Opintolainan takaisinmaksu alkaa opintotuen päättymisen jälkeen

Opintolainan takaisinmaksu alkaa yleensä noin vuoden päästä siitä, kun opintotuen saaminen loppuu. Lainan takaisinmaksu voi siis alkaa jo ennen opintojen päättymistä ja valmistumista. Lainasta maksetaan ensin vain korkoja, jotka veloitetaan puolivuosittain: joulukuun 15. päivä ja kesäkuun 15. päivä. Sinun ei tarvitse ilmoittaa meille, kun opintotukesi loppuu tai valmistut – saamme tiedon Kelalta.

Noin 1,5–2 vuoden päästä opintotuen päättymisestä alkaa opintolainan varsinainen lyhentäminen. Lyhennys sisältää lainan pääoman lyhennyksen, korot ja kulut.

Saat meiltä ehdotuksen lainan maksuohjelmasta, jossa takaisinmaksuaika on 15 vuotta. Jos maksuohjelma on sinulle sopiva, sinun ei tarvitse tehdä mitään – lyhentäminen alkaa automaattisesti maksuohjelman mukaisesti. Jos haluat muuttaa suunnitelmaa, voit hakea muutosta verkossa. Ensimmäisen kuuden kuukauden aikana voit muuttaa maksuohjelmaa ilman kuluja. Jos haet muutosta vasta tämän jälkeen, veloitetaan muutoksista hinnaston mukainen palkkio.

Ajankohtaista

Kesäkuun korkoveloitus

  • Opintolainan korkoveloitus tapahtuu seuraavan kerran 15.6.​
  • Korkoveloitus koskee opiskelijoita, joiden opintotuen nostaminen on päättynyt.​
  • 15.6. erääntyvien korkojen määrän näet verkko- ja mobiilipankissa erääntyvissä maksuissa noin kaksi viikkoa ennen eräpäivää. Maksu sisältää opintolainan korot kuudelta kuukaudelta.​
  • Voit tarvittaessa hakea Kelalta korkoavustusta.

Näin opintolainan takaisinmaksu etenee

  1. Kela myöntää sinulle opintolainahyvityksen, jos olet siihen oikeutettu. Hyvitys näkyy mobiili- ja verkkopankissa maksettuna lyhennyseränä opintolainaasi.
  2. Kun opintotuen maksaminen päättyy, opintolainan korot pääomitetaan vielä kerran kesä- tai joulukuussa. Tästä puolen vuoden päästä alkaa opintolainan takaisinmaksu. Ensin maksat opintolainasta vain korkoja, jotka laskutetaan puolivuosittain: joulukuun 15. päivä ja kesäkuun 15. päivä. Korkoveloitus näkyy erääntyvissä maksuissa verkko- ja mobiilipankissa pari viikkoa ennen eräpäivää.
  3. Noin 1,5–2 vuoden päästä opintotuen päättymisestä alkaa opintolainan lyhentäminen. Lähetämme sinulle verkko- ja mobiilipankkiisi lainan maksuohjelmaehdotuksen 15 vuoden maksuajalla. Jos maksuohjelma on sinulle sopiva, sinun ei tarvitse olla meihin yhteydessä, vaan lyhentäminen alkaa automaattisesti maksuohjelman mukaisesti. Jos haluat muuttaa maksuohjelmaa, kuten muokata kuukausierän määrää, teet muutospyynnöt helposti muutoshakemuksellaAvautuu uuteen ikkunaan. Ensimmäisen kuuden kuukauden aikana voit tehdä muutoksia maksuohjelmaan ilman kuluja. Tämän jälkeen veloitetaan muutoksista normaali hinnaston mukainen palkkio.
  4. Lyhennät lainaa kuukausittain maksuohjelman mukaisesti. Lyhennyserä sisältää pääoman lyhennyksen, korot ja kulut. Opintolainassa marginaali on 0,50%.
Tiesitkö?

Opiskelijan edut ovat voimassa 31-vuotiaaksi asti

Opiskelija-asiakkaan etusi ovat voimassa, kunnes täytät 31-vuotta, vaikka valmistuisitkin jo aiemmin. Tämän jälkeen palveluiden edut ja hinnat ovat asiointisi mukaisia.

Tutustu opiskelija-asiakkaan etuihin.

Haluatko tehdä muutoksia opintolainaasi?

Mikäli elämäntilanteesi muuttuu suuntaan tai toiseen, voit sopia joustavasti maksuohjelman muutoksista myös sen jälkeen, kun olemme ensimmäisen kerran sopineet kanssasi opintolainan takaisinmaksun aikataulusta.

Voit hakea opintolainaasi lyhennysvapaata tai muuttaa maksuerän määrää, eräpäivää, hoitotiliä ja lyhennystapaa. Muutoksista peritään palveluhinnaston mukainen palkkio ja se veloitetaan seuraavan lainan maksuerän maksun yhteydessä.

Hyvä huomata: Opintolainan valtiontakaus on voimassa 30 vuotta ensimmäisen lainaerän nostamisesta. Tämä tarkoittaa sitä, että lainan on oltava maksettu pois tähän mennessä.

Siirry opintolainan muutoshakemukselleAvautuu uuteen ikkunaan.

Kelan korkoapu pienituloisille opiskelijoille

Pienituloinen opiskelija voi hakea Kelalta korkoavustusta. Jos Kela myöntää korkoavustuksen, saat tukea opintolainan korkojen maksuun puolivuosittain. Korkoavustus voidaan maksaa joko suoraan pankille tai sinulle. Jos korkoavustus maksetaan pankille, sinun ei tarvitse maksaa korkokuluja itse etukäteen. Jos korkoavustus maksetaan sinulle, maksat korkoveloitukset ensin itse ja korkoavustus maksetaan tilillesi jälkikäteen.

Hyvä huomata: Kun saat korkoavustusta, joka maksetaan suoraan Nordealle, opintolainan korkoveloitus näkyy verkko- ja mobiilipankissasi eräpäivään (15.6. tai 15.12.) saakka. Korkoveloitus poistuu automaattisesti erääntyvistä maksuista Kelan siirrettyä korkoavustuksen Nordealle, eikä sinun ole tarpeen poistaa maksua itse.

Tutustu korkoavustukseen Kelan verkkosivuillaAvautuu uuteen ikkunaan.

Usein kysyttyä opintolainan takaisinmaksusta