Mitä ovat osakkeet ja miten ne toimivat?

Osakkeet sopivat osaksi hyvin hajautettua salkkua, jossa varat on jaettu useampaan kuin yhteen kohteeseen. Osakesijoittaminen vaatii yhtiöiden ja markkinoiden säännöllistä seuraamista.

Lue lisää osakkeista ja osakesijoittamisesta

Mitä ovat osingot?

Mitä osingot tarkalleen ottaen ovat ja miten osinkosijoittaminen toimii? Mitä osakkeiden osingot ovat ja mihin osingonjako perustuu? Entä miksi osinkosijoittaminen kannattaa ja mitä osinkosijoittajan kannattaa ottaa huomioon?

Lue lisää osingoista

Mitä tarkoitetaan hajauttamisella ja miksi se on tärkeää?

Hyvin toteutettu hajauttaminen on järkevää riskienhallintaa. Hajauttamalla säästöjä ja sijoituksia voit suojautua markkinoiden heilunnalta. Hajauttamisen merkitys kasvaa kun hoidat itse omaa salkkuasi.

Lue lisää hajauttamisen merkityksestä

Osakesäästötili vai arvo-osuustili?

Mitkä ovat osakesäästötilin ja arvo-osuustilin erot? Osakkeita voi ostaa molemmille tileille, mutta tilien ominaisuuksissa on keskeisiä eroja, jotka sijoittajan on tärkeätä ottaa huomioon.

Lue kattava ja napakka tietopaketti näiden tilien eroista

Mikä on osakesäästötili?

Osakesäästötilin (OST) sisällä käyt kauppaa niin kotimaisilla kuin ulkomaisilla pörssilistatuilla osakkeilla ilman välittömiä verovaikutuksia. Avaa osakesäästötili ja aloita osakesäästäminen jo tänään.

Lue lisää osakesäästötilistä

Mikä on arvo-osuustili?

Arvo-osuustili on tili, jossa säilytetään sähköisiä arvopapereita, kuten esimerkiksi osakkeita tai joukkovelkakirjalainoja. Näiden sähköisten arvo-osuuksien säilyttämistä sekä verkkopankin kaupankäyntipalvelussa tehtävää kaupankäyntiä varten sinun tulee avata arvo-osuustili.

Lue lisää arvo-osuustilistä

Miten avaan Nordean maksuttoman kaupankäyntipalvelun?

Kaupankäyntipalveluissamme voit hoitaa kaikki säästösi ja sijoituksesi sekä käydä kauppaa edullisesti kaikilla tärkeimmillä markkinoilla. Palveluistamme voit valita tarpeesi mukaisen kokonaisuuden.

Lue lisää kaupankäyntipalveluistamme

Mitä kaupankäynnin lisäpalveluita Nordealla on?

Voit liittää kaupankäyntipalveluun erilaisia maksullisia lisäpalveluita. Valikoimastamme löytyy mm. reaaliaikaiset kurssit, lisäostovoima ja yhtiöanalyysit. Tutustu valikoimaamme täällä.

Lue lisää lisäpalveluistamme

Mistä löydän tietoa markkinatilanteesta ja mitä pörssissä tapahtuu?

Tältä sivulta löydät ajankohtaista tietoa ja raporttejamme markkinatilanteesta. Lisäksi voit ilmoittautua aiheeseen liittyviin webinaareihin. Voit myös tilata viikkoraportin itsellesi.

Lue lisää markkinatilanteesta

Mikä on SPAC?

SPAC (Special Purpose Acquisition Company) on toinen tapa yritykselle saada osakkeet listattua julkisen kaupankäynnin kohteeksi. Tavalliseen listautumisantiin verrattuna SPAC-listautumisen prosessi on monimutkaisempi, vaikkakin lopputulos on molemmissa sama, eli saada yrityksen osakkeet listatuksi pörssiin.

Lue lisää SPAC-sijoittamisesta

Mikä on listautumisanti eli IPO?

Listautumisannissa (IPO) yritys tuo osakkeensa pörssiin julkiseen kaupankäyntiin ensimmäistä kertaa. Listautumisantiin osallistumisessa on mahdollisuus ostaa osaketta ennen julkisen kaupankäynnin alkua.

Lue lisää listautumisanneista

Mitä ovat muut pörssinoteeratut tuotteet?

Mitä pörssinoteeratut tuotteet ovat ja miten ne toimivat? Mitä tarkoitetaan warranteilla, turbowarranteilla tai minifutuureilla? Mitä näiden tuotteiden osalta on hyvä ottaa huomioon?

Lue lisää pörssinoteeratuista tuotteista

Mikä on ETF? Miten ETF-rahastot toimivat?

ETF-rahastoilla eli pörssinoteeratuilla rahastoilla voit käydä kauppaa samaan tapaan kuin osakkeilla. Lue täältä, mitä ETF-rahastot oikeastaan ovat ja voit aloittaa ETF-sijoittamisen jo tänään.

Lue lisää ETF-rahastoista

Mitä ovat indeksirahastot ja miten ne toimivat?

Indeksirahastot ovat yleensä passiivisia osakerahastoja, jotka seuraavat tiettyä vertailuindeksiä. Vertailuindeksin perusteella rahaston osto- ja myyntitapahtumat määräytyvät automaattisesti ja rahasto seuraa indeksiä.

Lue lisää indeksirahastoista

Mikä on osakerahasto?

Osakerahasto on pitkäaikainen sijoitus ja sopii sinulle, kun tavoittelet korkeaa tuottoa ja hyväksyt osakemarkkinoihin liittyvän tuotonvaihtelun. Osakemarkkinoilla on mahdollisuus saavuttaa parempaa tuottoa verrattuna korkomarkkinoihin.

Lue lisää osakerahastoista

Korkoa korolle -laskuri eli säästölaskuri

Laskurimme auttaa sinua suunnittelemaan säästämistä ja kertoo miten paljon sinulle voisi kertyä varallisuutta säästämällä valitsemasi ajan. Laske ja kokeile.

Lue lisää ja kokeile säästölaskuria

Rahastot vai osakkeet?

Sijoittaisinko osakkeisiin vai rahastoihin - vai molempiin? Miten osakkeet ja rahastot eroavat sijoituskohteina?

Lue lisää rahastojen ja osakkeiden eroista

Mitä kannattaa ottaa huomioon ennen kuin myy sijoituksia?

Sijoituksia myytäessä on hyvä miettiä myynnin syytä. Myynnin miettiminen on ajankohtaista esimerkiksi silloin, kun tarvitset rahastoihin sijoitetut varat muuhun käyttötarkoitukseen, kuten asunnon ostoa varten. Sijoitusten myyntiin liittyy kuitenkin monta asiaa, jotka kannattaa huomioida ennen kuin myyt.

Lue lisää mitä kannattaa ottaa huomioon ennen kuin myy

Miten sijoittamisen riskit ja tuotot korreloivat?

Millainen on sijoitusten riskin ja tuoton suhde? Millaista tuottoa voin tavoitella? Mistä tiedän, millainen riski sopii minulle? Nordean rahastoyhtiön toimitusjohtaja Tanja Eronen kertoo sijoittamisen tuotoista, riskeistä ja aikaperspektiivistä.

Lue lisää sijoittamisen riskeistä ja tuotoista

Mitä tehdä kun markkinoilla on epävarmuutta?

Markkinoiden heilunta herättää välillä levottomuutta. Säästäjän tai sijoittajan voi olla vaikea selvittää, mitä epävarmassa markkinassa tulisi tehdä.

Lue lisää sijoittamisesta epävarmoina aikoina

Miten aloitan säästämisen ja sijoittamisen?

Säästäminen kannattaa. Jo pienellä säännöllisellä summalla kerrytät vararahastoa ja kerrytät varallisuuttasi.

Lue lisää säästämisen aloittamisesta

Mitä on inflaatio?

Olet varmasti kuullut inflaatiosta, mutta mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan ja miten siltä voi suojautua? Tältä sivulta saat tietoa inflaatiosta, siitä miten se syntyy ja miten se vaikuttaa sinuun kuluttajana.

Lue lisää inflaatiosta

Mitä on vakuutussäästäminen ja miten sijoitusvakuutukset toimivat?

Sijoitusvakuutus sopii pitkäaikaiseen säästämiseen ja sijoittamiseen sekä itsellesi että jälkipolville. Voit sijoittaa kertasuorituksena tai säästää joustavasti kuukausittain. Sijoitusvakuutuksen sisällä voit vaihtaa sijoituskohteita ilman vaihdon yhteydessä tapahtuvaa tuoton verotusta.

Lue lisää vakuutussäästämisestä

Mitä tarkoitetaan vastuullisella rahastolla?

Valikoimissamme on kolme erilaista vastuullista yhdistelmärahastoa, joiden korko- ja osakesijoitusten jakauma eroaa toisistaan. Säästä rahastoihin, joissa vastuullisuus on tärkeää.

Lue lisää vastuullisista rahastoista

Miten avaan itselleni asiakkuuden ja aloitan säästämisen?

Pankkipalveluiden avaaminen ja säästämisen aloittaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa ja nopeaa. Verkossa avaat pankkipalvelut muutamassa minuutissa - käymättä pankissa.

Lue lisää ja avaa asiakkuus

Mitä erilaiset säästämisen ja sijoittamisen termit tarkoittavat?

Ajatus säästämisestä kiinnostaa, mutta kun haet tietoa, teksti tuntuu heprealta? Älä huoli. Olemme keränneet yleisimmät käsitteet säästäjän sanastoon.

Lue lisää säästäjän sanastosta ja ota termit haltuun

Tarvitsetko apua säästämisen suunnitelman laatimiseen?

Halusit sitten vaurastua ja varautua huomiseen, säästää unelmiasi varten tai aloittaa lapselle säästämisen, me autamme sinua. Täältä pääset varaamaan ajan maksuttomaan sijoitustapaamiseen ja luomme sinulle sopivan suunnitelman.

Lue lisää ja varaa aika neuvontaan