Opintolainan takaisinmaksu

Opintolainan takaisinmaksusuunnitelma räätälöidään aina kulloisenkin elämäntilanteesi ja maksukykysi mukaan.

Opintolainan takaisinmaksu alkaa opintotuen päättymisen jälkeen

  • Opintolainan takaisinmaksu alkaa yleensä 1,5–2 vuoden kuluttua siitä, kun opintotuen maksaminen päättyy. 
  • Sinun ei tarvitse ilmoittaa meille opintojen päättymisestä, sillä saamme tiedon Kelalta.
  • Lähetämme sinulle viestinä verkko- ja mobiilipankkiin maksuohjelmaehdotuksen, jonka voit hyväksyä sellaisenaan, tai ehdottaa muutosta takaisinmaksuohjelman kestoon. 

Onko sinulla erääntyvä maksu 15.6.?

Hei sinä opintosi juuri päättänyt, oletko huomannut erääntyvän maksun 15.6. verkko- tai mobiilipankissa?

Opintolainan korkomenot tulevat sinulle maksettavaksi kahdesti vuodessa sen jälkeen, kun opintotuki on päättynyt. Korot laskutetaan 15.6. ja 15.12. Eli jos olet nyt saanut erääntyvän maksun, se sisältää korot kuudelta kuukaudelta .

Opintolainan takaisinmaksun alkamisen jälkeen maksat korot kuukausittain lainan lyhennyksen yhteydessä. Tällöin erä koostuu viitekorosta, marginaalista sekä lainalyhennyksestä

Lue lisää opintolainan koron pääomituksestaAvautuu uuteen ikkunaan.

Tiesitkö?

Opiskelijan edut ovat voimassa 31-vuotiaaksi asti

Opiskelija-asiakkaan etusi ovat voimassa, kunnes täytät 31-vuotta, vaikka valmistuisitkin jo aiemmin. Tämän jälkeen palveluiden edut ja hinnat ovat asiointisi mukaisia.

Tutustu opiskelija-asiakkaan etuihin.

Näin opintolainan takaisinmaksu etenee

  1. Kela myöntää sinulle opintolainahyvityksen, jos olet siihen oikeutettu. Hyvitys näkyy verkkopankissa maksettuna lyhennyseränä opintolainaasi.
  2. 1,5–2 vuotta opintotuen päättymisen jälkeen saat verkkopankkiisi viestin opintolainan maksuohjelman ehdotuksesta. Tässä kohtaa voit joko hyväksyä ohjelman sellaisenaan, tai pyytää muutosta esim. maksuohjelman kestoon. Meiltä maksuohjelma tulee automaattisesti 15 vuoden takaisinmaksuajalla.
  3. Hyväksytyn maksuohjelman jälkeen maksat opintolainan lyhennystä kuukausittain. Maksuerä koostuu opintolainan lyhennyksestä, korosta ja marginaalista. Opintolainassa marginaali on 0,50%.

Haluatko tehdä muutoksia opintolainaasi?

Mikäli elämäntilanteesi muuttuu suuntaan tai toiseen, voit sopia joustavasti maksuohjelman muutoksista myös sen jälkeen, kun olemme ensimmäisen kerran sopineet kanssasi opintolainan takaisinmaksun aikataulusta. 

Opintolainan valtiontakaus on voimassa 30 vuotta ensimmäisen lainaerän nostamisesta, mikä tarkoittaa että lainan on oltava maksettu pois tähän mennessä.

Voit hakea opintolainaasi lyhennysvapaata tai muuttaa maksuerän määrää, eräpäivää, hoitotiliä ja lyhennystapaa. Muutoksista peritään palveluhinnaston mukainen palkkio ja se veloitetaan seuraavan lainan maksuerän maksun yhteydessä.

Siirry opintolainan muutoshakemukselleAvautuu uuteen ikkunaan.

Usein kysyttyä opintolainan takaisinmaksusta