Perinnönjako
Perunkirjoituksen jälkeen läheisten pohdittavaksi tulevat perinnönjakoon ja perintöveroon liittyvät asiat. Osakkaat päättävät yhdessä omaisuuden käyttämisestä ja sen jaosta. Nordeassa olevan omaisuuden jaon voi aloittaa, kun kuolinpesän osakkaat ovat selvillä.
- Henkilöasiakkaat
- Perheeni arki
- Perinnönjako ja perintövero
Perinnönjako
Nordeassa olevan varallisuuden jaon voi aloittaa, kun olemme todenneet kuolinpesän osakkaat perukirjasta. Tämän niin sanotun osakasselvityksen valmistumisesta ilmoitamme pesän hoitajalle tekstiviestillä, Omapostilla tai kirjeellä. Kuolinpesän valtuutetun tulee olla erikseen yhteydessä Nordeaan toimeksiantojen toteuttamiseksi.
Jos edesmennyt oli avioliitossa, eikä puolisoilla ollut avio-oikeuden täysin poissulkevaa avioehtosopimusta, ennen perinnönjakoa tehdään avio-oikeuden alaisen omaisuuden ositus. Osituksessa selvitetään, mikä osa omaisuudesta kuuluu leskelle ja mikä perillisille, jotta voidaan edetä perinnönjakoon.
Osakkaat päättävät yhdessä omaisuuden käyttämisestä ja sen jaosta. He voivat valtuuttaa yksilöidyllä valtakirjalla; Valtakirja kuolinpesän pankkiasioiden hoitamiseksiAvautuu uuteen ikkunaan, yhden henkilön hoitamaan perinnönjakoa ja muita kuolinpesän pankkiasioita, kuten palveluiden lopettamista. Lähetä lomake meille sähköisesti omapostilla nordea.fi/omaposti. Valitse viestin aiheeksi ”Kuolinpesän asiakirjat”.
Perunkirjoituksen jälkeen, kun kaikilta osakkailta on saatu yksilöidyt valtakirjat, voidaan hoitaa seuraavat pankkiasiat:
- rahavarojen jakaminen osakkaille
- osakkeiden tai rahastojen myyminen
- tilien lopettaminen
- tallelokeron tyhjentäminen.
Kuolinpesän osakkeiden ja muiden sijoitusten myynti tai siirto toiselle henkilölle
Pankin todettua kuolinpesän osakkaat perukirjasta ja sen mahdollisista liitteistä, voivat osakkaat yhdessä päättää Nordeassa olevalla kuolinpesän arvo-osuustilillä tai rahastosalkussa olevasta omaisuudesta. Tämän jälkeen osakkeita ja rahastoja on mahdollista myydä tai siirtää osakkaiden nimiin.
Osakkeiden ja rahastojen myynti
Osakkeiden ja rahastojen myyntiä varten tarvitsemme valtakirjat kaikilta osakkailta, ja myyntitoimeksiannon voi tehdä soittamalla asiakaspalveluumme. Valtakirjan voi antaa esimerkiksi täyttämällä "Valtakirja kuolinpesän pankkiasioiden hoitamiseksiAvautuu uuteen ikkunaan" ja lähettämällä sen pankkiin sähköisesti nordea.fi/omaposti. Valitse viestin aiheeksi ”Kuolinpesän asiakirjat”.
Osakkeiden ja rahastojen siirto
Jos osakkeita tai rahastoja siirretään kuolinpesän nimistä osakkaiden nimiin niitä rahaksi muuttamatta, on pankille lisäksi esitettävä perinnönjakosopimus.
Perinnönjakokirjassa kotimaiset rahasto-osuudet ilmoitetaan neljän desimaalin tarkkuudella kunkin saajan osalta.
Osakkaat päättävät yhdessä omaisuuden käyttämisestä ja sen jaosta. He voivat valtuuttaa yksilöidyllä valtakirjalla; Valtakirja kuolinpesän pankkiasioiden hoitamiseksiAvautuu uuteen ikkunaan, yhden henkilön hoitamaan perinnönjakoa ja muita kuolinpesän pankkiasioita, kuten palveluiden lopettamista. Kun valtakirja ja perinnönjakosopimus (perinnönjakokirja) on toimitettu pankkiin sähköisesti omapostilla nordea.fi/omaposti (Valitse viestin aiheeksi ”Kuolinpesän asiakirjat”.) Perinnönjako käy helposti soittamalla Nordea Asiakaspalveluun. (valitse kuolinpesän neuvonta).
Veloitamme kaupankäynnistä tai siirroista kulloinkin voimassa olevan palveluhinnaston mukaisesti. Katso
• arvo-osuustilisiirtojen hinnat.
Jos sinulla ei ole vielä arvo-osuustiliä, tai tarvitset neuvoja sijoittamiseen, autamme sinua mielellämme. Ota yhteyttä Nordea Asiakaspalveluun (valitse säästäminen tai sijoittaminen).
Vainajan tilin lopetus
Osakkaat päättävät yhdessä vainajan tilien käytöstä ja lopettamisesta. Tilin voi jättää toistaiseksi voimaan mahdollista veronpalautusta varten tai tarvittaessa kuolinpesän käyttöön.
Tileillä olevat varat voidaan jakaa kaikkien osakkaiden antamilla valtuutuksilla, tai tilit voi liittää osakkaan verkkopankkiin jakoa varten. Jos perinnönjako koskee pelkästään kuolinpesän rahavaroja, tähän riittävät osakkaiden yksilöidyt valtakirjat, eikä perinnönjakosopimusta tarvitse esittää Nordealle.
Kun tilillä olevat varat on jaettu, tili voidaan lopettaa. Tilin lopetus käy helposti Nordea Asiakaspalvelussa.
Perintöverotus
Perukirjan perusteella Verohallinto määrää perillisten perintöveron. Perintövero lasketaan pääsääntöisesti perukirjaan merkityn arvon perusteella.
Perukirjan käsittely Verohallinnossa kestää noin 6–12 kuukautta. Sen jälkeen jokainen perillinen saa oman verotuspäätöksen, johon on merkitty perintöveron määrä.
Näet verotuspäätöksestä, onko perintöverotuksen perusteeksi hyväksytty omaisuuden arvo ja vähennykset, jotka on merkitty perukirjaan.
Löydät lisätietoa perintö- ja pääomatuloverotuksesta sekä perukirjan toimittamisesta verottajalle Verohallinnon verkkosivulta vero.fiAvautuu uuteen ikkunaan.