Helmikuun asuntomarkkinakatsaus Nordeasta: Jyvät erottuvat akanoista

Asuntokaupan piristyminen on jatkunut viime kesästä lähtien, ja Oulussa ja Rovaniemellä kauppaa käydään jo normaaliin tahtiin. Markkinoilla on kuitenkin edelleen paljon tarjontaa, mikä pitää myyntiajat normaalia pidempinä.

Kaupaksi käyvät tällä hetkellä keskimääräistä parempikuntoiset asunnot hyvillä sijainneilla.

"Ostajat hakevat nyt hyvää laatua edulliseen hintaan. Tällainen ilmiö on tyypillinen tilanteessa, jossa markkinatilanne ei ole vielä täysin normaali”, toteaa katsauksen laatinut Nordean ekonomisti Juho Kostiainen.

Merkittävin asuntokaupan elvyttäjä on ollut korkojen lasku. ”Kuitenkin, korkojen laskusta huolimatta moni kotitalous sopeuttaa edelleen talouttaan, joka heikentyi korkojen nousun ja inflaation myötä.” 

Odotus on, että ensi kesänä lyhyet viitekorot ovat kahden prosentin tuntumassa

Lue helmikuun asuntomarkkinakatsaus kokonaisuudessaanAvautuu uuteen ikkunaan

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Asuntokaupan toipumisen odotetaan jatkuvan tänä vuonna

Asuntokauppaa tukevat niin korkojen lasku kuin Suomen talouden toipuminen. Kuluttajien käytettävissä olevat tulot ja ostovoiman paraneminen jatkuvat tänä vuonna, kun inflaatio pysyy selvästi palkankorotuksia hitaampana. Työttömyyden ennakoidaan myös kääntyvän laskuun tämän vuoden aikana.

Asuntojen hintojen nousua jarruttavat edelleen korkeat asumisen kustannukset sekä runsas asuntotarjonta. Ylitarjonta näkyy myös rakentamisen vähyytenä.

”Vaikka asuntokaupoilla on edelleen suhteellisen hiljaista, korkotason laskeminen ja ostovoiman parantuminen tukevat markkinoiden vakautumista”, Kostiainen toteaa.

Odotamme asuntohintojen nousevan tänä vuonna koko maan tasolla 1,5 %

Asuntohintojen lasku pysähtyi viime vuonna, ja asuntomarkkinan toipumisen odotetaan jatkuvan tänä vuonna. Hintojen nousun taustalla on asuntokaupan piristyminen edelleen.

"Odotamme asuntohintojen nousevan tänä vuonna koko maan tasolla 1,5 %. Vuonna 2026 hintojen odotetaan nousevan 2,5 %, kun kolmatta vuotta jatkuva vähäinen rakentaminen alkaa näkyä asuntotarjonnan supistumisena", Kostiainen kertoo.

Asuntohinnat laskivat viime vuonna koko maassa 3,3 % vuodentakaisesta. Pääkaupunkiseudulla laskua tuli 4,2 % ja muualla Suomessa 2,5 %. Viime vuoden sisällä hinnat kuitenkin säilyivät vakaina, ja koko maan asuntohinnat olivatkin joulukuussa samalla tasolla kuin vuosi sitten tammikuussa.

Pienten asuntojen hintojen lasku jatkui edelleen siitä huolimatta, että yksityissijoittajat kääntyivät jo selvästi ostolaidalle. Isommissa osakeasunnoissa ja omakotitaloissa nähtiin vuoden sisällä pientä hintojen nousua.

”Asuntohintaennusteeseen liittyy kuitenkin huomattavaa epävarmuutta, ja myös hyvin toisenlaiset kehityskulut ovat mahdollisia”, Kostiainen muistuttaa.

Miten markkina toimii asunnonvaihtajille?

Isompaan asuntoon vaihtajalle asuntohintojen lasku voi tuoda hyötyä. Hintojen laskussa isompien asuntojen hinnat ovat euromääräisesti laskeneet enemmän kuin pienempien asuntojen. Siten, jos vaihtaa pienestä isompaan asuntoon myös tarvittava väliraha on pienentynyt aiemmasta.

Asuntoa vaihtaessa kannattaa huomata, että asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet. 

Lue vinkit asunnon vaihtoon

Millainen markkinatilanne on ensiasunnon ostajille?

Ensiasunnon ostajalla on edelleen hyvä tilanne asuntomarkkinoilla, sillä ensimmäisen asunnon ostaminen on edullisempaa kuin vuosiin, ja varsinkin pienistä asunnoista on paljon tarjontaa. 

Asuntojen hintojen odotetaan nousevan vain maltillisesti, siksi edelleen on hyviä mahdollisuuksia löytää sopiva oma koti aiempaa alemmalla hinnalla.

Lue lisää ensiasunnon ostosta

Asuntosijoittajat

Vuokrien kehitys on ollut vaimeaa. Pääkaupunkiseudulla vuokrien nousu on ollut lähes olematonta, ja muissa isoissa kaupungeissa vuokrien vuosikasvu liikkuu 2–3 prosentin välillä.

Vuokrailmoitusten määrä laski viime vuoden lopussa 8 prosenttia vuodentakaisesta, mikä kertoo siitä, että ylitarjontatilanne alkaa hiljalleen purkaantua. Toisaalta vuokrailmoituksia on edelleen lähes kaksinkertainen (+93 %) määrä vuoteen 2019 verrattuna.

Lue asuntosijoittamisen aloittamisesta

Asuntomarkkinat suurissa kaupungeissa: Turussa ja Espoossa hintojen lasku pysähtynyt

Asuntohinnat ovat laskeneet vuoden takaiseen verrattuna koko maassa, vaikkakin viime vuoden aikana lasku on tasaantunut. Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat loka-marraskuussa suurissa kaupungeissa 1,3 prosenttia verrattuna vuotta aiempaan.

”Suurista kaupungeista Turussa ja Espoossa hinnat eivät enää laskeneet vuodentakaisesta. Vantaalla hinnat laskivat vielä 3,8 prosenttia”, Kostiainen kertoo. 

"Oletamme, että asuntojen kysyntä kasvukolmiossa (pääkaupunkiseutu, Tampere ja Turku) alkaa kasvaa kiihtyvän väestönkasvun myötä."

Opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiristä takaisin opiskelijoiden asumistuelle tulee vähentämään yksiöiden kysyntää tänä vuonna. Opiskelijoiden muutto yhteisasumiseen hidastaakin etenkin pienten asuntojen kysyntää. 

Asuntomarkkinat muualla Suomessa

Koko maan tasolla asuntohinnat olivat loka-marraskuussa edelleen 1,6 prosenttia matalammalla kuin vuosi sitten.

”Koko maata ajatellen Oulussa, Rovaniemellä ja Vaasassa hinnat ovat nousseet vuodentakaiseen verrattuna”, Kostiainen huomauttaa.

Kostiainen muistuttaa, että mikäli asuntojen hintojen kehitystä katsotaan 10 vuoden aikajänteellä, kasvukolmion ulkopuolella ainoastaan Oulussa hintataso on säilynyt melko vakaana. Muissa maakuntakeskuksissa hinnat ovat pitkällä aikavälillä olleet laskevalla trendillä.