Millainen asuntosijoittaja sinä haluat olla?

Jussi Pajalan mukaan useimmiten ostetaan ensin oma asunto ja vasta sitten sijoitusasunto. Joskus ensiasunto jää sijoituskäyttöön, kun vaihdetaan seuraavaan asuntoon. Asuntosijoittaminen on usein pitkäaikaista sijoittamista.

Suvi Kinnusen sijoitusstrategia on elänyt vuosien mittaan, eikä hän usko yhteen strategiaan. 

Alun perin hän oli innostunut flippaamisesta, eli remonttikuntoisen asunnon ostamisesta, remontoimisesta ja myymisestä voitolla. ”Kesken ensimmäisen sijoitusasunnon remontin tajusin, ettei remontoiminen innosta minua yhtään, enkä oikeastaan edes halua myydä asuntoa. Niin päädyin kalustamaan ja lyhytvuokraamaan asuntoa”, toteaa Kinnunen.

Kinnunen kertoo, että pikkuhiljaa hän hankki asuntoja lisää ja on päätynyt hyödyntämään useita strategioita. Hänen mukaansa keskeistä on ymmärtää eri strategioita ja valita sellainen, jossa pääsee hyödyntämään omia vahvuuksia sekä markkinatilannetta.

Tällä hetkellä Kinnunen omistaa kuusi asuntoa, joista viisi on Helsingissä ja yksi Kuopiossa.

Asuntosijoittamisen idea

Tavoitteena asuntosijoittamisessa on, että kun vuokraa sijoitusasunnon, pystyy maksamaan vuokratuloilla asunnosta aiheutuvat kulut: yhtiö- ja rahoitusvastikkeet, vesimaksut ja muut kulut sekä mahdollisen lainanlyhennyksen.

Tuotto syntyy kuluilla vähennetystä vuokratulosta sekä mahdollisesta arvonnoususta.

Mimmit sijoittaa asuntoihin -podcast

Nordean asiantuntijat ovat mukana Mimmit sijoittaa asuntoihin -podcastin uusimmalla kaudella. Tällä kertaa asiantuntijamme antavat neuvoja asuntosijoittamisen aloittamiseen. Podcastin juontaa asuntosijoittaja ja yrittäjä Suvi Kinnunen.

Tällä kaudella keskustellaan muun muassa

  • asuntosijoittamisen aloittamista
  • erilaisista tavoista sijoittaa asuntoihin
  • riskeistä ja mahdollisuuksista.

Muista nämä, kun aloitat asuntosijoittamisen

Asuntosijoittamisen aloittamisessa on Pajalan mukaan tärkeää suunnitelmallisuus ja siihen liittyvien asioiden selvittäminen. Myös Kinnunen aloitti asuntosijoittamisen kuuntelemalla ja lukemalla aiheesta kaiken, mitä pystyi.

Kinnunen otti itse yhteyttä pankkiin muutama kuukausi ensiasunnon ostamisen jälkeen, jotta saisi tietää rahoitusmahdollisuuksistaan. ”Sijoitusasuntolaina järjestyi, koska olin tehnyt palkkatöiden rinnalla töitä sivutoimisena yrittäjänä ja tulopuoli oli kunnossa”, Kinnunen kertoo.

  1. Tee perusteelliset laskelmat odotetuista tuotoista ja kuluista. Huomioi myös mahdolliset yllättävät tilanteet ja kulut sekä taloyhtiön remontit.
  2. Arvioi, miten henkilökohtainen taloutesi kestää asuntosijoittamiseen ryhtymisen – ovathan omarahoitusosuutesi ja talouden puskurit kunnossa?
  3. Kartoita huolella asuntosijoittamisen riskit. Arvioi esimerkiksi, miten taloutesi kestää, jos vuokra jää maksamatta tai asunto on tyhjillään.
  4. Ennen sijoituspäätöstä muodosta realistinen käsitys asuntojen hinnoista ja vuokra-asuntomarkkinoista tutustumalla esimerkiksi tilastoihin, alueen asunto- ja palvelutarjontaan sekä hintatasoon ja sen kehittymiseen.
  5. Kun harkitset sijoituslainan ottamista, ole meihin yhteydessä, niin suunnitellaan lainasi yhdessä.

Velkavipu on yleistä asuntosijoittamisessa – tunnista sen riskit ja mahdollisuudet

Asuntosijoittamisessa velkavivulla tarkoitetaan sitä, että sijoitusasunto rahoitetaan joko kokonaan tai osittain sijoitusasuntolainalla. ”Velkavipu mahdollistaa asuntosijoittamisen pienelläkin pääomalla ja kasvattaa tuottoa, kunhan tuotto ylittää velan kustannukset”, Pajala sanoo.

Pajala muistuttaa, että velkavivun käytössä on kuitenkin riskejä. Esimerkiksi oman pääoman menettämisen riski kasvaa, jos vuokratuotto tai asunnon arvo laskee. Lisäksi kuukaudet, jolloin asunto on tyhjillään, vuokra jää saamatta tai korkojen nousu voivat heikentää kannattavuutta.

Kinnusen mukaan on tärkeää tarkastella omaa taloudellista tilannetta ennen ensimmäistä sijoitusasuntoa. Hänen tapauksessa asuntoa remontoitiin ensimmäiset kolme kuukautta, joten se ei lähtenyt heti tuottamaan.

”Velkavipu toimii parhaiten, kun tuotto ylittää lainan kustannukset ja riskejä hallitaan huolellisesti”, toteaa Pajala.

Tiesitkö, että sijoitusasuntolainan korot voi vähentää verotuksessa?

Voit vähentää sijoitusasunnon lainan korot pääomatuloista, kun ilmoitat sen tulonhankkimisvelkana veroehdotuksessa. Sen lisäksi, että voit vähentää korot verotuksessa, sijoitusasuntolaina eroaa oman kodin ostamiseen otetusta asuntolainasta esimerkiksi vakuuksien suhteen.

Lue lisää sijoitusasuntolainasta

Opi hallitsemaan asuntosijoittamisen riskejä

Asuntosijoitukseen liittyy useita riskejä, joihin voi varautua eri keinoin. Pajalan mukaan tyypillisiä asuntosijoittamisen riskejä ovat muun muassa markkina-, korko- tai vuokralaisriski.

”Markkinariskiin voi varautua sijoittamalla alueille, joilla on vakaa kysyntä ja positiiviset tulevaisuuden näkymät. Myös sijoitushorisontti kannattaa pitää pitkänä, jolloin lyhyen aikavälin hintavaihtelut tasoittuvat”, kertoo Pajala.

Korkoriskiä voi suojata ottamalla esimerkiksi osan lainasta kiinteällä korolla tai käyttämällä korkosuojaa. Lisäksi sijoitusasunnon kannattavuutta on tärkeää laskea myös korkojen nousun varalta ja jättää taloudellista puskuria lainanhoitokuluihin.

"Asuntosijoittamisessa kulut on syytä pitää hallinnassa. Tämän takia kiinteä korko tai korkosuojaus sopii asuntosijoittajalle erittäin hyvin", Pajala jatkaa.

Vuokralaisriskillä Pajala tarkoittaa sitä, että vuokralainen ei maksa vuokraa tai aiheuttaa vahinkoa asuntoon. Myös tyhjät kuukaudet voivat syödä tuottoa. ”Näihin riskeihin voi varautua puolestaan huolellisella vuokralaisvalinnalla, käyttämällä vuokravakuutta ja selkeää vuokrasopimusta sekä puskurirahastolla,” toteaa Pajala.

Myös Kinnunen on varautunut riskeihin ostamalla asunnot hyviltä sijainneilta, hajauttamalla omistusta osakeyhtiöön sekä henkilökohtaiseen omistukseen, vakuutuksilla sekä riittävällä käteispuskurilla. ”Pyrin siihen, että jokaisella asunnolla on noin kahden prosentin puskuri niiden arvoon nähden.”

Tutustu korkosuojauksen vaihtoehtoihin

Sinua saattaisi kiinnostaa myös