Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Opintolainan maksuohjelma

Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin opintojen päätyttyä. Kun pankki saa Kelalta tiedon opintojesi päättymisestä tai keskeyttämisestä, on aika tehdä opintolainan takaisinmaksusuunnitelma. Takaisinmaksusuunnitelma räätälöidään aina elämäntilanteesi ja maksukykysi mukaan.

Opintojen aikana

Opiskeluaikana et maksa korkoja erikseen, vaan korko lisätään opintolainan pääomaan eli pääomitetaan kahdesti vuodessa: 15.6. ja 15.12. 

Opintolainan korot pääomitetaan niiden lukukausien aikana, jolloin saat opintotukea, sekä vielä kerran viimeisen opintotukilukukauden jälkeen.

Pääomituksen seurauksena takaisin maksettava velkapääoma kasvaa myös korkojen ja koron korkojen verran. Pankki huolehtii pääomituksesta ilman erillistä pyyntöä. Kun korko pääomitetaan, velallinen voi halutessaan maksaa sen osuuden koroista tekemällä ylimääräisen lyhennyksen. Kun korkoja ei enää pääomiteta, maksetaan koko koron osuus sovittuna koronmaksupäivänä.

Jos opintolainavelallinen jättää koron maksamatta, Kela voi joutua maksamaan opintolainan takaajana pankille, minkä jälkeen opiskelija ei voi enää saada uutta opintolainaa. Jos Kela joutuu maksamaan lainan pankille, se perii saatavat velalliselta takaisin neljän (4) prosentin korolla (1.1.2010 lukien 7 %:n). Koron suuruudesta säädetään opintotukiasetuksessa. Tarvittaessa perinnässä turvaudutaan ulosottoon.

Opintojen päätyttyä

Opintolainan takaisinmaksu alkaa yleensä 1,5–2 vuoden kuluttua siitä, kun opintotuen maksaminen päättyy. Takaisinmaksuaika on yleensä noin kaksi kertaa opiskeluajan pituinen, ja siitä voidaan sopia joustavasti senhetkisen elämäntilanteesi mukaan.

Korkeakouluopiskelijana voit saada Kelan maksaman opintolainahyvityksen yli 2 500 euroa ylittävästä opintolainan määrästä, kun olet aloittanut ensimmäiset korkeakouluopinnot 1.8.2014 tai sen jälkeen ja suorittanut opinnot määräajassa. Kela maksaa opintolainahyvityksen yleensä pankkiin ylimääräisenä lyhennyksenä opintolainaasi valmistumisen jälkeen. Lue lisää Kelan sivultaAvautuu uuteen ikkunaan.

Jos olet aloittanut ensimmäiset korkeakouluopintosi ennen 1.8.2014, voit saada verotuksen opintolainavähennyksen. Lisää tietoa Kelan sivultaAvautuu uuteen ikkunaan

Laadimme opintolainalle lainaehtojen mukaisen maksuohjelman. Lyhennykset sovitaan kuukausittain erääntyviksi. Opintolainan valtiontakaus on voimassa 30 vuotta ensimmäisestä lainan nostosta alkaen. 

Voit sopia joustavasti maksuohjelman muutoksista elämäntilanteiden muuttuessa myös sen jälkeen, kun olemme sopineet kanssasi takaisinmaksuohjelmasta.

Ota yhteyttä

Opintojen päätyttyä opintolainan maksuohjelmasta sopiminen hoituu kätevästi lähimmässä Nordean konttorissa tai soittamalla asiakaspalveluumme 0200 3000 (pvm/mpm) ma-su 24h/vrk.

Soittaessasi asiakaspalveluun sinun kannattaa tunnistautua Nordean pankkitunnuksilla. Näin nopeutat palveluun pääsyä ja voimme tarjota sinulle kokonaisvaltaista pankkipalvelua.