Opintolainan takaisinmaksu

Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin opintojen päätyttyä. Kun pankki saa Kelalta tiedon opintojesi päättymisestä tai keskeytymisestä, on aika laatia opintolainan takaisinmaksua koskeva suunnitelma. Takaisinmaksusuunnitelma räätälöidään aina kulloisenkin elämäntilanteesi ja maksukykysi mukaan.

Opintolainan takaisinmaksun lyhyt oppimäärä

Opintojen aikana sinun ei tarvitse huolehtia koroista tai lainan takaisinmaksusta

Opintojen aikana kertyneet opintolainan korot lisätään lainan pääomaan, eli pääomitetaan. Opintolainan korot pääomitetaan niiden lukukausien aikana, jolloin saat opintotukea, sekä vielä kerran viimeisen opintotukilukukauden jälkeen. Korkojen pääomitus tehdään kahdesti vuodessa: 15.6. ja 15.12.

Pääomituksen seurauksena takaisin maksettava velkapääoma kasvaa siis korkojen ja koron korkojen verran. Pankki huolehtii pääomituksesta ilman erillistä pyyntöä.

Opintolainan takaisinmaksu alkaa opintojen päätyttyä

Opintolainan takaisinmaksu alkaa yleensä 1,5–2 vuoden kuluttua siitä, kun opintotuen maksaminen päättyy. Takaisinmaksun aikataulu on yleensä noin kaksi kertaa opintojen keston pituinen, mutta siitä voidaan sopia joustavasti kulloisenkin elämäntilanteesi ja maksukykysi mukaan. Myös opintolainan takaisinmaksu kerralla on mahdollinen, jos velallisen taloudellinen tilanne sen sallii.

Laadimme opintolainalle lainaehtojen mukaisen maksuohjelman. Opintolainan lyhennykset sovitaan kuukausittain erääntyviksi. Opintolainan valtiontakaus on voimassa 30 vuotta ensimmäisen lainaerän nostamisesta.

Mikäli elämäntilanteesi muuttuu suuntaan tai toiseen, voit sopia joustavasti maksuohjelman muutoksista myös sen jälkeen, kun olemme ensimmäisen kerran sopineet kanssasi opintolainan takaisinmaksun aikataulusta.

Lue lisää aiheesta: Oletko oikeutettu opintolainahyvitykseen tai opintolainavähennykseen?

Hae muutosta opintolainaasi

Voit hakea opintolainaasi lyhennysvapaata tai muuttaa maksuerän määrää, eräpäivää, hoitotiliä, lyhennystapaa ja viitekorkoa. Siirry muutoshakemukselle.Avautuu uuteen ikkunaanMuutoksista peritään palveluhinnaston mukainen palkkio ja se veloitetaan seuraavan lainan maksuerän maksun yhteydessä.

Usein kysytyt kysymykset

Opintolainan takaisinmaksu