Missä tilanteissa yhteinen asuntolaina on paras ratkaisu, ja milloin erilliset lainat ovat fiksumpi valinta?

Yhteinen asuntolaina on usein edullisempi ratkaisu: lisälainasta tulee aina lisää muun muassa kuukausittaisia kuluja maksettavaksi, mutta yhteisestä asuntolainasta vain yhden lainan kulut. Yhteinen asuntolaina on usein paras vaihtoehto, jos osapuolet ovat samanlaisessa tilanteessa asuntosäästöjen, tulotason ja maksukyvyn osin. Toisaalta asuntolainan voi hyvin ottaa yhdessä vaikka vanhempien kanssa. Joka tapauksessa mahdollisilta riitatilanteilta vältytään helpoiten, kun kummallakin osapuolella on oma asuntolaina.

Milloin on otettava erilliset asuntolainat?

Jos asuntolainaa suunnittelevasta pariskunnasta vain toinen osapuoli on säästänyt ASP-tilille, asuntolainat on otettava erikseen. Tämä on tilanne myös silloin, kun nuoren asunnonostajan vanhemmat ovat valmiita takaamaan vain oman lapsensa asuntolainan. Erilliset asuntolainat ovat fiksu valinta myös silloin, kun osapuolten asuntosäästöt ovat eri suuruiset: pienemmän asuntosäästötilin omistaja voi ottaa myös pienemmän lainan.

Pariskunnan yhteinen asuntolaina

Yhteinen asuntolaina on yleinen valinta avoliitossa ja avioliitossa eläville. Jos yhteinen asuntolaina on otettu mutta suhde päättyy lopulta eroon, yhteinen asuntolaina ei aiheuta erillislainoja enempää ongelmia erotilanteessa. Toinen lainan ottajista voi ottaa lopun lainan maksettavakseen ja ostaa näin toisen ulos, tai jos kumpikaan ei halua jäädä asuntoon, loput velat voidaan yleensä kuitata asunnon myynnillä.

Yhteinen asuntolaina mutkattomasti

Yhteistä asuntolainaa varten kannattaa laatia yksityiskohtainen maksusuunnitelma, jotta epäselvyyksiltä vältytään. Hyvä käytäntö on avata yhteinen taloustili, jonne kumpikin voi siirtää rahaa ja jonka tilitiedoista kumpikin näkee, onko lainaerä maksettu sovitusti. Hankaluuksia voi tulla, jos tilit ovat erilliset ja toiselle asuntolainan ottajista tulee esimerkiksi maksuvaikeuksia, joita yritetään peitellä.

Yhteinen asuntolaina sallii pariskunnan päättävän kuukausilyhennysten jakamisesta keskenään, kunhan asuntolainan kokonaislyhennys suoritetaan sovitussa aikataulussa. Tämä ei yleensä aiheuta hankaluuksia, sillä erotilanteessa asunnon myynnillä voi yleensä hoitaa loput lainalyhennykset. Autamme mielellämme löytämään sinulle parhaiten sopivan asuntolainaratkaisun.

Kysy ensiasunnon ostosta ja yhteisestä asuntolainasta

Nordean asiakaspalvelu palvelee sinua päivittäisissä pankkiasioissasi. Kätevin tapa soittaa tunnistautuneena on kirjautua Mobiilipankkiin mobiililaitteella ja klikata ”Ota yhteyttä”-välilehdeltä löytyvää "Puhelu"-painiketta.

Nordean asiakaspalvelu