Opintolainan korko

Opintolainan kokonaiskorko muodostuu viitekorosta ja marginaalista. Opintolainan viitekorko on 12 kuukauden euribor. Tämän päälle lisätään pankin marginaali, joka on noin 0,50 %. 

Et maksa opintolainastasi korkoa vielä silloin, kun nostat opintotukea. Opiskelusi ajan korot lisätään lainan pääomaan eli pääomitetaan. Pääomitus tehdään kaksi kertaa vuodessa, kesäkuussa ja joulukuussa. Opintolainasi määrä siis kasvaa korkojen verran.

Pääomitus tehdään viimeisen kerran viimeisen opintotukikuukauden jälkeisenä lukukautena:

 • Jos esimerkiksi sait viimeisen kerran opintotukea keväällä 2023, pääomitimme korot vielä joulukuussa 2023. 
 • Viimeisen pääomituksen jälkeen korot veloitetaan lainanhoitotililtäsi automaattisesti kaksi kertaa vuodessa eli ensimmäinen koron maksu olisi 15.6.2024. Maksat siis kuuden kuukauden korot kerralla.​
 • Noin 1,5–2 vuoden päästä opintotuen päättymisestä alkaa opintolainan varsinainen lyhentäminen, jolloin maksat korot lainanlyhennyksen yhteydessä.

Lue lisää 12 kk euriborista.

Ajankohtaista

Kesäkuun korkoveloitus

 • Opintolainan korot erääntyvät 15.6. ja veloitamme ne tililtäsi seuraavana pankkipäivänä, 17.6.
 • Korkoveloitus koskee opiskelijoita, joiden opintotuen nostaminen on päättynyt.​
 • 15.6. erääntyvien korkojen määrän näet verkko- ja mobiilipankissa erääntyvissä maksuissa noin kaksi viikkoa ennen eräpäivää. Maksu sisältää opintolainan korot kuudelta kuukaudelta.​
 • Voit tarvittaessa hakea Kelalta korkoavustusta.

Opintolainan määrä

Opintolainan määrä riippuu opiskelupaikastasi ja iästäsi. Opintolainan maksimimäärä on 300–800 euroa opiskelukuukautta kohden riippuen voimassa olevasta opintotukipäätöksestäsi.

 • Suomessa korkeakoulussa opiskeleville opintolainan maksimimäärä on 650 euroa kuukaudessa. Saman verran lainaa saavat kaikki täysi-ikäiset Suomessa opiskelevat sekä aikuiskoulutustukea saavat.
 • Myös alle 18-vuotiaat toisen asteen opiskelijat voivat saada opintolainaa, mutta enintään 300 euroa kuukaudessa.
 • Ulkomailla opiskeleville maksimimäärä on iästä riippumatta 800 euroa kuukaudessa.

Jos olet epävarma tilanteestasi, voit tarkistaa opintotuen enimmäismäärän Kelan laskurilla.

Valtiontakauksen määrät suurenevat

Opintolainan valtiontakauksen määrät suurenevat 1.8.2024 alkaen. 

 • Suomessa korkeakoulussa opiskeleville opintolainan maksimimäärä suurenee 850 euroon kuukaudessa.
 • Alle 18-vuotiaat toisen asteen opiskelijat voivat jatkossa saada opintolainaa enintään 400 euroa kuukaudessa.
 • Ulkomailla opiskeleville maksimimäärä on jatkossa iästä riippumatta 1 000 euroa kuukaudessa.

Myös opintolainan nostokertojen määrät muuttuvat elokuun alusta. Toisen asteen opiskelijoilla nostokertoja on jatkossa lukuvuoden aikana neljä opintojen kestosta riippumatta. Maksimissaan 12 kuukautta kestävissä korkeakouluopinnoissa nostokertoja on kaksi nykyisen yhden sijaan.

Opintolainan takaisinmaksu

Saat meiltä ehdotuksen lainan maksuohjelmasta, jossa takaisinmaksuaika on 15 vuotta. Jos maksuohjelma on sinulle sopiva, sinun ei tarvitse tehdä mitään – lyhentäminen alkaa automaattisesti maksuohjelman mukaisesti. Maksuohjelmaa voi muuttaa, jos haluat maksaa opintolainan nopeammin tai hitaammin takaisin.

Nordean kanssa voit aina sopia sinun tilanteeseesi sopivasta takaisinmaksuohjelmasta. Kun keskität pankkiasiointisi Nordeaan, autamme sinua sovittamaan kaikki taloudelliset asiasi juuri sinulle sopivalla tavalla.

Lue lisää opintolainan takaisinmaksuohjelmasta.

Vertaa määrää ja korkoa
9 tukikuukautta
27 tukikuukautta
45 tukikuukautta
Todellinen vuosikorko

Vertaile opintolainan määriä ja korkokuluja

Suuntaa antavat esimerkkilaskelmat perustuvat Kelan myöntämiin tukikuukausiin.

Oheiset laskelmat auttavat sinua hahmottamaan, miten opintotukikuukaudet, lainan takaisinmaksuaika ja korot vaikuttavat opintolainan kokonaiskustannuksiin. Opintolainan määrä riippuu Kelan lainalle antamasta takauksesta, eli valtiontakauksesta. Opintolainasi suuruus on enintään sen verran kuin Kela on myöntänyt lainallesi takausta.

Usein kysyttyä opintolainan määrästä ja korosta