Mikä on taloyhtiön taloudellinen tilanne?
Aluksi Jussi Pajala neuvoo tutustumaan taloyhtiöön huolella. Pyydä välittäjältä taloyhtiöön liittyvät asiakirjat. Käy huolella läpi tilinpäätös, tase ja muut dokumentit, jotta saat selville taloyhtiön taloudellisen tilanteen. Tutustu myös aikaisempien vuosien tilinpäätöksiin, ja katso miten taloyhtiö on onnistunut pyörittämään arkea vastikkeillaan.
Hyvin hoidetussa taloyhtiössä kassaa on kerätty hiljalleen sopiva määrä pienten korjaustarpeiden, esimerkiksi lukkojen vaihtamisen varalle. Taloyhtiöllä olisi hyvä olla säästössä vähintään parin kolmen kuukauden vastikkeet.
Jos ylimääräisiä vastikkeita on peritty jatkuvasti, voi taloyhtiön talouden suunnittelu olla puutteellista.
Miten asuntoa saa remontoida?
Tutustu ensin taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä määriteltyihin vastuisiin ja velvoitteisiin. Kysy isännöitsijältä remonttien käytänteistä ja onko jotain erityistä, mitä kannattaa ottaa huomioon.
Kerro isännöitsijälle minkälaista remonttia suunnittelet, ja varmista onko muutoksia mahdollista tehdä. Selvitä samalla, miten taloyhtiö osallistuu remonttiin sekä minkälaisia käytännön asioita remontin valvonnan ja lupien suhteen on.
Onko taloyhtiöön suunnitteilla remontteja?
Tutustu huolella taloyhtiön kuntoon. Käy läpi menneet sekä suunnitteilla olevat korjaukset. Aikaisemmin tehdyt korjaukset näet isännöitsijätodistuksesta ja tulevat remontit pitkän tähtäimen suunnitelmasta. Näistä dokumenteista voit myös päätellä, miten hyvin ja suunnitelmallisesti taloyhtiö kykenee päätöksentekoon.
Selvitä myös ennen asunto-osakkeen ostoa, minkälaisia vaikutuksia tulevilla korjauksilla voi olla huoneistoon. Esimerkiksi tuleeko taloyhtiön putkiremontista kuluja maksettavaksi, vaikka asunnon kylpyhuone olisi juuri remontoitu?
Jos olet ostamassa uudiskohdetta, remonttisuunnitelmia ei ole heti tiedossa. Rakennusaikaisista tapahtumista kannattaa kuitenkin ottaa selvää. Kysy isännöitsijältä, onko rakennusvirheitä tullut ilmi sekä kuka mahdolliset puutteet korjaa. Uudiskohteessa voi olla myös takuukorjauksia tekemättä, tai niiden tarve voi ilmetä myöhemmin.
Minkälaiset kuukausittaiset maksut ovat?
Huomioi asumisen kuluihin vaikuttavat tekijät. Sijaitseeko asunto esimerkiksi omalla vai vuokratontilla? Vuokratontilla olevan asunnon vastike voi nousta merkittävästi, jos tontin vuokrasopimus uusitaan tai vuokranmääräytymisen pohjalla oleva indeksi tarkistetaan. Käy läpi yhtiövastikkeen taso, ja miten se on kehittynyt vuosien aikana. Selvitä myös, onko lähitulevaisuudessa korotuspaineita.
Kiinnitä huomiota myös mahdolliseen rahoitusvastikkeeseen ja kohdistuuko asuntoon yhtiölainaa. Rahoitusvastike voi nousta merkittävästi esimerkiksi uudiskohteessa lyhennysvapaan jälkeen tai vanhemmissa asunnoissa putki- tai julkisivuremontin myötä. Myös viitekorkojen vaihtelut voivat vaikuttaa rahoitusvastikkeeseen, jos taloyhtiö ei ole korkosuojannut lainaa.
Vastikkeiden ja asuntolainan kuukausierän lisäksi asumiseen liittyy myös muita kuluja, kuten sähkö-, vesi- ja vakuutusmaksut.
Minkälainen taloyhtiön kauppahistoria on?
Suunnittelitpa vanhemman kerrostaloasunnon tai uudiskohteen ostamista, tutustu taloyhtiön kauppahistoriaan julkisia lähteitä hyödyntäen. Kauppahistoriasta näet asuntojen hintatason, ja miten ne ovat vaihtaneet omistajaa.
Pajala kannustaa tutustumaan ennakkoluulottomasti eri vaihtoehtoihin ja käymään asuntonäytöillä säännöllisesti, jotta oma asumisen unelma selkeytyy. Mieti itselle tärkeitä asumiseen liittyviä asioita.
Asuntonäytöllä kannattaa käyttää kaikkia aisteja ja ottaa huomioon myös asunnon käytännöllisyys. Kysy samalla taloyhtiön yhteisistä tiloista, jotka voivat lisätä asumisviihtyvyyttä merkittävästi. Tee näytön pääteeksi kävelyretki lähiympäristöön, ja tutustu rauhassa asuinalueen palveluihin, liikenneyhteyksiin sekä vapaa-ajan viettomahdollisuuksiin.