Mikä on listautumisanti eli IPO?

IPO on lyhenne englannin kielen sanoista Initial Public Offering.

Listautumisannissa yritys tuo osakkeensa pörssiin julkiseen kaupankäyntiin ensimmäistä kertaa. Listautumisen syitä voi olla monia, esimerkiksi tarve nostaa pääomaa, maksaa velkoja tai parantaa imagoa. 

Listautuva yhtiö päättää listautumisannin järjestävän investointipankin kanssa yhdessä paljonko se haluaa osakkeita tarjota, jonka jälkeen investointipankki ehdottaa osakkeille sopivaa hintaa. Investointipankki myös tekee kaikki listautumiseen liittyvät lainsäädännön vaatimat dokumentit, kuten esimerkiksi esitteen. Listautumisesitteelle tulee hakea hyväksyntä valvovalta viranomaiselta, mikä riippuu yrityksen kotipaikasta. Yleensä se on paikallinen Finanssivalvonta.

Muista, ettet välttämättä saa kaikkia merkitsemiäsi osakkeita

Listautumisannissa osoitetaan kiinnostus merkitä jokin tietty määrä osakkeita. Vaikka olisit merkinnyt tietyn määrän osakkeita, niin et välttämättä saa kaikkia merkitsemiäsi osakkeita. Saatujen osakkeita määrä riippuu listautumisannin kysynnästä, sekä tarjottujen osakkeiden määrästä. Mikäli osakkeiden kysyntä on kovempaa kuin tarjonta, voi osakkeita saada vain tietyn prosenttiosuuden merkitystä määrästä.

Osallistu listautumisanteihin Nordea Investorissa

Voit merkitä osakkeita arvo-osuustilillesi tai osakesäästötilillesi listautumisannin aikana Nordea Investorissa. Tutustu huolella listautumisannin materiaaleihin ennen merkintää.

Mikäli sinua kiinnostaa tutustua SPAC-listautumiseen, voit tehdä sen täällä.

Miksi osallistua listautumisantiin?

Listautumisantiin osallistumisessa on mahdollisuus ostaa osaketta ennen julkisen kaupankäynnin alkua. Monesti osakkeen listautumishinta on matalampi kuin ensimmäisen kaupankäyntipäivän kaupankäyntihinta, jolloin olet saanut osakkeen ”alennuksesta” kun olet osallistunut listautumisantiin. Myöskin osakkeen hinta voi nousta ajan kuluessa, jolloin saamasi tuotto on korkeampi kuin ostaessasi osaketta kaupankäynnin alettua.

Mitä riskejä osallistumiseen liittyy?

Listautumisantiin osallistuessa sinun tulee ymmärtää mihin olet sijoittamassa. Mitkä ovat yrityksen tulevaisuuden näkymät? Mitkä ovat syyt listautumisannille? Ei ole myöskään mitään takeita, että yritys tekee voittoa lyhyellä aikavälillä. On myös olemassa riski, että osakkeen hinta ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä laskee listautumishinnan alle tai ei nouse koskaan sen ylle.