Perunkirjoitus ja perukirja

Perunkirjoituksessa laaditaan perukirja, joka on mm. luettelo kuolinpesän osakkaista, vainajan varoista ja veloista sekä kuolinpesän veroilmoitus. Lähetämme kuolinpesän osoitteeseen tiedot meillä olevista tileistä ja muista sopimuksista. Näitä tietoja tarvitset perukirjan laatimisessa. Perukirjan avulla saamme tiedon kuolinpesän osakkaista.

Perunkirjoitus

Perunkirjoituksessa laadittavassa perukirjassa tulee mm. mainita vainajan omaisuus ja kuolinpesän velat sekä vähennykset. Perukirjaan liitetään esimerkiksi myös mahdollinen testamentti ja avioehtosopimus.

Perunkirjoitusta varten tarvitaan katkeamaton sukuselvitys vainajasta 15 ikävuodesta alkaen perillisten selvittämiseksi.

Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa läheisen kuolemasta verottajalle. Verottaja voi hakemuksesta myöntää lisäaikaa. Perunkirjoituksen voi antaa lakimiehen tehtäväksi.

Pankista saatavat tiedot perukirjaa varten 

Lähetämme automaattisesti vainajan viimeiseen kotiosoitteeseen perukirjaan tarvittavat tiedot vainajan pankissa olevista tileistä ja muusta varallisuudesta. Lesken osalta saldotodistus tulee erikseen tilata Nordea Asiakaspalvelusta. Pyydä tarvittaessa tiedot myös muista pankeista, joissa läheisesi oli asiakkaana.  

Jos edesmenneellä on tallelokero, tarvitset tiedon siellä olevasta omaisuudesta ja asiakirjoista. Tallelokeron luettelointia varten tarvitset ajan konttoriin, jonka varaat Asiakaspalvelustamme  0200 3000 (pvm/mpm). 

Kuolinpesän osakkaiden todentaminen

Meidän pitää tietää, ketkä ovat edesmenneen asiakkaan kuolinpesän osakkaita. Toteamme osakkaat vainajan perukirjan ja sen liitteiden avulla. Kun selvitys osakkaista on valmis, ilmoitamme tästä pesän asioiden hoitajalle, jonka jälkeen perinnönjaon voi aloittaa.

Digi- ja väestötietovirasto voi hakemuksesta vahvistaa, että perukirjaan on merkitty oikeat henkilöt kuolinpesän osakkaiksi. Vahvistuksen hakeminen voi joissakin tilanteissa helpottaa kuolinpesän asioiden hoitoa. Lue lisää verkkosivuilta www.dvv.fiAvautuu uuteen ikkunaan.

Kuolinpesän velat

Kuolinpesän osakkaat eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa vainajan elinaikaisista tai kuolemantapauksen jälkeen muodostuneista veloista. Henkilökohtainen velkavastuu voi syntyä ainoastaan poikkeustapauksissa, jos esimerkiksi laiminlyö perunkirjoituksen.

Kuolleen henkilön laina-asioissa toivomme, että otat meihin yhteyttä, etenkin, jos sinulla on ollut hänen kanssa yhteinen laina. Annamme neuvoja laina-asioiden hoidosta kuolemantapauksen jälkeen. Kun soitat kuolinpesän laina-asiassa Asiakaspalveluun,  valitse aiheeksi asuntolainat (ei kuolinpesäneuvonta). 

Kuolinpesän asiakirjojen toimitus

Käsittelemme meille toimittamasi perukirjan 2-3 viikossa. Ilmoitamme perukirjan käsittelyn valmistumisesta asiaa hoitavalle henkilölle. Jos tarvitsemme lisätietoja, olemme yhteydessä.

Toimita edesmenneen virkatodistus, perukirja liitteineen ja perinnönjakosopimus meille sähköisesti osoitteessa nordea.fi/omaposti. Nordean asiakkaana kirjaudu Verkkopankkiin ja valitse Tuki > Lähetä asiakirjoja > Kuolinpesän asiakirjat.

Vaihtoehtoisesti voit postittaa kopiot asiakirjoista alla olevaan osoitteeseen. Laita mukaan yhteyshenkilön nimi, puhelinnumero ja osoite.

Nordea Bank Oyj
Operations Finland / Estates
5001230-2101
00006 VASTAUSLÄHETYS

Ota yhteyttä

Jos sinulla on kysyttävää kuolinpesän hoitamiseen liittyvistä asioista, soita asiakaspalveluumme 0200 3000 (pvm/mpm). Valitse numerovalikosta kuolinpesä ja pääset keskustelemaan kuolinpesäasioita hoitavan neuvojan kanssa.

Premium-asiakkaiden perunkirjoitus  ja perinnönjakosopimuksen laatiminen:

  1. Nordean varainhoidon lakimies auttaa joko verkko- tai fyysisessä tapaamisessa tai
  2. autamme sinua eteenpäin.

Perinnönjako ja perintövero

Nordeassa olevan varallisuuden jaon voi aloittaa, kun olemme todenneet kuolinpesän osakkaat perukirjasta.

Lue lisää perinnönjaosta