A computer and two graphs

Kotitalouspulssi: omaa taloutta seuraa 80 %

Suomalaiset ovat muuttaneet asioita arjessaan ja seuraavat talouttaan tarkemmin kuin aiemmin, selviää Nordean tuoreesta Kotitalouspulssi-kyselytutkimuksesta. Vaikka kuluttamista muutetaan korkojen ja hintojen nousun takia, moni ei ole kuitenkaan vielä hakenut neuvoa taloutensa tueksi.

Nordean Kotitalouspulssi tutkii suomalaisten taloutta

Uuden tutkimuksemme mukaan yleinen talouden epävarmuus on johtanut siihen, että valtaenemmistö suomalaisista (80 prosenttia) kokee aiempaa enemmän tarvetta seurata omaa talouttaan eli omien tulojen ja menojen tasapainoa. Selvä enemmistö (59 prosenttia) on muuttanut arjessaan keskimäärin kolmesta neljään asiaa hintojen ja korkojen nousun takia.

Arjessa tehty monia muutoksia

Vastaajat kertovat karsineensa tai valinneensa ruokakoriinsa aiempaa edullisempia tuotteita sekä vähentäneet muun muassa sähkön kulutusta, tapahtumiin osallistumista, palveluiden tilaamista, ravintolakäyntejä ja muita vapaa-ajan menoja. Autoilua on vähentänyt peräti lähes kolmannes (31 prosenttia) Pohjois- ja Itä-Suomessa asuva, kun taas pääkaupunkiseudulla autoilua on vähentänyt noin joka viides.

Varovaisuus raha-asioissa näkyy myös siinä, että kestotavaroita, kuten harrastusvälineitä ja elektroniikkaa, hankitaan vähemmän ja suurempia hankintoja siirretään. Myös muun muassa matkustamisesta ja omista harrastuksista on karsittu. Kaiken kaikkiaan vastauksista näkyy, että tiukan taloudellisen tilanteen takia ihmiset ovat tehneet monia muutoksia arjessaan.

80 prosenttia seuraa talouttaan aiempaa enemmän

Yleinen talouden epävarmuus on johtanut siihen, että enemmistö suomalaisista (80 prosenttia) kokee aiempaa enemmän tarvetta seurata omaa talouttaan eli omien tulojen ja menojen tasapainoa. Päivittäin talouttaan seuraavat erityisesti nuoret, ja nuorista erityisesti naiset sekä pienituloiset. Vastaajista kolmannes on hakenut neuvoa talouden seuraamiseen muun muassa tiedotusvälineistä, läheisiltä tai pankilta.

Yksin ei kannata jäädä, jos kokee oman taloudellisen tilanteensa vaikeaksi tai haluaa apua sen suunnitteluun ja seuraamiseen. Katso neuvomme maksuvaikeuksin joutuneelle

Useimpiin asuntolainoihimme sisältyy maksuton LyhennysJousto-ominaisuus, jonka avulla voi itse ottaa vapaata lyhennyksistään mobiili- ja verkkopankissa. Asiantuntijan kanssa kannattaa myös keskustella säännöllisestä säästämisestä tiukassakin tilanteessa.

Korkojen ja kustannusten nousu huolettaa

Korkojen ja kustannusten nousu aiheuttaa ahdistusta etenkin naisissa (painottuen nuorempiin naisiin) ja lapsiperheissä, ja se näkyy monella tavalla arjessa. Noin puolet vastaajista kertoo olevansa raha-asioissaan varovaisempi ja/tai suhtautuvansa tulevaisuuteen aiempaa varautuneemmin. Viidesosa on myös huolissaan läheistensä puolesta. 11 prosenttia vastaajista ei koe millään tavalla ahdistusta omasta tai muiden taloudellisesta tilanteesta.

36 prosenttia tutkimukseen vastanneista kertoo, että epävarma taloustilanne ahdistaa yleisellä tasolla ja 32 prosenttia kokee sen takia melko paljon tai paljon henkilökohtaista ahdistusta. Neljäsosalle (24 prosenttia) tilanne ei tuota juurikaan tai lainkaan ahdistuksen tunteita. 

Kun arjen kulut kohoavat samaan aikaan korkomenojen kanssa, monessa suomalaisessa kodissa kohdataan nyt asioita, joita taloudessa ei ole nähty yli kymmeneen vuoteen. Tuloksista käy selvästi ilmi lukuisten ihmisten huoli ja stressi: muun muassa päätösten tekeminen koetaan vaikeampana, asiat ärsyttävät aiempaa helpommin ja on univaikeuksia ja masennusta. Erityisesti naiset ovat tulleet raha-asioissaan aiempaa varovaisemmiksi.


Kyselytutkimuksen Nordealle toteutti internetpaneelina Kantar TNS 29.9.-4.10.2022 välisenä aikana ja siihen vastasi 1059 18–79-vuotiasta suomalaista.

 

Tarvitsetko joustoa asuntolainan lyhennyksiin?

Suurimmassa osassa Nordean asuntolainoja on mukana LyhennysJousto. Sen avulla voit itse muokata lainan kuukausieriä tai ottaa lyhennysvapaata saman tien verkkopankissa tai mobiilipankissa.

Käytä LyhennysJoustoasi

Vaurastu samalla kun lyhennät asuntolainaasi

Kun säästät säännöllisesti laina-aikana, korkoa korolle -ilmiö kartuttaa varallisuuttasi, samalla suojaudut myös kulujen ja korkojen nousua vastaan.

Näin säästöt kasvavat ajan kuluessa

Nordean asuntomarkkinakatsaus – Syksy 2022

Asuntojen hintojen nousu hidastuu ja vuokramarkkinoilla on enemmän tarjontaa. Uudet asunnonostajat tai vuokra-asuntoa etsivät voivat hyötyä tilanteesta.

Lue syksyn asuntomarkkinakatsaus