Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Opintolainahyvitys – mikä se on?

Opintolainahyvitys on Kelan maksama veroton opintotukietuus korkeakouluopiskelijoille.

Jos olet aloittanut ensimmäiset korkeakoulututkinto-opintosi 1.8.2014 tai sen jälkeen, olet oikeutettu opintolainahyvitykseen, mikäli suoritat tutkintosi määräajassa ja sinulla on opintolainaa yli 2 500 euroa.

Hyvitykseen oikeuttaviin tutkintoihin lukeutuvat alempi ja/tai ylempi korkeakoulututkinto sekä ammattikorkeakoulututkinto tai ylempi ammattikorkeakoulututkinto. Opintolainavelallinen voi saada hyvityksen vain ensimmäisestä suorittamastaan tutkinnosta.

Määräajan pituus riippuu suoritettavasta tutkinnosta ja sen laajuudesta. Useimmissa tapauksissa määräaika lasketaan lisäämällä ennalta määriteltyyn tavoiteaikaan enintään yksi lukuvuosi. Mikäli tutkinnon suorittaminen määräajassa ei ole mahdollista, määräaikaa on mahdollista pidentää, jos opinnot ovat hidastuneet hyväksyttävästä syystä (varusmiespalvelus, perheenlisäys, sairaus jne.).

Kela maksaa opintolainahyvityksen tutkinnon suorittamisen jälkeen. Hyvityksen määrä on 40 prosenttia opintolainan 2 500 euroa ylittävästä määrästä. Jos sinulle myönnetään opintolainahyvitys, Kela maksaa hyvityksen yleensä suoraan pankkiin opintolainasi ylimääräisenä lyhennyksenä.

Opintolainahyvityksen etu voi olla jopa tuhansia euroja

Opintolaina on vaivaton tapa rahoittaa opiskeluajan menoja. Lainan korot ovat keskimäärin matalat, ja takaisinmaksuohjelma voidaan opintojen päätyttyä laatia joustavasti velallisen elämäntilanteen ja maksukyvyn mukaan. Lainan saadakseen opiskelija ei lisäksi tarvitse vakuuksia tai takaajia, sillä opintolainan takaajana toimii valtio 30 vuoden ajan.

Opintolainahyvityksen määrä riippuu siitä, paljonko opintolainaa on kertynyt. Parhaimmillaan kyseessä on merkittävä lisäetu, sillä hyvitys voi keventää lainasi takaisinmaksua opintojen jälkeen jopa tuhansilla euroilla.

Alla viisi esimerkkiä Kelan maksaman opintolainahyvityksen määrästä:

Opintolainahyvitys
Opintolainan määräOpintolainahyvitysJäljelle jäävä lainamäärä
18 000 €6 200 €11 800 €
12 800 €4 120 € 8 680 €
10 800 €3 320 €7 480 € 
7 500 €2 000 €5 500 € 
5 000 €1 000 €4 000 € 

Opintolainahyvityksen määrällä on myös yläraja, joka määrittyy suorittamasi korkeakoulututkinnon laajuuden perusteella. Jos korkeakoulututkinto on suoritettu ulkomailla, hyvityksessä huomioitava lainan enimmäismäärä on suurempi.

Opintolainahyvityksen hakeminen on helppoa – sitä nimittäin ei yleensä edes tarvitse erikseen hakea, vaan Kelan päätöksen saa automaattisesti sen jälkeen, kun tutkinto on suoritettu. Lisätietoja poikkeustapauksista ja siitä, kuinka opintolainahyvityksen hakeminen silloin tapahtuu, saa KelastaAvautuu uuteen ikkunaan.

Kela tarjoaa verkkosivuillaan kaiken tarvitsemasi tiedonLisätietoja opintolainahyvityksestä. Kelan sivuilta löydät lisäksi paljon käytännön esimerkkejä sekä laskurin, jonka avulla voit arvioida mahdollisen opintolainahyvityksen määrää. Jos jokin jää vielä epäselväksi, voit olla suoraan yhteydessä Kelaan joko puhelinpalvelun kautta tai paikan päällä palvelupisteessä.