Opintolainahyvitys ja opintolainavähennys

Opintolainahyvitys on Kelan maksama veroton opintotukietuus sinulle, joka olet aloittanut ensimmäiset korkeakoulututkinto-opintosi 1.8.2014 tai sen jälkeen. Opintolainavähennys on verovähennys, joka koskee korkeakouluopiskelijoita, jotka ovat aloittaneet ensimmäiset korkeakoulututkinto-opintonsa ennen 1.8.2014.

Opintolainahyvitys on Kelan tarjoama opintotukietuus opintolainaa ottaneille

Opintolaina on vaivaton tapa rahoittaa opiskeluajan menoja. Lainan korot ovat keskimäärin matalat, ja takaisinmaksuohjelma voidaan opintojen päätyttyä laatia joustavasti velallisen elämäntilanteen ja maksukyvyn mukaan. Lainan saadakseen opiskelija ei lisäksi tarvitse vakuuksia tai takaajia, sillä opintolainan takaajana toimii valtio 30 vuoden ajan.

Kuinka suuri opintolainahyvitys on?

  • Opintolainahyvityksen etu voi olla jopa tuhansia euroja. Opintolainahyvityksen määrä riippuu siitä, paljonko opintolainaa on kertynyt. Parhaimmillaan kyseessä on merkittävä lisäetu, sillä hyvitys voi keventää lainasi takaisinmaksua opintojen jälkeen merkittävästi.
  • Opintolainahyvityksen määrä on 40 prosenttia siitä opintolainan määrästä, joka ylittää 2 500 euroa. Jos sinulle myönnetään opintolainahyvitys, Kela maksaa hyvityksen yleensä suoraan pankkiin opintolainasi ylimääräisenä lyhennyksenä.

Kuka on oikeutettu opintolainahyvitykseen?

Opintolainahyvityksen voit saada, jos:

  • olet aloittanut ensimmäiset korkeakoulututkinto-opintosi 1.8.2014 tai sen jälkeen,
  • suoritat tutkintosi määräajassa ja
  • sinulla on valtion takaamaa opintolainaa yli 2 500 euroa.

Hyvitykseen oikeuttaviin tutkintoihin lukeutuvat yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa suoritettava alempi tai ylempi korkeakoulututkinto. Opintolainavelallinen voi saada hyvityksen vain ensimmäisestä suorittamastaan tutkinnosta.

Määräajan pituus riippuu suoritettavasta tutkinnosta ja sen laajuudesta. Useimmissa tapauksissa määräaika lasketaan lisäämällä ennalta määriteltyyn tavoiteaikaan enintään yksi lukuvuosi. Mikäli tutkinnon suorittaminen määräajassa ei ole mahdollista, määräaikaa on mahdollista pidentää, jos opinnot ovat hidastuneet hyväksyttävästä syystä (varusmiespalvelus, perheenlisäys, sairaus jne.).

Alla viisi esimerkkiä Kelan maksaman opintolainahyvityksen määrästä:

Opintolainahyvitys
Opintolainan määräOpintolainahyvitysJäljelle jäävä lainamäärä
18 000 €6 200 €11 800 €
12 800 €4 120 € 8 680 €
10 800 €3 320 €7 480 € 
7 500 €2 000 €5 500 € 
5 000 €1 000 €4 000 € 

Opintolainahyvityksen määrällä on myös yläraja, joka määrittyy suorittamasi korkeakoulututkinnon laajuuden perusteella. Jos korkeakoulututkinto on suoritettu ulkomailla, hyvityksessä huomioitava lainan enimmäismäärä on suurempi.

Opintolainahyvityksen hakeminen on helppoa – sitä nimittäin ei yleensä edes tarvitse erikseen hakea, vaan Kelan päätöksen saa automaattisesti sen jälkeen, kun tutkinto on suoritettu. Lisätietoja poikkeustapauksista ja siitä, kuinka opintolainahyvityksen hakeminen silloin tapahtuu, saa KelastaAvautuu uuteen ikkunaan.

Kelan sivuilta löydät lisäksi paljon käytännön esimerkkejä sekä laskurin, jonka avulla voit arvioida mahdollisen opintolainahyvityksen määrää. Jos jokin jää vielä epäselväksi, voit olla suoraan yhteydessä Kelaan.

Mikä on opintolainavähennys?

Joskus kuulee puhuttavan myös opintolainavähennyksestä. Opintolainavähennys on verovähennys, joka koskee vain korkeakouluopiskelijoita, jotka ovat aloittaneet ensimmäiset korkeakoulututkinto-opintonsa ennen 1.8.2014. Lyhentämällä opintolainaa pankille, voit vähentää veroistasi opintolainavähennyksen verran vähemmän veroja.

Lue lisää opintolainavähennyksestä Kelan sivuilta.Avautuu uuteen ikkunaan

Tutustu opintolainaan

Opintolaina on edullinen ja turvallinen laina opiskelijalle, jonka lyhentäminen alkaa vasta opiskelujen päättyessä.

Lue lisää opintolainasta

Korkeakouluopiskelijan edut

Tarjoamme monipuolisia palveluita ja etuja opiskelijoille. Liity korkeakouluopiskelija-asiakkaaksi ja varmista itsellesi parhaat edut ja hinnat.

Lue lisää korkeakouluopiskelija-asiakkuudesta

Miksi kannattaa säästää?

Jos rahasi riittävät hyvin ja kuukauden päätteeksi tilille jää vielä ylimääräistä, kannattaa aloittaa säästäminen.

Lue lisää miksi kannattaa säästää