Mitä tarkoittaa inflaatio?

Mitä on inflaatio? Inflaatio tarkoittaa tavaroiden ja palveluiden hintojen nousua. Saat siis samalla rahamäärällä ostettua vähemmän kuin aiemmin eli rahojesi arvo laskee. Tiettyjen tavaroiden ja palveluiden hinnat voivat ajoittain nousta monista syistä, vaikka taustalla ei olisi inflaatio. Inflaatiosta puhutaan, kun yleinen hintataso nousee pitkäaikaisesti ja yhtäjaksoisesti.

Mistä inflaatio johtuu?

  • Keskuspankki laskee liikkeelle liikaa rahaa, jolloin rahan arvo laskee
  • Tavaroiden ja palveluiden kysyntä on niin suurta, että yritykset eivät ehdi vastaamaan siihen
  • Tuotantokustannukset nousevat, jolloin yritykset nostavat hintoja kompensoidakseen lisääntyneitä kustannuksia
  • Odotukset inflaation kiihtymisestä voivat lisätä palkankorotusvaatimuksia, jolloin yritykset nostavat hintoja. Odotusinflaatio voi siis saada todellisen inflaation kiihtymään.

Rahojesi arvo on vaarassa laskea

Rahojen pitäminen säästötilillä voi tuntua turvalliselta ratkaisulta, mutta inflaatio nakertaa niiden arvoa pitkällä aikavälillä. Hintatason noustessa et saa ostettua yhtä paljon tavaroita ja palveluita kuin aiemmin. Alla olevasta esimerkistä näet, miten rahojesi arvo saattaa laskea ajan myötä ja miten voit sen sijaan saada rahasi kasvamaan.

Esimerkki: hintataso nousee ja ostovoima heikkenee inflaation vuoksi

Kun inflaatio on 2 prosenttia vuodessa, 100 euron ruokakassi maksaa seuraavana vuonna 102 euroa. Hintatason nousu vähentää rahojesi ostovoimaa eli et saa rahoille yhtä paljon vastinetta kuin ennen. Inflaation kiihtyessä vuosittain 2 prosenttia 10 vuoden ajan sama ruokakassi maksaa 100*1,02^10 = 122 euroa 10 vuoden päästä. Jos pidät nämä 100 euroa säästötililläsi, voit siis ostaa vain 82 prosenttia ruokakassin sisällöstä 10 vuoden kuluttua.

Yksinkertaistetusti 100 euron arvo laskee 18 prosenttia 10 vuoden aikana, kun inflaatio on 2 prosenttia vuodessa.

    Mitä stagflaatio tarkoittaa?

    Taloudessa stagflaatiosta puhutaan silloin, kun talouskasvu on hyvin hidasta (=stagnaatio) ja työttömyys on korkealla samaan aikaan kun yleinen hintatason nousu (=inflaatio) on ripeää. Normaalisti inflaation sekä talouskasvun ja työttömyyden yhteyden katsotaan olevan päinvastainen. Stagflaation syynä yleensä pidetään tarjontahäiriöitä tai raha- ja finanssipolitiikan epäonnistumista tai näiden yhdistelmää.

Pienennä inflaation vaikutusta rahastosäästämällä

Suosittelemme, että säästät rahastoihin varat, joita et tarvitse seuraavien kolmen vuoden aikana. Tällä tavoin rahasi voivat kasvaa ajan myötä sen sijaan, että inflaatio syö niiden arvoa. Ja kuukausisäästämällä rahastoon saat suurimman hyödyn korkoa korolle -vaikutuksesta sekä samalla hajautat sijoituksesi ajallisesti. 

Varaa aika maksuttomaan sijoitustapaamiseen ja luo sinulle sopiva suunnitelma pitkäaikaiseen kuukausisäästämiseen tai kokeile Rahastovalitsinta, jonka avulla luot helposti oman rahastosalkun.

Usein kysyttyä inflaatiosta