- Miksi kuukausisäästösopimus sijoitusrahastoon?
- Kun teet kuukausisäästämisen sopimuksen sijoitusrahastoon ja jatkat sitä pitkäjänteisesti vähintään kolme vuotta, voit hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä. Tämä tarkoittaa sitä, että voit saada tuottoa myös alkuperäiselle sijoituksellesi kertyneelle tuotolle.
- Kuukausisäästämisen yksi hyöty on ajallinen hajautus. Kun teet rahastosijoituksia pitkäjänteisesti ja tasaisesti kuukausittain, tasaat markkinaheilahtelujen vaikutuksia.
- Kuukausisäästäminen ei sido sinua eikä rahojasi. Jos elämä yllättää, pääset joustavasti muokkaamaan säästöjäsi. Voit korottaa tai alentaa kuukausisummaasi, tai lopettaa säästämisen milloin vain. Saat rahat tilillesi muutamassa päivässä. Ja kun tilanne kääntyy suotuisammaksi, voit taas jatkaa säästämistä.
Kun sijoitat säästöjäsi rahastoihin säännöllisesti, annat niille mahdollisuuden kasvaa ajan myötä. Säästötilille kerrytetty varallisuus luo turvaa, mutta sijoitusrahastoissa ne voivat pitkällä aikavälillä kerryttää enemmän tuottoa.
- Paljonko säästöön kuukaudessa?
Alkuun pääsee jo kymmenellä eurolla kuussa. Nyrkkisääntö on, että jos suinkin pystyy, olisi hyvä laittaa joka kuukausi kymmenen prosenttia nettotuloista säästöön. Summaa voi tarvittaessa muuttaa. Tyypillinen säästösumma kuukausittain on noin sata euroa, mutta yhä useammalla summa myös vaihtelee kuukausittain elämäntilanteen ja käytettävissä olevien varojen mukaan.
Säästölaskurin avulla voit arvioida, kuinka paljon säästösi voivat kasvaa ajan myötä. Kokeile säästölaskuria täällä.
- Mikä on hyvä säästöaika?
Yleensä rahasto- ja osakesäästäjälle suositellaan vähintään viiden vuoden aikahorisonttia, mutta erityisesti nuorten kannattaa ajatella pitkäjänteisesti kymmeniä vuosia eteenpäin ja ottaa säännöllinen säästäminen tavaksi.
Kun aloitat kuukausisäästämisen, ei sinun tarvitse tietää, mihin varat lopulta käytät. Säästöjä voi myös tarpeen mukaan nostaa vuosien varrella, ja esimerkiksi rahastosta ja osakkeista ne saa käyttöönsä muutaman päivän kuluessa. Pitempään kerrytetyillä säästöillä voi monesti toteuttaa isommankin unelman.
- Kuukausisäästäminen sijoitusrahastoon vai tilille?
Tilille kannattaa pyrkiä säästämään noin kolmen kuukauden tulojen verran varakassaa yllättävien menojen varalta. Varakassan kartuttamiseen sopii hyvin EtuTili, jolta voit nostaa ja jolle voit tallettaa säästöjäsi ilman rajoituksia. Kun varakassa alkaa kasvaa, tutustu myös JoustoTalletukseen, josta saat säästöillesi paremman koron.
Pidemmän aikavälin säästämiseen kannatta harkita sijoitusrahastoja, sillä pitkän tähtäimen tuotto-odotukset ovat rahastoissa korkeammat kuin tileillä.
Rahastojen sijoituksista vastaavat salkunhoitajat, eikä sinun siksi tarvitse seurata markkinoita tai yhtiöitä yhtä tiiviisti, kuin jos sijoittaisit suoraan vaikkapa osakkeisiin.
- Mikä on hyvä rahasto kuukausisäästämiseen?
Sopiva rahasto löytyy parhaiten, kun mietit vastaukset näihin kysymyksiin:
- Miten suhtaudut riskinottoon? Oletko valmis ottamaan suuria riskejä vai haluatko mahdollisimman riskittömän rahaston? Riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä: mitä enemmän riskejä, sitä enemmän tuottoa on mahdollista saada. Välillä riskit voivat myös toteutua ja sijoituksiesi arvo laskea.
- Riskiä voi vähentää hajauttamalla. Hajauttaa voit oman riskinsietokykysi mukaisesti eri omaisuuslajeihin (esim. osakkeisiin, korkosijoituksin jne.), eri toimialoille ja eri maantieteellisille alueille. Kuukausisäästäminen itsessään on ajallista hajauttamista. Miten sinä voisit hajauttaa sijoituksiasi?
- Seuraavaksi kannattaa miettiä, mikä on sijoitushorisonttisi ja -kohteesi. Sijoitatko esimerkiksi matkaa varten vai pitkällä aikavälillä vaikka asuntoon, pahan päivän varalle vai miten? Mitä pitempi sijoitusaika, sitä enemmän riskiä on mahdollista ottaa.
- Paljonko sinulla on varaa sijoittaa kuukausittain? Voit myös aloittaa pienellä summalla ja korottaa sitä matkan varrella.
- Rahastot Nyt -palvelussamme pääset tutustumaan eri rahastoihin.
- Jos haluat apua rahastosalkun rakentamiseen voit kokeilla itsepalvelua Rahastovalitsimen tai digitaalisen sijoitusneuvojamme Noran avulla.
- Muista, että annamme henkilökohtaista sijoitusneuvontaa aina, kun sitä tarvitset. Se ei maksa mitään, eikä se sido sinua mihinkään. Tapaamisessa teemme yhdessä juuri sinulle sopivan sijoitussuunnitelman. Varaa aika neuvontaan
- Kannattaako kuukausisäästämistä jatkaa epävarmassa markkinatilanteessa?
Jatka kuukausisäästämistä, vaikka markkinatilanne heiluisi
Kuukausisäästämisen etu ja idea on se, ettei tarvitse reagoida lyhyen aikavälin markkinamuutoksiin millään tavalla. Markkinapudotukset voivat aiheuttaa monelle sydämentykytystä, mutta huonoin vaihtoehto silloin on lunastaa omat sijoitukset.
Yleensä isojen pudotusten jälkeen on tullut isoja nousupäiviä. Jos näinä nousupäivinä ei ole mukana markkinoilla, tuotto koko aikaväliltä jää huonommaksi. Pientä heiluntaa esiintyy matkan varrella, mutta sitä kannattaa seurata kärsivällisesti.
Kun teet kuukausisäästösopimuksen ja sijoitat säännöllisesti ja pitkäjänteisesti rahastoon, voit hyötyä heikostakin markkinatilanteesta: kun kurssit ovat alhaalla, saat kuukausimaksullasi enemmän rahasto-osuuksia kuin hyvinä aikoina.
- Miten aloittaa kuukausisäästäminen?
Voit aloittaa kuukausisäästämisen helposti Rahastovalitsimen tai digitaalisen sijoitusneuvojamme Noran avulla.
- Rahastovalitsin auttaa sinua rakentamaan sinulle räätälöidyn ja hajautetun rahastosalkun, joka sopii omaan sijoitusprofiiliisi. Palvelu sopii sinulle, jos tiedät, millainen sijoittaja olet.
- Nora neuvoo sinua tunnistamaan oman sijoitusprofiilisi. Pääset helposti ja nopeasti alkuun ja voit aloittaa rahastosäästämisen Nora-rahastoihin.
Jos haluat valita rahastot itse, voit selata rahastovalikoimaamme Rahastot Nyt -palvelussa ja tehdä kuukausisäästösopimuksen mobiili- tai verkkopankissa Säästöt ja sijoitukset -osiossa.
Voit myös varata ajan henkilökohtaiseen tapaamiseenAvautuu uuteen ikkunaan, jossa rakennamme yhdessä sinulle sopivan säästämisen suunnitelman.
- Osakesäästötili ja kuukausisäästäminen?
Osakesäästötilille voit kerryttää varallisuuttasi säännöllisesti, kun ostamat sinne osakkeita sinne kuukausittain. Automaattista kuukausisäästämisen mahdollisuutta ei ole, eikä osakesäästötilille lain mukaan voi ostaa rahastoja eikä tehdä rahastosäästösopimusta. Osakkeiden kurssit muuttuvat päivittäin, ja sijoittajan tulee säännöllisin väliajoin tarkastella salkkunsa sisältöä ja osakkeitaan. Lue lisää osakesäästötilistä täältä
- Kuukausisäästäminen osakkeisiin?
Osakkeisiin voi kuukausisäästää ostamalla osakkeita kuukausittain tai tekemällä rahastosäästösopimuksen rahastoon, joka sisältää sinulle sopivia osakkeita. Tällaisia rahastoja kutsutaan osakerahastoiksi. Rahaston esitteistä ja tiedoista voit tarkistaa, mitä sijoituksia ja osakkeita kyseinen rahasto sisältää.
- Mitä kuukausisäästäminen maksaa – mitä kuluja rahastoista peritään?
Juoksevat kulut kertovat rahaston kokonaiskulut edellisen kalenterivuoden aikana. Niihin sisältyvät kaikki rahaston kulut kaupankäyntikuluja ja mahdollista tuottosidonnaista palkkiota lukuun ottamatta. Juokseviin kuluihin usein sisältyvä hallinnointipalkkio on rahastosta vuosittain veloitettava palkkio. Sitä ei veloiteta erikseen, vaan se vähennetään rahasto-osuuden päivän arvosta.
Olet ehkä kuullut myös merkintäpalkkiosta, joka voidaan periä, kun rahastoja ostetaan, tai lunastuspalkkiosta, joka voidaan periä rahastoja myytäessä. Nordeassa kuukausisäästäjiltä ei veloiteta merkintä- tai lunastuspalkkiota, jos hoidat toimeksiannot itse mobiili- tai verkkopankin kautta.
Jos rahasto-osuuksien myynti tulee ajankohtaiseksi, myynnistä tulee joko luovutusvoittoja tai -tappioita, ja voitoista maksetaan myyntivoiton vero. Muista aina tarkistaa ajantasaiset tiedot verottajan sivuilta. Lue lisää sijoitusrahastojen verotuksesta Verohallinnon verkkosivuilta osoitteessa vero.fi.
- Miten teen muutoksia kuukausisäästämiseen?
Voit tehdä muutoksia kuukausisäästösopimukseesi helposti ja vaivattomasti mobiili- tai verkkopankissa. Mene kohtaan Säästöt ja sijoitukset > klikkaa kuukausisäästäminen > valitse sopimus, jota haluat muokata. Voit muokata säästösummaa tai päivämäärää.
- Voiko ETF-rahastoihin kuukausisäästää, entä muihin rahastoihin?
ETF-rahastoihin voi säästää kuukausittain näin: tee säännöllisesti ostotoimeksianto valitsemaasi rahastoon sinulle sopivalla summalla.
Muihin rahastoihin voit säästää automaattisesti kuukausittain tekemällä rahastosäästösopimuksen. Voit tutustua Nordean rahastoihin Rahastot Nyt -palvelussamme ja aloittaa kuukausisäästämisen ETF- tai muuhun rahastoon mobiili- ja verkkopankissa silloin kun sinulle parhaiten sopii.