoton ostotarjous on myyjälle kiinnostavampi kuin ehdollinen.

Lue tarkemmin lainalupauksesta ja tutustu myös alustavaan lainatarjoukseen

Milloin kannattaa tarjota alle pyyntihinnan?

Yksiselitteistä vastausta siihen, milloin kannattaa tarjota alle myyjän pyynnön ei ole.

Pajala korostaa, että asuntokaupan pitää olla kokonaisuudessaan suunnitelmallinen. "Täytyy ymmärtää niin sanottu mikromarkkina ja myös koko markkina, ja tunnistaa, milloin hinta on linjassa markkinaan nähden."

”Asuntokaupassa tinkiminen on osa kaupankäyntiä. Kuitenkin, jos huomaa, että hinta on asetettu oikealle tasolle, pitää miettiä, kuinka paljon alle pyyntihinnan haluaa tarjota. Esimerkiksi indikaatio myyjän kiireestä on selvä merkki, että kannattaa tarjota alle myyntihinnan."

 

Alle pyyntihinnan saattaa saada asunnon, joka on ollut pitkään myynnissä tai selkeästi väärin hinnoiteltu. Toisaalta asunto, jolla on paljon kysyntää ja hinta-laatusuhde kohdallaan, voi mennä kaupaksi alkuperäisellä hinnalla, tai lopullinen myyntihinta voi jopa ylittää sen.

Miten asunnon ostotarjouksesta tulee molempia osapuolia velvoittava sopimus?

Kun olet jättänyt ostotarjouksesi, myyjä joko hyväksyy sen sellaisenaan tai hylkää.

”Tarjous voi lyhyimmillään olla voimassa vain muutaman tunnin", kertoo Pajala.

"Myyjällä saattaa olla muita ostajaehdokkaita samaan aikaan, mutta ostaja ei voi tehdä useita tarjouksia yhtäaikaisesti, vaan uusi tarjous kumoaa aina edellisen.”

Jos myyjä ei hyväksy ostotarjoustasi, hän tekee yleensä vastatarjouksen. Tarjousprosessin edetessä kaupan ehdot hahmottuvat osapuolille sopiviksi, ja lopulta jäljellä on enää hintakeskustelu.

Ostotarjouksessa ostaja tarjoaa usein alle myyntihinnan, ja myyjä hyväksyy sen tai antaa vastatarjouksen. Pajalan mukaan on tavallista, että näin käydään muutama kierros. Kun yhteinen sävel hinnasta sekä muista kaupan ehdoista löytyy, molemmat osapuolet hyväksyvät tarjouksen.

Asunnon ostotarjous muuttuu sitovaksi siinä hetkessä, kun osapuolet ovat hyväksyneet sen ja käsiraha on maksettu. Se on sitova puolin ja toisin, kunnes kauppakirja allekirjoitetaan. 

Asuntokaupassa ostotarjous vahvistetaan käsirahalla tai vakiokorvauksella

Jos myyjä hyväksyy tarjouksesi, vahvistat sen sovitulla käsirahalla, joka enimmillään saa olla neljä prosenttia kauppahinnasta. Käsiraha on lupauksesi ostaa asunto. Toinen vaihtoehto on sopia vakiokorvauksesta.

Jos tarjouksen tekijä peruu kaupan, myyjällä on oikeus pitää käsiraha tai saada sovittu vakiokorvaus. Jos taas myyjä ei haluakaan tehdä kauppaa, myyjän on palautettava saamansa käsiraha. Lisäksi myyjän on käsirahan palauttamisen lisäksi maksettava tarjouksen tekijälle hyvityksenä sovittua käsirahaa vastaava määrä.

Jos on sovittu vakiokorvauksesta, myyjän on maksettava tarjouksen tekijälle sovittu vakiokorvaus.

Ehdoissa on myös voitu sopia, että kaupasta vetäytyvän on korvattava kaupan toiselle osapuolelle tälle aiheutunut todellinen vahinko.

Jos myyjä ei vapauta kohdetta sovitusti, joutuu hän maksamaan ostajalle hyvitystä. Toisaalta ostajan maksun myöhästyminen voi johtaa kaupan purkaantumiseen, jolloin myyjälle jää kaikki siihen mennessä maksettu.

Usein kysyttyä ostotarjouksesta