Perunkirjoitus ja perukirja

Perunkirjoituksessa laaditaan perukirja, joka on mm. luettelo kuolinpesän osakkaista, vainajan varoista ja veloista sekä kuolinpesän veroilmoitus. Lähetämme kuolinpesän osoitteeseen tiedot meillä olevista tileistä ja muista sopimuksista. Tietoja tarvitset perunkirjoitusta varten.

Perunkirjoitus

Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa läheisen kuolemasta. Verottaja voi hakemuksesta myöntää lisäaikaa. Perunkirjoituksen voi antaa lakimiehen tehtäväksi.

Perunkirjoitusta varten tarvitaan katkeamaton sukuselvitys vainajasta 15 ikävuodesta alkaen perillisten selvittämiseksi.

Perunkirjoituksessa laadittavassa perukirjassa tulee mm. mainita vainajan omaisuus ja kuolinpesän velat sekä vähennykset. Perukirjaan liitetään esimerkiksi myös mahdollinen testamentti ja avioehtosopimus. 

Tilit, tallelokerot ja muu varallisuus

Perukirjaan tarvittavat tiedot vainajan pankissa olevista tileistä ja muusta varallisuudesta lähetämme automaattisesti vainajan viimeiseen kotiosoitteeseen. Lesken osalta tämä saldotodistus tulee erikseen pyytää. Pyydä tarvittaessa saldotodistus myös muista pankeista, joissa läheisesi oli asiakkaana.  

Tarvitset myös tiedon edesmenneen tallelokerossa olevasta omaisuudesta ja asiakirjoista. Tallelokeron luettelointia varten varaat ajan konttoriin, jossa henkilökuntamme auttaa sinua luetteloinnissa. Varaa aika ottamalla yhteyttä Asiakaspalveluumme 0200 3000 (pvm/mpm). 

Kuolinpesän osakkaiden todentaminen

Meidän pitää tietää, ketkä ovat edesmenneen asiakkaan kuolinpesän osakkaita. Toteamme osakkaat vainajan perukirjan ja sen liitteiden avulla. Kun selvitys osakkaista on valmis, ilmoitamme tästä pesän asioiden hoitajalle, jonka jälkeen perinnönjaon voi aloittaa.

Digi- ja väestötietovirasto voi hakemuksesta vahvistaa, että perukirjaan on merkitty oikeat henkilöt kuolinpesän osakkaiksi. Vahvistuksen hakeminen voi joissakin tilanteissa helpottaa kuolinpesän asioiden hoitoa. Lue lisää verkkosivuilta www.dvv.fiAvautuu uuteen ikkunaan.

Kuolinpesän velat

Kuolinpesän osakkaat eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa vainajan elinaikaisista tai kuolemantapauksen jälkeen muodostuneista veloista. Henkilökohtainen velkavastuu voi syntyä ainoastaan poikkeustapauksissa, jos esimerkiksi laiminlyö perunkirjoituksen.

Kuolleen henkilön laina-asioissa toivomme, että otat meihin yhteyttä, etenkin, jos sinulla on ollut edesmenneen kanssa yhteinen laina. Autamme sinua huomioimaan muuttuneen tilanteen ja annamme neuvoja laina-asioiden hoidosta kuolemantapauksen jälkeen. 

Ota yhteyttä

Jos sinulla on kysyttävää kuolinpesän hoitamiseen liittyvistä asioista, soita asiakaspalveluumme 0200 3000 (pvm/mpm). Valitse numerovalikosta kuolinpesä, ja pääset keskustelemaan kuolinpesäasioita hoitavan neuvojan kanssa.

Premium-asiakkaiden perunkirjoitus  ja perinnönjakosopimuksen laatiminen:

  1. Nordean varainhoidon lakimies auttaa joko verkko- tai fyysisessä tapaamisessa tai
  2. autamme sinua eteenpäin.

Perinnönjako ja perintövero

Nordeassa olevan varallisuuden jaon voi aloittaa, kun olemme todenneet kuolinpesän osakkaat perukirjasta.

Lue lisää perinnönjaosta